Jis buvo įsitikinęs, kad sveikata glūdi žarnyne, kuris, be viso kito, yra ir maistingųjų medžiagų virškinimo bei pasisavinimo vieta ir didelė organizmo imuninės sistemos dalis.

Žarnynas – paslėptas „blogųjų“ ir „gerųjų“ bakterijų karo laukas. Visiškai atsikratyti „blogųjų“ bakterijų neįmanoma, tačiau palaikyti jų ir „gerųjų“ bakterijų pusiausvyrą, taip sukuriant sveiką aplinką, gali padėti būtent kefyras, kuris, kaip ir jogurtas, yra puikus „gerųjų“ bakterijų, dar vadinamų probiotikais, šaltinis.

Kodėl kefyre esantys probiotikai naudingi žmogaus organizmui?

Kefyre gausu probiotikų, kurie svarbūs kiekvieno iš mūsų organizmui. Kadangi daugelis žmonių su maistu jų gauna nepakankamai, mokslininkai mano, kad kasdien reikėtų papildomai vartoti probiotikų papildų. Tačiau galite pasirinkti paprastesnį kelią – gerti kefyrą ir jogurtą.

Be „gerųjų“ bakterijų kefyre gausu fermentų ir kitų gyvųjų mikroorganizmų, kurie naudingi sveikatai daugeliu atžvilgių. Visų pirma, kefyre gausu lactobacillus klasės narių, kurie palaiko ir stiprina imunitetą. Vienas austrų tyrimas neseniai atskleidė, kad kasdienis kefyro vartojimas stimuliuoja ir veikia ląstelių imunitetą sveikų, jaunų moterų organizme.

Be to, išlaikydamas gerą organizmo florą, žmogus gali išvengti įvairių ligų, tarp jų ir širdies. Reguliariai vartojant kefyrą gerėja virškinimas, greitėja medžiagų apykaita, o probiotikai turi ir antivėžinių savybių, gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį, tuo pat metu sumažindami blogojo. Be šių ir daugelio kitų teigiamų savybių kefyras puikiai veikia kaip liekninamoji priemonė, todėl jo dieta itin populiari visame pasaulyje.

Kefyro dietos meniu

Kefyro dieta nėra pati lengviausia, nes jos metu valgoma labai nedaug maisto, todėl piktnaudžiauti šiuo mitybos režimu nederėtų. Nepatariame tęsti dietos ilgiau nei 7 dienas. Šios dietos nauda akivaizdžiausia, kai norite ne drastiškai sulieknėti, o tapti šiek tiek lieknesniu, lengviau įtilpti į ankštoką drabužį.

Pirma diena
1,5 litro kefyro;
5 vidutinio dydžio virtos bulvės.
Antra diena
1,5 litro kefyro;
100 g virtos vištienos be odelių.
Trečia diena
1,5 litro kefyro;
100 g bet kokios virtos mėsos.
Ketvirta diena
1,5 litro kefyro;
100 g bet kokios virtos žuvies.
Penkta diena
1,5 litro kefyro;
daržovės, vaisiai (išskyrus vynuoges ir bananus, nes juose gausu cukraus).
Šešta diena
kefyras (kiek tik norite).
Septinta diena
tik negazuotas mineralinis vanduo.

Praėjus savaitei (be „paslydimų”) kefyro dietos rezultatai turėtų būti akivaizdūs – galite netekti iki 5 kg svorio.

Kefyro dietos pliusai ir minusai

Privalumai. Kefyras pašalina iš organizmo šlakus bei toksinus, suteikia sotumo jausmą ir pagreitina medžiagų apykaitą, todėl papildomi kilogramai puikiai tirpsta. Be to, kefyro dieta padeda pašalinti organizme susikaupusį vandenį ir druskas, dėl kurių dažnai tinsta kojos, pirštai ir veidas. Kefyras subalansuoja kalcio kiekį ir teigiamai veikia visą žarnyno mikroflorą, todėl vidurių užkietėjimą galite pamiršti.

Trūkumai. Didžiausias šios dietos minusas tas, kad nustojus jos laikytis ir neapribojus suvartojamo maisto kiekio, numesti kilogramai ne tik gali, bet ir grįš su kaupu, todėl geriausia kefyrą įtraukti į kasdieninio maisto racioną. Rezultatai nebus tokie greiti, tačiau numestais kilogramais galėsite džiaugtis ilgesni laiko tarpą. Be to, kefyro dietos nepatariama laikytis žmonėms, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, nes kefyre esanti rūgštis gali jį dar labiau sudirginti.

Sveikata – didžiausias žmogaus turtas, bet dėl grožio dažnai galime griebtis net drastiškiausių priemonių, todėl laikantis bet kokios dietos reikėtų gerai apsvarstyti, kokią įtaką ji padarys mūsų organizmui. Kefyro dieta puikiai tinka, jei norite greitai numesti kelis nereikalingus kilogramus, tačiau ji neturėtų tapti jūsų gyvenimo būdu. Sėkmės!