Infekcija, pasižyminti tokiais simptomais, kaip nedidelis karščiavimas, konjunktyvitas ir galvos skausmas, jau buvo užfiksuota 21-oje Karibų, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalyje. Virusas siejamas su tūkstančiais atvejų, kai kūdikiai gimė su neišsivysčiusiomis smegenimis. Dėl to kai kurios šalys pataria moterims nepastoti. Kol kas pasaulyje dar nesukurta vakcina nuo šio viruso.

Zika virusas pirmą kartą buvo aptiktas Afrikoje. 1947 metais jis buvo rastas beždžionėse. Amerikos žemyne pirmą kartą liga užfiksuota 2015 metų gegužę. Virusas perduodamas Aedes tipo uodų įkandimu. Šių uodų galima rasti visose regiono šalyse, išskyrus Kanadą ir Čilę.

Amerikos sveikatos organizacija (PAHO), kuri yra PSO atstovė regione, prognozuoja, kad "Zika virusas toliau plis ir veikiausiai pasieks visas šalis ir teritorijas regione, kuriose randama Aedes uodų".

Be kita ko, organizacija patvirtino informaciją apie atvejį, kai virusu buvo užsikrėsta lytiniu keliu. Vis dėlto šis atvejis vis dar tiriamas.

Beveik 80 proc. užsikrėtusiųjų nejaučia jokių šio viruso simptomų. Tačiau didžiausią nerimą kelia potencialus šios infekcijos poveikis moters įsčiose besivystančiam kūdikiui. Vien nuo pernai spalio Brazilijoje žinomi 3 500 atvejų, kai kūdikis gimė su mažomis, neišsivysčiusiomis smegenimis.

PAHO įspėjo nėščias moteris būti itin atsargias ir apsilankyti pas gydytoją prieš ir po vizito į šalis, kuriose buvo užfiksuotas šis virusas.

Kolumbijoje, Ekvadore, Salvadore ir Jamaikoje praėjusią savaitę moterims buvo patarta atidėti neštumo planavimą iki tol, kol bus žinoma daugiau apie šį virusą.

Organizacija pataria šalyse, kuriose vyrauja Zika, ištuštinti ir išvalyti visas vandens talpas, kad būtų užkirstas kelias jų veisimuisi. Taip pat žmonėms siūloma naudoti atbaidančiąsias medžiagas nuo uodų, laikyti namų langus ir duris uždarytus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)