Sveikatos apsaugos ministrė prieš pat naujus metus pasirašė naują tvarką leidžiančią vaistinėms pacientams teikti konsultacijas, kitaip – farmacinę rūpybą. Kai kuriose vaistinėse bus įrengtos atskiros konsultacijų vietos, kuriose žmonės galės su vaistininku pasikonsultuoti dėl sveikatos problemų, vaistinių preparatų vartojimo. Nors tokia veikla tik rekomenduojama, ją prižiūrės vaistų kontrolės tarnyba. Tokie konsultantai bus tik kai kuriose miestų vaistinėse.

„Provincijoje, kur klientų srautas ženkliai mažesnis, užtenka ir to vieno vaistininko, vaistininkų ir šiaip trūksta Lietuvoje. Pagal esamą infrastruktūrą, mes nenorime, kad jų mažėtų ar didėtų, aišku, yra ir konkurencija, reikia vaistinėms išsilaikyti, turi būti apyvarta, bet kūrybiškai dirbant susitvarkys ir provincijos vaistinės, ir miesto“, – sako Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautas Barcys.

Vaistinės pripažįsta, kad naujovės reikalaus papildomų investicijų dėl konsultavimui įrengiamų patalpų, bet nesikrato naujovių ir žada aktyviai imtis naujos veiklos, tik kai sveikatos apsaugos ministerija detaliau paaiškins, kaip turi vykti pacientų konsultavimas.

„Tai yra gera proga mums rūpintis paciento sveikata ir mes matome vaistinę kaip lygiavertį partnerį dalyvaujant paciento gydyme. Sunku ką nors pasakyti nepradėjus programos, bet visose ES šalyse farmacinė rūpyba vaistinėse vykdoma ir mes tikimės, kad ir mums tai puikiai seksis“, – teigia UAB „Eurovaistinė“ valdybos pirmininkė Ingrida Damulienė.

„Užsienyje valstybė prisideda prie to, kad paslaugos būtų suteikiamos. Mes taip pat ruošiamės tam, sprendžiame vietos klausimą, kompetencijų klausimą, tačiau dar kažko apčiuopiamo vykdyti negalime“, – sako „Camelia“ farmacijos projektų vadovas Artūras Nastaravičius.

Kita naujovė – nereceptinių vaistų prekyba internetu. Ją galės vykdyti tik tos vaistinės, kurios bus gavusios vaistų tarnybos pritarimą naudoti specialų Europos sąjungoje naudojamą ženklą. Neturintys tokio ženklo sulauks teisėsaugos dėmesio.

Iki šiol vaistinės medicininiais preparatais ir priemonėmis galėjo prekiauti, bet žmogus juos atsiimti turėjo vaistinėje. Nuo šiol prekės galės būti pristatomos į namus.

„Žmogus, atsidaręs tinklalapį su tuo logotipu, žinos, kad tai yra saugi vieta įsigyti vaistą, tai legalu, kad šita prekybos vieta prižiūrima, lygiai taip pat, kaip ir dabar veikiančios vaistinės, kur žmogus eina ir įprastiniu būdu nusiperka vaistą. Pasižiūrėsime, kaip sekasi, ar yra kokių problemų ir, matyt, ateityje galėsime kalbėti ir apie vaistų prekybą nuotoliniu būdu“, – apie naujoves pasakoja Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Gintautas Barcys.

Didieji prekybos tinklai žada, kad nereceptinius vaistus ir vaistines priemones jie galės pristatyti į bet kurią Lietuvos vietą, kurią nurodys pirkėjas.