Profesorius Rimantas Stukas išdėstė, kuo rizikuojame pietus keisdami kava, fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius dalijosi egzotišku ir sveiku šio gėrimo receptu.

- Vietoje pietų išgeriantys saldžios kavos sako, kad jaučiasi lengvai, neapsunkę ir ne alkani. Tačiau kaip tai veikia sveikatą?

-Kas yra kava? Tai įvairių cheminių medžiagų kompleksas: angliavandenių, riebalų, amino rūgščių, vitaminų, mineralų, alkaloidų ir fenolo junginių. Tačiau maistingųjų medžiagų, tai yra baltymų, riebalų bei angliavandenių, suteikiančių statybinės medžiagos bei energijos, kavoje tėra pėdsakai.

Atlikta nemažai tyrimų apie kavos įtaką sotumui. Tiriant hormonų, atsakingų už alkio, sotumo pojūčius, nustatyta, kad kava sotumui turi trumpalaikį teigiamą poveikį. Tačiau ar tai veikia viso per dieną suvalgomo maisto kiekį?

Rezultatai įdomūs: moterims kavos vartojimas sumažina bendrai per dieną suvartojamo maisto kiekį, vyrams ne. Kofeinas, chlorogeninė rūgštis, kvinidai siejami su kavos poveikiu kalorijų suvartojimui. Žinoma, tai pavieniai, nedidelės apimties tyrimai, ir aklai tikėti jais nereikėtų. Informacijai patvirtinti duomenų prireiks gerokai daugiau.
Daiva Pipiraitė

- Kiek kilokalorijų (kcal) slepiasi kavoje?

100 ml nesaldintos kavos turi tik 1-2 kcal. Tačiau žmonės, vietoje pietų geriantys saldintos kavos, pasmerkia save svorio didėjimui. Ir ne vien dėl kalorijų, esančių saldintoje kavoje.

Galbūt tai negresia studentams, tačiau, jeigu toks įprotis užsitęs ir vyresniame amžiuje, rizika nutukti gali žymiai padidėti.

-Kodėl?

-Tokie kavos vartotojai paprastai visas jiems reikalingas kalorijas suvartoja vakare, gr5žę namo. Pietų kavos poveikis būna seniai pasibaigęs, ir alkio, kuris yra neišvengiamas ir normalus jausmas, niekuo nebenuslopinsi. Taigi, prasideda valgymas, neretai trunkantis visą vakarą.

Žmogui sunku tokį alkį sukontroliuoti, todėl suvartojami dideli maisto kiekiai.

- O kaip organizmą veikia dideli kavos kiekiai ir kiek puodelių per dieną – optimalu?

-Per didelis kavos kiekis gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, nemigą, galvos skausmą, padidinti nervingumą. Padauginus kavos kai kuriems prasideda rankų tremoras, kartais net pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, diurezės padidėjimas.

Visai nustojus vartoti kavą, abstinencija pasireiškia galvos skausmu, nuovargiu, dirglumu, todėl mažinti išgeriamos kavos kiekius rekomenduojama palaipsniui.

Beje, cigarečių rūkymas didina kofeino metabolizmą kepenyse, todėl kavos poveikis mažėja.

Kofeinas didina kalcio šalinimą: išgėrus vieną puodelį kavos – netenkama 4-6 mg kalcio. Tačiau ne daugiau kaip 3 kavos puodeliai per dieną neigiamos įtakos sveikatai neturės.

- Ko dažnas kavos mėgėjas nežino, bet turėtų žinoti apie kavą?

-Reiktų žinoti, kad kavos polifenoliai gali sujungti geležį ir sumažinti jos pasisavinimą. Nustatyta, kad 150-250 ml kavos gėrimo geležies pasisavinimą mažina 24-73 proc. Todėl kartu vartoti kavos ir geležies turinčio maisto arba geležies preparatų nereiktų.

