Ką daryti, kai žarnyno nesiseka „išjudinti“ nei geriant daugiau vandens, nei vartojant skaidulų turinčio maisto?

Interneto forumuose diskutuojant, kaip išspręsti problemą, dalijamasi, medikų nuomone, drastišku receptu - kai jau visai blogai, per dieną išgerti apie pusantro litro šilto vandens su druska, kuris „iškart pataiso reikalus“.

DELFI kalbinti gydytojai gastroenterologai nebuvo linkę komentuoti „namudinės“ priemonės. Kaip sakė vienas nenorėjęs viešintis profesorius, susirūpinusiems žarnyno valymu jis visų pirma patartų išsivalyti smegenis. „Čia nebent dietologai pakomentuotų“, – pridūrė.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė neturėjo nieko prieš vandenį, kuris iš tiesų pasitarnauja peristaltikai, tačiau pabrėžė, kad reikėtų gerti nevirintą, nes verdant jis praranda dalį naudingų medžiagų.

„Žarnyno veiklai paskatinti naudojamas vanduo su paprasta druska nėra aprašytas. Jei žmogus geria pusantro ar du litrus paprasto vandens - gerai, nes viskas prasiskiedžia, skaidulingas maistas išbrinksta ir lengviau pasišalina iš organizmo. Tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo, tačiau lieknėjimui didelės įtakos neturi, jeigu žmogus nėra pakankamai fiziškai aktyvus, valgo daug riebaus, kepto maisto. Vien vandens gėrimas liekninančio efekto neduos“, – komentavo gydytoja.

Jūratė Dobrovolskienė

Nepatartų turintiems kraujotakos problemų

Jei peristaltikai aktyvinti kartas nuo karo išgeriama pasūdyto vandens, J. Dobrovolskienės žodžiais, sveikam žmogui nieko tokio, tačiau gali būti žalinga žmogui, kuis serga širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis.

„Tai gali būti tik momentinė pagalba užkietėjus viduriams. Jei žmogus gertų diena dienon, tikrai sau pakenktų“, – pabrėžė gydytoja. – Sūdytas vanduo apkrauna inkstus, neigiamai veikia kraujotaką“.

Pasak gydytojos dietologės, natrio chloridas neturi liuosuojančio poveikio, kas kita – specialios druskos su siera, kurios naudojamos svoriui mažinti ar užkietėjus viduriams. „Tačiau ir tuomet šią priemonę galimą naudoti dieną ar dvi, o ne ilgiau“, – pabrėžė J. Dobrovolskienė.

Alternatyva vaistams. Sveikuoliškas receptas

Sveikuolių sąjungos pirmininkė Ksavera Vaištarienė yra girdėjusi, kad vanduo su druska aktyvina peristaltiką, tačiau tai vadina smūgiu inkstams.

„Aš geriau patarčiau tris dienas pagerti vidurius liuosuojančių arbatų. Po poros savaičių pakartoti. Kartais trijų kartų prireikia, kad viduriai susireguliuotų. Tam labai tinka šaltalankio žievė, kurios vaistinėje būna, antihemorojinė arbata. Reikėtų gerti prieš vakarienę“, – patarė K. Vaištarienė, pridurdama, jog viduriai kietėja nuo baltymų pertekliaus, o štai daržovių turėtume vartoti dvigubai daugiau, nei jų.

Ksavera Vaištarienė

Daržoves K. Vaištarienė vadino peristaltikos stimuliatoriumi. „Taip pat neblogai suvartoti po pora šaukštų sėlenų per dieną – ruginių arba kvietinių. Jas galima užpilti vandeniu, pamaišyti ir išgerti. „Čia ne vaistai, nesukels įpratimo“, – sakė sveikuolė.

Skirtingai nei dietologai, norintiems atsikratyti viršsvorio DELFI pašnekovė nepatarė gerti daug vandens: „Sako, jei daug gersi, mažiau valgysi. Tačiau tai labai blogas metodas. Vanduo tiesiog išneša reikalingas medžiagas, todėl turintiems daug svorio nereikia net ir sriubų. Tris stiklines arbatėlės išgeri per dieną ir gerai“, – mano K. Vaištairenė.

Du litrai ar litras vandens su druska viduriams liuosuoti, sveikuolės žodžiais, labai blogas pasirinkimas. „Moteriai pakanka keturių stiklinių, t. y. 800 mililitrų vandens per dieną, o vyrams litro. Vydūnas savo knygoje „Sveikata, jaunumas, grožė“ rašo apie medį, kuris vandenyje pūva, o ant esančio sausumoje daug metų bučiuosis įsimylėjėliai. Taip ir žmogus, kuris geria daug vandens, save supūdo“, – sakė ji.

Vandenį siūlo keisti maltų sėklų kokteiliu

K. Vaištarienės teigimu, dabar žmonės labiausiai stokoja mikroelementų, o jų ypač daug sėklose: moliūgų, saulėgrąžų, sezamų, linų, kanapių, aguonų. Jų galima susimalti, du šaukštus užpilti šiltu vandeniu, pamaišyti ir išgerti. Tik po to K. Vaištarienė rekomenduoja pasiruošti kavos ir pusryčiauti.

Sveikuolės nuomone, pusryčiams pakaktų pusantros riekės duonos, užteptos lęšių tyre. „Jei dar išgersi vandens su dviem šaukštais sėlenų, būsi sotus iki pietų ir nesustambėsi“, – garantavo sveikos mitybos propaguotoja.

Tačiau, kaip atkreipė dėmesį K. Vaištarienė, jie žmogus ne susimala, o tik kramto sėklas, dalies naudingųjų medžiagų neįsisavina. „Jei sumali ir sumaišęs su vandeniu išgeri,viskas gerai, galima sakyti, apsirūpini visomis reikalingomis medžiagomis. Vien geležies gauni dvi normas“, – pabrėžė DELFI pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)