LRT RADIJO klausytoja iš Kauno teiraujasi, ar galima valgyti persimonus su žievele. „Ar reikia prieš valgant pašalinti šio vaisiaus luobelę?“ – domisi ji.

Gydytojos dietologės teigimu, persimonų žievelė yra valgoma. Be to, persimonų, kaip ir kiekvieno vaisiaus, žievelėje yra nemažas kiekis skaidulinių medžiagų.

„Jeigu nulupsite šio vaisiaus žievelę, pašalinsite didesnį kiekį skaidulų. Kaip ir kiekvieną vaisių ar daržovę, prieš valgant persimonus būtina nuplauti. Na, o jei turite problemų dėl pilvo pūtimo, nupjovus viršūnėlę galima šaukšteliu išgremžti vaisiaus minkštimą ir jį suvalgyti. Tad šio vaisiaus valgymo variantai yra keli“, – sako K. Jasmontienė.

Anot gydytojos, dabar yra pats persimonų sezonas: manoma, kad lapkričio–gruodžio mėnesiais jie būna labiausiai sunokę ir patys vertingiausi.

„Lyginant su kitais vaisiais, persimonas yra turtingas jau anksčiau minėtų skaidulų, kurios gerina virškinimą ir yra puiki priemonė vidurių užkietėjimo profilaktikai. Taip pat jame gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tiesa, jame yra nemažai fruktozės. Dėl šios priežasties sergantiems cukriniu diabetu persimonų dideliais kiekiais vartoti nereikėtų“, – pastebi gydytoja dietologė.