Kauno klinikinėje ligoninėje esantis aparatas – pirmasis toks Lietuvoje, ir šis bandymas buvo pirmasis atvejis šalyje, kai jis padėjo nustatyti sveikatos problemą.

„Norėjome išbandyti aparatą ir jo programinę įrangą – ar veikia taip, kaip turėtų. Pacientas sutiko būti savanoriu tik vardan įdomumo, jokių specifinių sveikatos sutrikimų jis neturėjo ir niekuo nesiskundė. Todėl tyrimo rezultatai nustebino visus“, – apie situaciją pasakoja „Affidea Lietuva“ diagnostikos centro, kuriame įrengtas aparatas, radiologė Silvija Jakštienė

Vos 24 metų sulaukusiam vyrui nustatyta patologija – cistinis darinys virš prostatos. Pasak radiologės S. Jakštienės, ji tokioje ankstyvoje stadijoje negalėjo būti rasta jokiu kitu metodu. Tyrimą atlikusi radiologė rekomendavo atlikti prostatos MRT tyrimą, kuris leistų detaliau įvertinti šį darinį.

„Viso kūno MRT tyrimo rezultatai identifikuoja akivaizdžius organų ar jų audinių pokyčius bei leidžia spręsti, ar yra būtinybė atlikti detalesnius atskirų kūno dalių ar organų MRT tyrimus. Taip nutiko ir šiuo atveju“, – sako medikė.

Atlikus prostatos MRT tyrimą ir įsitikinus, kad cistinis darinys išties egzistuoja bei ateityje gali sukelti rimtų problemų, radiologė pateikė diagnozę bei rekomendavo kauniečiui apsilankyti pas urologą.

„Nors ši situacija buvo tik atsitiktinumas, ji atkreipia dėmesį į svarbų dalyką – liga ar patologija mūsų kūne gali slypėti net ir tada, kai to nenujaučiame. Todėl svarbu profilaktiškai ir nuosekliai darytis tyrimus“, – sako S. Jakštienė.

Viso kūno MRT tyrimas – tai neinvazinė patikra, kurios metu matomi viso kūno ir organų vaizdai. Jis ypač naudingas tiriant pacientus, kuriems gali prireikti daugybės tolimesnių tyrimų. Skenavimo metu galima aptikti navikinius susirgimus, metastazes, uždegiminius židinius, limfmazgius, trauminius ar kitus pažeidimus. Viso kūno MRT patikimai nustato naviko plitimą į kaulus ar kaulų čiulpus, taip pat yra ypač naudingas vaikų ligų diagnostikai, nes nėra jonizuojančios spinduliuotės.

Viso kūno MRT taip pat naudojama kaip patvirtinimo priemonė teoriškai sveikiems pacientams, kurie nerimauja dėl savo sveikatos būklės ir nori būti tikri, jog yra visiškai sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)