Šis susirgimas mūsų šalyje užima trečią vietą tarp naujai diagnozuotų onkologinių moterų ligų, rašoma pranešime spaudai.

Šia liga dažniausiai suserga jaunos 35-44 metų moterys, praėjus maždaug dešimčiai metų nuo ŽPV infekcijos, kuri paprastai ir sukelia gimdos kaklelio vėžį, patekimo į organizmą. Didžiausiais mirtingumas yra tarp 45-54 metų moterų.

Lietuvos moterys suserga gimdos kaklelio vėžiu kur kas dažniau nei kitose civilizuotose pasaulio šalyse. Ši liga yra viena dažniausių moterų mirties nuo vėžio priežasčių pasaulyje, kuri užima ketvirtą vietą tarp moterų piktybinių susirgimų. Pasaulyje kiekvienais metais nuo šio vėžio miršta daugiau kaip 260 000 moterų – trečdalis susirgusiųjų.

Netikėta diagnozė

Kraujingos išskyros dažniausiai būna tas simptomas, dėl kurio moterys praveria ginekologo kabineto duris, o atlikusios tyrimus sužino, kad serga gimdos kaklelio vėžiu. Tokią diagnozę prieš ketverius metus išgirdo ir 50 metų vilnietė Audra (vardas pakeistas – red. past.). Tyrimą dėl gimdos kaklelio vėžio ji buvo atlikusi prieš dvejus metus ir jokių pakitimų tuomet nebuvo nustatyta, o pagal prevencinę gimdos kaklelio vėžio programą, nesant pakitimų, išsitirti dėl gimdos kaklelio vėžio nemokamai moterys gali tik kas tris metus.

Dėl to, kad susirgo gimdos kaklelio vėžiu Audra nieko nekaltina. Nebent papriekaištauja sau, kad gal per retai lankėsi pas ginekologą, o ir tyrimus galėjo atlikti kasmet. Būtent taip elgtis ji rekomenduoja kitoms moterims, o jaunoms merginos – pasiskiepyti nuo ŽPV, kuris dažnai yra šios ligos sukėlėjas.

Susirgusi vėžiu Audrai buvo skirti du gydymo kursai. „Puikiai prisimenu dieną, kai išgirdau diagnozę. Tai buvo 2012 metų kovo 12 d. Po to iškart sekė virtinė tyrimų, buvo atliekama laparaskopija, žiūrima, ar vėžys nėra išplitęs į kitus organus, nes liga buvo diagnozuota jau pažengusi – tarp antros ir trečios stadijos. Gerai, kad nieko nerado. Gegužės mėnesį prasidėjęs gydymas baigėsi birželį. Po kurio laiko vis dėl to buvo aptikta viena metastazė, todėl gydymą teko kartoti. Aišku, sunku ištverti alinantį gydymą, bet... tu gauni gyvenimą”, – atsargiai rinkdama žodžius savo ligos istoriją pasakoja Audra.

Vėžio slėpti nevalia

Nors daugelis gimdos kaklelio vėžiu susirgusių moterų kalbėti apie tai nenori ir nuo aplinkinių, o dažnai net ir šeimos narių savo ligą slepia, yra pasiryžusios sirgti ir ištverti viską vienos, nes tai lyg ir kažkokia gėda, stigma, tačiau Audra elgėsi priešingai. Ji apie tai pasakė ir artimiesiems, ir draugams, ir kolegoms, išskyrus vieną žmogų – savo tėtį, kuris yra vienintelis to nežinantis iki šiol. Būtent dėl šios priežasties ji nenori atskleisti ir tikrojo savo vardo bei pavardės. „Tėčio sveikata silpna, neseniai jis patyrė infarktą, vienas mūsų giminės narys neseniai mirė nuo vėžio, todėl jam būtų sunku išgirsti šią žinią. Ši liga daugeliui vyresnio amžiaus žmonių asocijuojasi su mirtimi, – pasakoja Audra. – Mes tie, kurie tai išgyvename, ypač, kai pabūname ten (onkologinėje ligoninėje – red. pas.) pamatome, kad tai nebūtinai reiškia, jog tu mirsi. Aišku, tai yra labai sunku, bet įmanoma ištverti, tačiau būtina, kad tave palaikytų aplinkiniai, o svarbiausia – kad ir pats turėtum jėgų. Juk su vėžiu kovoja ne tik gydytojai ir vaistai, bet ir pats žmogus”.

Audra neslepia esanti itin dėkinga savo kolegoms už palaikymą gydymo metu. Būtent jie pasistengė, kad moteris galėtų dirbti tik tuomet, kai leidžia sveikata ir jėgos. Poilsio ir galimybės neiti į darbą jai itin reikėjo po chemoterapijos procedūrų, todėl ji neabejoja, kad visi susirgę vėžiu būtinai turi apie tai informuoti kolegas.

Minčių ir tikėjimo svarba

Audra neslepia, kad sužinojus, jog serga vėžiu, kilo pačių įvairiausių minčių, tačiau tomis sunkiomis minutėmis jėgų jai suteikė malda. „Žmogus, kuris juo (vėžiu – red. past.) serga, neturi į ką atsiremti, todėl vienintelis dalykas, kuris lieka yra tikėjimas ir tu jo visur ieškai. Kovojant su liga reikia turėti gyvenimo prasmę. Man ja yra mano vaikas, kuriam turiu padėti, todėl pasiduoti negaliu”, – sako moteris ir priduria, kad šiandien ji itin tiki minčių galia.

