Sostinės vicemeras Gintautas Paluckas feisbuko paskyroje trečiadienį parašė, kad ši istorija sukėlė atgarsį ir jai pasirodžius buvo atliktas tyrimas.

„Vasarą Vilniaus klinikinėje ligoninėje gimusiam vaikeliui nebuvo diagnozuota įgimta akių liga. Ją pastebėjo patys tėvai. Mergaitė buvo operuota Kauno klinikose.

Straipsnyje vaikučio tėvai reiškia abejonę ar apskritai buvo tikrintos akytės, nes nė vieno iš tėvų tuo metu šalia nebuvo. Atlikome įstaigos medicininį auditą.

Nenustatėme jokių duomenų ar aplinkybių, kurios leistų pagrįstai abejoti, jog kažkas buvo nepadaryta ar padaryta netinkamai.

Deja, tokia liga iš karto gali būti ir nenustatyta, nes tik kūdikiui gimus nesimato jokių jos požymių net ir patikros metu. Jie išryškėja vėliau“, - rašė G. Paluckas.

Politikas pridūrė, kad buvo padarytos ir tam tikros išvados.

„Peržiūrėsime ligoninės vidaus dokumentus ir ten, kur nėra rizikos infekcijai/sveikatai kūdikio apžiūrose, siūlysime dalyvauti bent vienam iš tėvų. Tėvai galės ne tik stebėti, bet ir gaus visą informaciją apie tai, kas ir kodėl jų naujagimiui yra tikrinama. Tikiuosi, kad šis sprendimas tarp gydytojų ir tėvų sukurs pasitikėjimo atmosferą. O kilusius sunkumus kartu įveikti bus lengviau“, - vylėsi sostinės vicemeras.

Abejonės nedingo

Mažosios Deimilės mama Laura Mazalienė padėkojo už atliktą auditą, tačiau pridūrė abejojanti vicemero siūlymo dėl tėvų dalyvavimo efektyvumu.

Laura Mazalienė Ačiū už jūsų dėmesį ir inicijuotą auditą. Sveikintas pasiūlymas dėl patikros dalyvaujant vienam iš naujagimio tėvų, deja, nemanau,kad jis būtų labai veiksmingas. Atlikti patikti patikrą gali daugelis. Pastebėti problemą - ne. Su manimi susisiekė šios įstaigos naujagimių skyriaus gydytoja, kuri pripažino,kad tokia liga galėjo būti nepastebėta dėl žmogiškojo faktoriaus - personalo darbuotojas nėra profesionalus oftalmologas, todėl jam sunku pastebėti vienetines patologijas. Jei to nesugeba padaryti gimdymo namuose, o pediatras siuntimą patikroms duoda tik atsiradus patologijos pakitimams, vadinasi, tokie vaikai kaip mūsų yra pasmerkti tapti žvairais, o po to aklais. Čia yra gili medicininė problema, kurią būtina spręsti. Tęsiant temą apie med. įstaigą, kurioje aš gimdžiau, man kyla klausimas, kaip įmanoma tik gimusiam kūdikiui patikrinti regą per pirmąją jo gyvenimo valandą, kai akių jis beveik neatmerkia? Aš pagimdžiau 22 val. Po valandos mes kūdikį atsiėmėme iš tuščio naujagimių skyriaus. Pabrėžiu TUŠČIO. Jame nebuvo nei vieno darbuotojo. Man kaip mamai kyla daug abejonių dėl, tarkime, atliktos patikros. Didžiojo Britanijoje akis naujagimiams tikrina dieną ir laukia tiek, kiek reikia, kol jis atsimerkia. Neatmesta lieka ir tikimybė, kad liga galėjo pasireikšti vėliau, bet ar mes tėvai turėjome tai pamatyti? Ar gydytojai? Su pagarba Deimilės mama

Su Deimilės istorija galite susipažinti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)