Turite rinktis maistą ir užkandžius, kurie pamaitins jūsų raumenis ir suteiks energijos kūnui. Tokią subalansuotą mitybą turėtų sudaryti pilno grūdo gaminiai, vaisiai, daržovės, liesi baltymai ir liesi pieno produktai, rašo „Yahoo Health“. Raumenims taip pat patinka šakotos struktūros amino rūgštys (BCAA), kurių turi liesa mėsa, paukštiena, liesi pieno produktai ir riešutų sviestas. Tačiau yra maisto produktų, kurie gali tiesiog nubraukti jūsų sunkų darbą. Čia pateikiame dešimt labiausiai raumenims kenkiančių produktų.

1) Baltų miltų gaminiai

Dauguma sausainių, pyragų, bandelių ir kitų, daug angliavandenių turinčių skanėstų yra iškepti iš baltų, rafinuotų miltų, kurie virsta tuščiomis kalorijomis. Jei norite pasmaguriauti, galite rasti daug receptų, kuriems naudojami daug skaidulų turintys rupūs, pilno grūdo miltai arba jų kombinacija su baltaisiais miltais.

Taigi rinkitės sveikesnius, namuose keptus kepinius iš pilno grūdo miltų.

2) Dešros

Šie apdorotos mėsos gaminiai yra kupini kalorijų, druskos ir sočiųjų riebalų. Maža to, dešrose yra nitritų – konservanto, kuris apsaugo nuo bakterijų ir suteikia dešrai apetitą žadinančią raudoną spalvą. Nitritai skatina formuotis vėžį sukeliančias chemines medžiagas, vadinamas nitrozaminais.
Jei tik įmanoma, rinkitės liesos mėsos riekeles, o jei vis tiek norisi dešros, ieškokite dešrų be nitritų.

Nuolatinis alkoholio vartojimas organizmui kelia įtampą ir padidina antioksidantų poreikį. Tačiau antioksidantai, kurie paprastai turėtų padėti raumenims atsigauti, bus naudojami alkoholio skaidymui.

Iki minimumo sumažinkite alkoholio vartojimą. Jei vis dėlto norite išgerti, per dieną suvartokite ne daugiau kaip du alkoholio vienetus. Vienas alkoholio vienetas atitinka maždaug 350 ml alaus, 140 mln vyno ar 45 ml stipraus alkoholinio gėrimo (pvz. degtinės ar romo).

4) Iš anksto paruošti trintų vaisių kokteiliai

Jei manote, kad nusipirkti trintų vaisių kokteilį išsinešimui yra sveikas pasirinkimas, gerai pagalvokite dar kartą. Dauguma iš anksto paruoštų vaisių kokteilių yra tikros kalorijų bombos (vidutiniškai jie turi nuo 600 iki 1000 kcal) ir turi didžiulį kiekį cukraus. Netgi žiupsnelis baltymų miltelių nepataisys tos žalos, kurią jūsų organizmui padarys milžiniškas cukraus užtaisas.
Verčiau čiupkite šviežią vaisių ar patys susitrinkite kokteilį namuose, kad žinotumėt jo sudėtį.

5) Spurgos

Venkite tų gundančių kepinių, kurie yra pagaminti iš rafinuotų miltų, iškepti aliejuje ir neturi jokių naudingų medžiagų jūsų augantiems raumenims.

Jei norite kažko saldaus, verčiau rinkitės neriebų graikišką jogurtą, į kurį pridėkite šviežių vaisių ir apšlakstykite medumi.

6) Ledai

Viena porcija (vienas rutuliukas) ledų turi 137 kcal, 7 g riebalų, iš jų 4 g sočiųjų riebalų, ir 2 g baltymų. Sočiuųjų riebalų kiekis vienoje ledų porcijoje sudaro 22 proc. maksimalios leistinos kasdienės riebalų normos. Turint galvoje, kad žmonės per vieną kartą suvalgo du ar tris kaušelius ledų, sočiųjų riebalų kiekis gali lengvai viršyti kasdienę normą, o tai nepadės jums turėti tvirtą ir raumeningą kūną.

Verčiau rinkitės graikiško jogurto batonėlius su amino rūgštimis BCAA, kurios padeda auginti raumenis.

7) Apdorotas kumpis

Be to, kad tokie kumpiai būna rūkyti ar vytinti, jie dažnai derinami su daug druskos turinčiais padažais, kurie natrio kiekį pakylėja iki dangaus. Dėl pernelyg didelio druskos kiekio jums gali pūsti pilvą, o tai paslėps jūsų ištreniruotus raumenis, dėl kurių taip stengėtės.

Pamirškite rūkytą kumpį ir verčiau rinkitės liesos kiaulienos (pavyzdžiui, nugarinės) riekeles.

8) Sūrio gaminiai

Bet kokie sūriai turi druskos ir riebalų, bet sūriuose taip pat būna svarbių medžiagų, reikalingų raumenų augimui. Tačiau apdorotas (lydytas, rūkytas) sūris ir sūrio gaminiai, palyginus su neapdorotais sūriais, turi mažiau baltymų. Maža to, apdorotuose sūriuose būna daug pridėtinių ingredientų, kurie tiesiog yra nenaudingi prižiūrėtam kūnui.

Verčiau rinkitės tokius neapdorotus sūrius kaip čedaras, bri ar parmezanas.

9) Daug cukraus turintys pusryčių javainiai

Kai kurie javainiai gali atrodyti naudingi sveikatai, tačiau juose gali būti kur kas daugiau cukraus, negu atrodo. Jei panagrinėję javainių sudėtį tarp pirmų trijų sudėtinių dalių aptiksite cukrų (ar kitokį cukraus pavadinimą), arba jei javainiai turės penkis ir daugiau gramų cukraus, tuomet jų nesirinkite.

Ieškokite tokių javainių, kurių viena porcija turėtų bent 3 g skaidulų ir mažiau kaip 5 g cukraus. Galite netgi rasti javainių su baltymais, kurie bus naudingi jūsų raumenims.

10) Gazuoti gėrimai

Gazuoti gėrimai iš esmės tėra vanduo su cukrumi, neturintis nieko naudinga jūsų kūnui įskaitant ir raumenis. Kofeino perteklius iš kolos taip pat gali pakenkti jūsų kaulams. Be to, geriant daug gazuotų gėrimų, jie gali išstumti kitas raumenų statybines medžiagas, kuras galbūt išgėrėte ar suvalgėte (pavyzdžiui, daug baltymų turintį pieną).

Verčiau rinkitės liesą pieną arba seną gerą vandenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)