Prie uostamiesčio simbolio burlaivio „Meridianas“ atėjusią sutikti Naujųjų moterį kliudė iš kitos upės pusės paleista raketa. Ji taip ir neatsigavo iš komos, po 6 valandas trukusios operacijos prasidėjo komplikacijos, sustojo širdis.

„Nors ir parašyta, kad fejerverkas šaus į viršų, gali sprogti prie kojų, rankose“, - prieš šventes DELFI skaitytojus būti atsargius įspėjo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus vedėjas Vytautas Vaitkus.

Vytautas Vaitkus

Pasak daktaro, dabar parduodama normalios pirotechnikos ir jeigu žmonės ne turguje ar tarpuvartėse perka, ji pakankamai saugi. „Tačiau problema, kad ne visi laikosi nurodytų saugumo reikalavimų, todėl nukenčia. Pataiko į kūną, sau arba kitiems išdegina akis“, - vardijo V. Vaitkus.

Nutraukia pirštus ar sutrikdo jų jutimus

Per šventes daktaras siūlė visų pirma iššaudyti fejerverkus, o tik paskui vartoti alkoholio, nes išgėrus atsiranda daugiau nemotyvuotos drąsos.

„Žmonės uždega fejerverkus ir stovi šalia. Tačiau, kaip sako senoliai, vieną kartą metuose ir lazda iššauna, taigi, nors ir parašyta, kad fejerverkas šaus į viršų, gali sprogti prie kojų. Didžiausias pavojus – nesilaikyti saugaus atstumo arba deginėti fejerverką rankoje, tikintis, kad uždegus bus spėta numesti tolyn. Taip netenkama pirštų, kurie nutraukiami, arba sutrikdomi jų jutimai“, - pabrėžė Terminių traumų skyriaus vedėjas.

Pasak specialisto, labai daug nudegimų nebūna, tačiau „žmonės dažnai nukenčia nuo smūginės bangos, kuri sukelia lūžius, gali nutraukti pirštukus“.

Dabar V. Vaitkus tokių atvejų mato mažiau, palyginti su laikotarpiu po sovietinės armijos pasitraukimo: „Labai daug sužalojimų tuomet buvo, nes liko galybė nesaugių saliutų, sprogmenų su pasibaigusiu galiojimu. Dabar fejerverkai nebe tokio didelio galingumo, neteko girdėti ar matyti, kad pasitaikytų ypač didelių sužalojimų, bet nutrauktų pirštų, sužalotų plaštakų, apdegintų veidų būna“.

Įspėja ypač saugoti akis

Kaip pabrėžė daktaras, svarbu atsiminti, kad antros akis niekas neįdės ir labai saugoti regėjimą: „Akį galima labai lengvai prarasti. Į akį pataikę fejerverkai gali pasiekti net smegenis ir ištikti mirtis, nes anatomiškai jos labai netoli, akis vienintelė anga ir dažnai į ją, kaip tyčia, pataikoma“.

Pacientų, apsideginusių veidus, patyrusių plaštakų traumas metų sandūroje daug. „Pasitaiko ir mirtinų atvejų“, - primindamas tragiškai pasibaigusį Naujųjų šventimą Klaipėdoje sakė daktaras V. Vaitkus

Pasak Terminių traumų skyriaus vedėjo, žmonės padaro keisčiausių dalykų. „Iš mano paties praktikos labiausiai įstrigęs atvejis, kai nukentėjo išsilavinusi, protinga, nuosavame name gyvenusi moteris. Prieš Naujuosius ji sugalvojo užsidegti židinį ir kažkodėl degaus skysčio į ugnį purškė iš burnos. Užsidegė ir žuvo, nes labai stipriai apdegė, ugnis pažeidė net kvėpavimo takus. Mirė ne iš karto, bet taip ir nepavyko jos išgelbėti. Tai vienas iš pavyzdžių, kaip žmogus per neatsargumą gali save pražudyti“, - sakė Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Terminių traumų skyriaus vedėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)