Kaip skelbia „Reuters“, Danijos Orhuso miesto sveikatos pareigūnai žiniasklaidai teigia, kad neįvardytas pacientas, kuriam ir diagnozuotas virusas, lankėsi Vidurio ir Pietų Amerikoje.

Spėjama, kad tai pirmasis Zikos viruso atvejis kontinentinėje Europoje. Kol kas šiam virusui nėra nei vaistų, nei vakcinos. Jungtinėje Karalystėje jis diagnozuotas trims asmenims, grįžusiems namo iš kelionių po Pietų Ameriką.

Praėjusią savaitę ULAC informavo, kad mokslininkai ištyrė dviejų Brazilijos nėščiųjų, kurių nėštumas baigėsi persileidimu, ir dviejų naujagimių, mirusių netrukus po gimimo, kuriems buvo diagnozuota mikrocefalija, mėginius. Gauti rezultatai parodė, kad Zika virusas buvo aptiktas abiejų naujagimių smegenyse. Genetinės sekos analizė patvirtino, kad visais šiais keturiais atvejais Zika viruso padermė buvo identiška padermei, kuri šiuo metu cirkuliuoja Brazilijoje. Gimdyvės patvirtino, kad nėštumo metu joms pasireiškė Zika viruso simptomai (karščiavimas ir bėrimas).

ULAC primena, kad praėjusių metų pabaigoje buvo nustatytas reikšmingas mikrocefalijos atvejų padidėjimas Brazilijoje. Per 2010-2014 metų laikotarpį šioje šalyje vidutiniškai kasmet buvo užregistruojama 100-200 atvejų naujagimių mikrocefalijos atvejų, iki 2015 m. lapkričio mėn. – daugiau nei 1 200 atvejų.

Rio de Janeiro fumigates its Sambadrome stadium to help fight against the #ZikaVirus ahead of carnival festivities.https://t.co/Qx19MOrutY— AJ+ (@ajplus) January 27, 2016

Zika virusas

ULAC rekomenduoja nėščiosioms vengti kelionių į viruso paveiktas teritorijas. Nėščiosios ir planuojančios pastoti moterys dėl būtinų kelionių turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistais ir griežtai laikytis priemonių, apsaugančių nuo uodų įkandimų.

Praneša apie daugiau atvejų

Kaip skelbia BNS, užsikrėtimo Zikos virusu atvejis Danijoje buvo užfiksuotas po to, kai ši infekcija buvo nustatyta Italijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Šveicarijoje.

Antradienį Italija pranešė diagnozavusi Zikos viruso infekciją keliems pacientams, pridūrusi, kad visi tie žmonės neseniai grįžo iš Lotynų Amerikos arba Karibų.

Be to, du šiuo virusu užsikrėtę pacientai buvo nustatyti Ispanijoje, trys – Jungtinėje Karalystėje, o dar du – Šveicarijoje.

Pareigūnai pirmadienį perspėjo, kad šis virusas plinta abiejuose Amerikos žemynuose ir kad tik Kanada bei Čile galbūt jo išvengs.

Švedijoje nustatytas pirmas Zikos atvejis

Trečiadienį Švedijoje paskelbta apie pirmą užsikrėtimo Zikos virusu atvejį, praneša televizijos kanalas TV4.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad Danijoje, Orhaus miesto universitetinėje ligoninėje, gydomas Zikos virusu užsikrėtęs vyras, kuris lankėsi Lotynų Amerikoje.

Dviejų Skandinavijos šalių pareigūnai kol kas neįžvelgia pavojaus, kad liga gali išplisti jų teritorijose.

Zikos karštligės protrūkių užfiksuota Azijoje, Afrikoje, Pietų ir Šiaurės Amerikoje, Ramiojo vandenyno regione. Europoje kol kas nustatomi pavieniai atvejai. Pavyzdžiui, du Zikos viruso sukeliamos ligos atvejai patvirtinti Šveicarijoje, dar keturi - Italijoje.

Zikos virusas sukelia aukštą temperatūrą, konjunktyvitą, galvos ir sąnarių skausmus, uždegimo procesus, pykinimą ir vėmimą, skrandžio surtikimus ir skausmus. Viruso nešiotojas yra uodas Aedes aegypti.

Yra duomenų, kad užsikrėtimas virusu nėštumo metu sukelia kūdikiui mikrocefaliją (mažagalvystę).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)