Jei žmogus gyvena nuolatinėje įtampoje, jį nuolatos kas nors kritikuoja, darbe turi daryti tai, kam nepritaria ilgainiui tai pradeda slėgti, o anksčiau ar vėliau ši būsena iššaukia ligą. Tačiau, Audros nuomone, tai jokiu būdu nėra susiję su dideliu, tačiau natūraliu stresu, pavyzdžiui, artimo žmogaus netektimi.

Atsidūrus situacijoje, kai tenka keltis ir gultis su nerimą keliančiomis mintimis, moteris pataria tiesiog pasiryžti ir pakeisti gyvenimą – išsivaduoti iš to, kas neramina.

Gydymo būdai

Į Nacionalinį vėžio institutą ir į kitas specializuotas gydymo įstaigas moterys gali būti nukreipiamos tiek esant ikivėžiniams pakitimams, tiek vėžiui išplitus ir pasiekus IV stadiją, kai jau yra nustatomos atokiosios metastazės.

VUOI Chemoterapijos skyriaus gyd. Lina Daukantienė
Gydytoja onkologė chemoterapeutė dr. Lina Daukantienė apgailestauja, kad beveik pusė visų gimdos kaklelio vėžio atvejų yra diagnozuojama, kai liga jau yra pažengusi ir operuoti nebegalima. Tokiais atvejais yra taikomas spindulinis gydymas ir chemoterapija arba derinami abu gydymo būdai.

„Spindulinis gydymas yra nukreiptas į patį naviką, o norint sustiprinti poveikį yra skiriama chemoterapija, kuri įjautrina ląsteles. Gydymas yra pakankamai sudėtingas ir ilgas, bet net jei liga ir yra vietiškai išplitusi, tačiau nėra atokiųjų metastazių, penkerius metus išgyvena apie 50–60 proc. moterų”, – sako chemoterapeutė.

Jei liga nustatoma, esant pirmai stadijai, penkerius metus išgyvena daugiau nei 90 proc. susirgusių.

Vietiškai išplitusio gimdos kaklelio vėžio gydymas chemospinduliniu būdu paprastai trunka apie 2 mėnesius, vėliau pacientė yra prižiūrima pagal specialias stebėjimo programas. Vėžiui atsinaujinus gali būti atliekama operacija, o jei ji negalima, paprastai būna skiriama chemoterapija, kurios trukmė priklauso nuo gydymo rezultatų. Chemoterapeutė dr. L. Daukantienė pripažįsta, kad dabartinio gydymo galimybės yra ribotos, todėl daug vilčių dedama į pasaulyje atliekamus įvairius naujus tyrimus, kurių rezultatai galėtų pailginti išgyvenimo trukmę ir pagerinti gyvenimo kokybę moterų, susidūrusių su gimdos kaklelio vėžiu.

Vienas iš naujų gydymo būdų, teikiančių daug vilčių, yra biologinė terapija, kuri dar vadinama taikinių terapija. „Ji yra nukreipta prieš naujų kraujagyslių vystymąsi ir taip siekiama sustabdyti naviko augimą. Remiantis atliktų tyrimų duomenimis, biologinė terapija drauge su chemoterapija gali prailginti moterų, kurioms liga atsinaujino arba nustatytos metastazės, gyvenimo trukmę”, – pasakoja gydytoja.

Prevencinės priemonės

Gydytojai vienbalsiai sutinka, kad daug paprasčiau yra išvengti gimdos kaklelio vėžio nei susirgus gydytis. Tam būtina reguliariai lankytis pas ginekologą ir atlikti reikiamus tyrimus.

Pagal gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą – kurioje gali dalyvauti visos privalomuoju sveikatos draudimu apdraustos moterys nuo 25 iki 60 metų – kartą per 3 metus galima nemokamai išsitirti atliekant citologinį (PAP) tyrimą, kuris parodo ankstyvuosius patologinius gimdos kaklelio pokyčius, tad yra didelė tikimybė ligą sustabdyti ar pradėti laiku gydyti.

Esant galimybei moterims patariama atlikti ir papildomus tyrimus – tai skystųjų terpių citologijos, žmogaus papilomos viruso (ŽPV) tyrimą, imunocitologinį cinte plius tyrimą ir kt. Atlikus šiuos tyrimus moteris paprastai iki penkerių metų gali ramiai gyventi, nes jie gali diagnozuoti ne ligą, o dar tik rizikos veiksnį.

Nors nemokamai dėl gimdos kaklelio vėžio moterys tiriamos tik sulaukus 25 metų, tačiau ginekologai pabrėžia, kad atlikti tyrimą turėtų visos moterys, pradėjusios lytinį gyvenimą, nesvarbu kokio amžiaus jos būtų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Onkoginekologijos centro vadovė prof. Daiva Vaitkienė atkreipia dėmesį į tai, kad reguliariai tirtis turi tos moterys, kurios niekuo nesiskundžia, nes patikra yra skirta sveikam žmogui ar bent galvojančiam, kad jis toks yra, nes kai organizmas pradeda siųsti signalus, kad kažkas ne taip, tuomet jau gydytojai diagnozuoja ligą.

Dr. L. Daukantienė atkreipia moterų dėmesį į tai, kad susirgti gimdos kaklelio vėžiu užtrunka beveik dešimt metų. Laiku nustačius ikinavikinę ligą ją galima išgydyti ir taip išvengti vėžio. Net ir nustačius ligą, kai ji yra ankstyvoje pirmoje stadijoje labai daug moterų visiškai pasveiksta. „Todėl raginu moteris tikrintis ir būti reiklioms sau”, – sako gydytoja.

Europos gimdos kaklelio vėžio draugija kasmet paskutinę sausio savaitę skiria gimdos kaklelio vėžio profilaktikai. Jos tikslas yra priminti visoms moterims apie šios ligos pavojų ir būtinybę reguliariai tikrintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)