Ši Jungtinių Tautų agentūra nurodė, kad tame regione pastaruoju metu smarkiai padaugėjo atvejų, kai naujagimiams pasireiškia mikrocefalija – sunkus apsigimimas, dėl kurio kūdikiams išsivysto nenormaliai maža galva ir smegenys.

Pažymėjusi, kad šių apsigimimų banga tikriausiai yra susijusi su uodų platinamu Zikos virusu, PSO paskelbė „tarptautinio masto ekstremalią visuomenės sveikatai situaciją“.

PSO spaudžiama skubiai imtis veiksmų Zikos viruso protrūkiui pažaboti, nes agentūra anksčiau pripažino pernelyg ilgai delsusi, kai įsiplieskė pastaroji Ebolos viruso epidemija, skaudžiai smogusi Vakarų Afrikai.

Organizacijos vadovė Margaret Chan sakė, kad PSO ekstremaliųjų situacijų komiteto medicinos ekspertai pridėjo prie išvados, jog „priežastinis ryšys tarp užsikrėtimo Zikos virusu per nėštumą ir (naujagimių) mikrocefalijos yra smarkiai įtariamas, nors nėra moksliškai įrodytas“.

„Mikrocefalijos ir kitų neurologinių komplikacijų pliūpsniai yra ekstremali situacija ir grėsmė visuomenės sveikatai kitose pasaulio dalyse“, – pažymėjo ji.

PSO praėjusią savaitę perspėjo, kad šis uodų pernešamas virusas Šiaurės ir Pietų Amerikoje „plinta kaip sprogimo banga“, pridūrusi, kad vien per šiuos metus tame regione gali būti nustatyta iki 4 mln. užsikrėtimo Zikos virusu atvejų.

Zikos virusas buvo atrastas dar 1947 metais Ugandoje, bet dešimtmečius laikytas menka grėsme, nes jis tik retkarčiais sukeldavo „lengvus“ susirgimus žmonėms.

Užsikrėtimo šiuo virusu simptomai iki šiol atrodė nekeliantys pavojaus, bet nerimą kursto gausėjančios užuominos, kad tokios infekcijos galbūt sukelia kūdikių mikrocefaliją ir retą neurologinę ligą – Guillaino-Barre'o sindromą.