Susitikime su Lazdijų savivaldybės meru Artūru Margeliu, Lazdijų ligoninės vyr. gydytoju Vitu Šimkoniu ministrė atkreipė dėmesį, kad neturėtų būti eskaluojamos nepagrįstos kalbos apie Lazdijų ligoninės uždarymą, nes kriterijų neatitinka ir iš PSDF lėšų negali būti finansuojama tik viena paslauga - akušerija. Ministrė susitikimo dalyviams pasiūlė kompromisą artimiausiam metų ketvirčiui ir pakvietė savivaldybę aktyviai bendradarbiauti.

Ministrės R. Šalaševičiūtės siūlymu, Vilniaus teritorinė ligonių kasa (TLK) akušerijos paslaugas Lazdijų ligoninėje finansuotų iki šių metų kovo 31 d. Dar vieną šių metų ketvirtį ligoninei galėtų būti teikiama dotacija, tačiau toliau akušerijos paslaugos nebegalėtų būti teikiamos, arba jų dotavimą perimtų Lazdijų savivaldybė.

„Vyriausybės nutarime numatyta, kad priimti gimdymus gali ligoninės, kuriose per metus gimdė ne mažiau kaip 300 gimdyvių. Jeigu gimdymų mažiau, galioja kitas kriterijus - atstumas iki kitos stacionarias paslaugas teikiančios gydymo įstaigos turi būti didesnis kaip 50 km. Lazdijų ligoninėje 2015 m. buvo priimti 183 gimdymai, o atstumas nuo Lazdijų ligoninės iki artimiausios akušerijos paslaugas teikiančios ligoninės (VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės) yra 44 km. Tai reiškia, kad nėra teisinio pagrindo apmokėti iš PSDF biudžeto stacionarinių akušerijos paslaugų teikimo Lazdijų ligoninėje“, - pabrėžia ministrė R. Šalaševičiūtė.

Tačiau, pasak jos, visas kitas sutartyje su teritorine ligonių kasa numatytas paslaugas ligoninė galėtų teikti.

„Todėl aš, kaip teisininkė, negaliu kalbėti apie neturinčius teisinio pagrindo sprendimus ir pažadėti, kad akušerijos paslaugos ir toliau bus finansuojamos iš PSDF šioje ligoninėje. Tačiau mes siūlome kompromisą, kurį Lazdijų rajono savivaldybės taryba turėtų aptarti“, - sako ministrė.

Ministrė pabrėžė, kad kriterijai, kiek paslaugų turi būti suteikta per metus akušerijos skyriuje, nėra laužti iš piršto, jų tikslas - užtikrinti, kad pacientams teikiamos paslaugos būtų saugios ir kokybiškos. Ji supranta medikų nerimą, tačiau neabejoja, kad regiono gimdyvės ir toliau galės jaustis saugios.