Peruvinės dumplūnės (Physalis peruviana), angliškai dar vadinamos Peru žemės vyšniomis (Peruvian groundcherry), Inca uogomis ar aukso uogomis (goldenberry), yra kilusios iš Peru, bet nuo XVIII amžiaus auginamos ir Didžiojoje Britanijoje. Nepaisant daugiau kaip du šimtmečius siekiančios istorijos Europoje, šie vaisiai yra palyginus mažai žinomi arba pardavinėjami kitokiu – dumplainių – pavadinimu. Tačiau, regis, netrukus tai turėtų baigtis: aušta dumplūnių populiarumo era.

Prekybos centrų tinklas „Waitrose“ atkreipė dėmesį į peruvines dumplūnes ir paskelbė jas viena iš būsimų 2016 metų maisto tendencijų, kuri „šiais metais pakeis būdus, kaip mes gaminame, geriame ir valgome“. Pasak „Waitrose“, šie auksaspalviai vaisiai „puikiai tinka kepiniams, turi daug odai naudingo vitamino A, medžiagų apykaitą spartinančio vitamino B, daug skaidulų ir geležies. Taigi dumplūnės yra puikus užkandis ar priedas rytiniams dribsniams“.

Anot „Terrafertil“ džiovintų peruvinų dumplūnių informacijos apie jų maistinę vertę, 100 g aukso spalvos uogų yra 71 proc. kasdienės vitamino A, reikalingo imuninei sistemai ir regėjimui, normos bei 60 proc. kalio, kuris mažina insultų tikimybę ir reikalingas daugeliui organizmo funkcijų, normos.

Gamintojai taip pat tvirtina, kad peruvinės dumplūnės turi daug geležies: 100 g uogų yra 19 proc. vienos dienos geležies normos. Žmonėms, kurie laikosi dietų, gali būti sunku patenkinti geležies poreikį. Žmogaus organizmas geriausiai pasisavina hemo geležį iš mėsos, o tai reiškia, kad vegetarams ir veganams gali trūkti geležies, jeigu jie neturi alternatyvių geležies šaltinių.

Šiuos vaisius 2015 metais taip pat buvo galima pastebėti kulinarinėje televizijos laidoje „Great British Bake Off“ – tai užtikrintas ženklas, kad kils šių uogų populiarumo banga. Kai laidos dalyvis Tamalis Ray pridėjo peruvinių dumplūnių į savo itališkus sausainius, tą savaitę šių vaisių pardavimai tinkle „Waitrose“ išaugo 180 proc.

Nepaisant to, kad šios uogos gali būti kartokos jūsų skonio receptoriams, arba jūs galite teikti pirmenybę saldesnėms jų pusseserėms, jau dabar galima teigti, kad peruvinės dumplūnės pateko į britų akiratį ir po truputį skinasi kelią į jūsų namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)