Centro poliklinikos dietologė Eugenija Časaitytė sako, kad galioja tos pačios rekomendacijos: reikėtų vadovautis maisto pasirinkimo piramide ir naudotis pasikeitusia maisto produktų įvairove – juk esame priklausomi nuo sezoniškumo. Vasarą galbūt daugiau valgome pomidorų, agurkų, tačiau visais metų laikais reiktų nepamiršti ir kitų daržovių: morkų, kopūstų, burokėlių, griežčių, ropinių daržovių.

Žiemą nepamirškime ir puikiųjų raugintų kopūstų. Nemanau, kad koks nors produktas tam tikru sezonu turėtų pakeisti vaisius ar daržoves. Šaltuoju periodu kalorijų tankis gali būti šiek tiek didesnis. Žiemą galime rinktis šiek tiek riebesnį maistą.

Žiemą pakelti kūno temperatūrą galime vartodami kai kuriuos aštrius prieskonius, kurie plečia kraujagysles. Vis dėlto šaltu oru kad ir valgysime daugiau imbiero, niekas negarantuos, kad neperšalsime. Kaip ir vartodami tik biologiškai aktyvių medžiagų turinčius žuvų taukus, valgydami riebią žuvį, brokolius, braziliškus riešutus ar mėlynuosius svogūnus, kurie minimi tarp produktų, stiprinančių imunitetą.

„Adventas pirmiausiai yra susikaupimo, apmąstymų bei apsivalymo laikas. Adventiškas pasninkas neturėtų būti badavimo laikas. Neretai, stengdamiesi laikytis senųjų tradicijų, imame jas suvokti iškreiptai. Pasninkaujame per Adventą, labai ribojame maisto kiekius, o per paskutinę pasninko dieną – Kūčias neretas iš mūsų persivalgome. Netgi jei sąžiningai laikėtės pasninko, nepersivalgėte, nemanykite, kad po to galima labai atsipalaiduoti, nes organizmas, įpratęs prie mažesnio maisto kiekio, sunkiau susidoroja su didesne maisto gausa.

Jei organizmas kelis kartus pajunta alkį, tai kitą kartą jis pradeda kaupti riebalų atsargas ir po pasninko buvęs antsvoris gali dar labiau padidėti. Todėl jokiu būdu negalima pasninko sutapatinti su badavimu“, – sako Centro poliklinikos dietologė.

Vadovautis sveikos mitybos taisyklėmis turėtume ištisus metus. Kelios iš jų – tai saikas ir įvairovė.

„Suprantama, sunku suvalgyti nedaug, kai akys mato pilną patiekalų stalą. Todėl Kūčių dieną, reiktų maitintis įprastai, papusryčiauti, suvalgyti kiek mažesnę pietų porciją, tam, kad vakare išvengtume persivalgymo. Maistą kramtykite neskubėdami, daug kartų, tada greičiau pajuntamas sotumo jausmas. Nepamirškime gerti ir skysčių“, - pataria dietologė.

Žmogui kasdien būtina suvalgyti grūdų ir duonos gaminių, daržovių, vaisių, pieno ir jo produktų, mėsos. Kadangi Advento metu ir per Kūčių vakarienę nevalgome pieno ir mėsos, juos reikia pakeisti atitinkamu ankštinių daržovių, riešutų, sėklų kiekiu.

Centro poliklinikos dietologė E. Časaitytė nepataria pasninkauti besilaukiančioms kūdikio moterims, vaikams, dirbantiems sunkų fizinį darbą, onkologine liga sergantiems asmenims.
Jei žmogaus organizmas sveikas – nėra jokio reikalo atsisakyti kurio nors maisto produkto, ir badauti dėl to, kad taip priimta pagal tradicijas. Nebūtina atsisakyti kad ir mėsos, tik jos kiekiai neturi būti labai dideli, bet keletą dienų per savaitę galime jos iš vis nevalgyti.

Tačiau nėra „viskas taip blogai“. Pasninkas gali tapti puikia proga pradėti sveikai gyventi, laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių - valgyti kuo daugiau daržovių, grūdinių, ankštinių daržovių, riboti gyvūninės kilmės maisto produktus.

Kaip nepersivalgyti per Kūčias ir Kalėdas: valgyti dėmesingai, sąmoningai, jei kilo sotumo pojūtis, liautis valgius.

Patarimai sveikesnėms šventėms:

✔ Laikykitės valgymo režimo ir švenčių metu. Nesėskite prie stalo alkani. Pasistenkite, kad nevalgymo periodas netruktų ilgiau kaip 5 val. Kai žmogus alkanas, jis dažniausiai valgo labai greitai ir suvalgo didelį kiekį maisto (skatinamas persivalgymas).
✔ Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas po 20 minučių nuo valgymo pradžios.
✔ Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 15-20 min. pertrauką.
✔ Naudokite mažesnes lėkštes.
✔ Stenkitės ruošiant maistą riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
✔Ruošiant patiekalus vietoj druskos naudokite kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.
✔ Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
✔ Ant stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.
✔ Savo mėgstamus receptus galite padaryti sveikesniais - sumažinkite cukraus kiekį: gaminant desertus, sumažinkite recepte nurodytą cukraus kiekį per pusę. Gerą skonį suteiksite papildomai pridėję daugiau vanilės, citrusinių vaisių, cinamono, muskato riešuto arba nedidelį kiekį medaus. Papuošimui vietoj uogienės ar sirupų naudokite šviežius arba šaldytus vaisius/uogas.
✔ Esant apsunkintam virškinimui – gerkite žolelių arbatas (ramunėlių, kmynų).
✔ Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma sumažinkite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų vartojimą, nes šie gėrimai labai kaloringi.
✔ Nerekomenduojama valgymo metu žiūrėti televizoriaus. Po šventinės vakarienės, pakilkite nuo stalo. Sugalvokite šventėms programą. Galite išeiti pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus. Bendraukite su jums artimais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)