Kraujotakos sistemai didelę įtaką turinčio homocisteino koncentracijos kraujo plazmoje padidėjimas siejamas su didesne kardiovaskulinių ligų (išemine širdies liga, insulto, periferinių kraujagyslių ligų) rizika. Patvirtinta, kad vartojant 4 puodelius kavos per dieną, homocisteiną didinantis kavos efektas stipresnis. Tačiau 200 mikrogramų folio rūgšties per dieną nuo minėto homocisteino padidėjimo apsaugo.

Be galimai neigiamų šalutinių poveikių, kavos vartojimas gali ir saugoti nuo ligų: antrojo tipo cukrinio diabeto, parkinsono ligos, storosios žarnos vėžio, kepenų cirozės. Tai intensyviai tyrinėjama.

- Ar gali būti, kad kava prilygtų pietums?

-Taip. Juoda kava be cukraus, kaip minėjau, kalorijų beveik neturi, tačiau kavos kalorijų kiekis akivaizdžiai pakinta, kai pridedama cukraus, sirupų, grietinėlės, pieno. Puodelis labai skanios kavos gali talpinti ir 200-300 kcal, priklausomai nuo kiekio.

Jeigu per dieną išgeriama 2-3 puodeliai tokios kavos, tai jau gali atstoti pietus. Bet tik kalorijų kiekiu. Nei sotumo, nei būtinų gauti maistinių medžiagų tokia kava nesuteikia.

Kaloringą kavą geriausiai būtų vertinti kaip desertą: kartas nuo karto po pietų galima išgerti desertinės kavos, tačiau, jeigu prie jos dar suvalgysime pyragaitį, tai jau bus dvigubas desertas.

R. Stukas: ne kalorijos esmė

Kalbėdamas apie mitybos visavertiškumą Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas akcentuoja ne kalorijas, nes ne jos yra esmė.

„Išgėręs saldžios kavos su plaktu riebiu pienu žmogus gaus energijos darbinei veiklai. Smegenys veiks, energijos fizinei veiklai pakaks. Tačiau mitybos visavertiškumą ir naudą sveikatai apsprendžia visos reikalingos medžiagos. Išgėrus kavos puodelį su 3-4 šaukšteliais cukraus, angliavandeniai greitai bus suskaldomi, greit įsisavinami, pateks į kraują, smegenys galės eikvoti energiją – tuščias skrandis, žmogus kaip ir neapsunkęs, o energijos turi. Tačiau tai – savęs apgaudinėjimas, o ne pasimaitinimas sveikai“, – DELFI konstatavo profesorius.

Rožėmis kvepiančios rūtą kavos receptas

Fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius gardinti kavą pataria ne tik klasikiniais prieskoniais – cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais, pipirai, bet ir... rūta, kuri mažina agresyvų kofeino veikimą.

„Kavos gimtinė – Etiopija. Tačiau įdomiausia, kad ruošdami šį gėrimą jie deda rūtų, kurias vadiname nacionaliniu lietuvių augalu. Rūtos laisvai auga ir ten. Taigi, etiopai nupjauna žalią rūtos šakelę, įmerkia į kavą, palaiko 3-5 minutes. Kai rūta kavoje „nudžiūsta“ gėrimas pakvimpa rožėmis. Kas susidūręs žino – nesudeginti palikti sudžiūti rūtų vainikėliai „surožėja“, t. y., skleidžia rožių kvapą“, – DELFI pasakojo augalų žinovas.

Žmonės, kurie buvo „nudeginti“ rūtų, jų bijos, tačiau kava su rūtomis, vaistininko teigimu, ir jiems nepakenktų.

Kaip pasiruošti rožėmis kvepiančios kavos? Nusiskinti rūtos šakelę ir merkti į kavą iš aparato? „Kadangi jūs lietuvaitė ir prie biuro be abejo auginate žiemą-vasarą žaliuojančių rūtų, nuėjusi galite nusiskinti šakelę. Dydis ne toks svarbus, svarbiau laikas, kiek kavoje bus pamerkta. Per 3-5 minutes karštoje kavoje ji turėtų „nuvysti“. Tada galima gerti“, – receptu pasidalijo fitoterapeutas V. Skirkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)