Kaip DELFI sakė gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė, dauguma Kūčių patiekalų gaminami iš augalinės kilmės produktų: grūdinių kultūrų (avižų, kviečių, miežių), ankštinių daržovių (žirnių, pupelių, pupų), taip pat kitų daržovių (bulvių, burokėlių, kopūstų, morkų), sėklų (kanapių, linų sėmenų), o taip pat grybų, uogų, vaisių.

„Žinoma, patiekiama ir silkės, žuvies, patiekalų su medumi, kūčiukų bei specifinių Kūčių gėrimų. Tačiau neretai pamirštama, kad Kūčios yra paskutinė pasninkavimo diena prieš Šv. Kalėdas“, - pabrėžė D. Pipiraitė.

Klinikos „Dietos sistema“ gydytojos nuomone, didžiausias nusižengimas taip vadinamiems teisingo maitinimosi principams per Kūčias - labai didelė patiekalų įvairovė. Vienos vakarienės metu į skrandį patenka tiek visokiausių patiekalų, kad tai jau savaime yra iššūkis virškinimui.

„Dar atkreipčiau dėmesį į tai, kad šiuolaikinės šeimininkės stengiasi paruošti daugiau silkės ar žuvies patiekalų, kurie būna riebesni, o ne Kūčioms būdingų pasninkinių vegetarinių patiekalų iš vardintų augalinių produktų“, - interviu DELFI sakė D. Pipiraitė.

Daiva Pipiraitė

- Kas atsitinka, kai vaišių gausa užklumpa nepasninkavusius žmones? Ar susilaikymas prieš Kūčias kažkiek švelnintų situaciją?

- Kaip tik atvirkščiai: po pasninkavimo vriškinimo sistema dar sunkiau geba susidoroti su didesniu maisto kiekiu, įvairove. Jeigu per šventes valgoma gausiai, riebiai, primaišoma įvairių patiekalų (o taip, kaip taisyklė, ir būna), tokio maisto virškinimas reikalauja puikios virškinimo sistemos veiklos.

- Ar, sveikatos požiūriu, 12-os patiekalų Kūčias būtų protinga keisti vienu konkrečiu žuvies patiekalu su daržovėmis ir kukliu desertu iš tradicinio aguonpienio, kisieliaus ar kūčiukų?

- Sveikam žmogui Kūčių patiekalų tradicijų dėl sveikatos išsaugojimo keisti tikrai nereikia. Dauguma mūsų geba per šventes paragauti įvairaus maisto, bet nepersivalgyti, nesusirgti. Na, net ir persivalgymas tą ar kitą dieną, neturės reikšmingos įtakos sveikatai.
Žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų bei ligų, taip pat vaikams, garbaus amžiaus žmonėms, rekomendacija mažinti šventinių patiekalų įvairovę būtų tikrai naudinga.

Persivalgymo komplikacijų reiktų bijoti turintiems virškinimo organų ligų – akmenų tulžies pūslėje, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opaligę, tiems, kurie yra sirgę ūminiu kasos uždegimu, nutukusiems, gausiai vartojantiems alkoholio.

- Ar visiems tinka kanapių sėklų pagardas, kuris tradiciškai per kūčias valgomas Žemaitijoje? Kaip DELFI pasakojo aukštaitis, paragavęs jų per praėjusias Kūčias, ne tik sublogavo, bet ir porai dienų atsigulė su temperatūra į lovą. Ar gali tiek problemų pridaryti neįprastas pagardas?

Kanapių sėklos, aliejus, pienas ir pluoštinės kanapės augalas (Shutterstock nuotr.)

- Kanapių sėklos gali būti neįprastos aukštaičiams, na o Žemaitijoje jos patiekalams gaminti vartojamos dažnai. Nors žinau, kad ir mano seneliai Aukštaitijoje spausdavo iš kanapių sėklų aliejų. Kanapių sėklose daug baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, mineralinių medžiagų, antioksidantų. O sunegalavimas po Kūčių su temperatūros pakilimu galėjo būti ne dėl kanapių, o dėl daugelio kitų priežasčių.

- Ko su kuo geriau nevalgyti per Kūčias?

- Per Kūčias reiktų nevartoti alkoholio, tuo labiau kartu su riebios silkės patiekalais. O visa kita, nors ir labai įvairu, bet valgant su saiku, lėtai, sveikatos nesutrikdys. Virškinimo palengvinimui naudotini tokie prieskoniai, kaip kalenda, imbieras, krapai, kmynai, cinamonas, pipirmėte. Virškinimą palengvintų kmynų, pipirmėčiu, ramunėlių arbata.

Vakarienę geriausiai būtų pradėti nuo skaidulomis ir baltymais turtingo patiekalo Kūčios iš pupų, žirnių, javų grūdų ir medaus užpilo.

- Ar tiesa, kad aguonpieniu nereikėtų piktnaudžiauti vaikams. Jei taip, kodėl?

- Piktnaudžiauti tikrai nereikėtų, bet paragauti galima duoti. Jeigu vaikas suvalgys daug aguonų tirščių, gali sutrikti virškinimas, nes aguonos lėtina persitaltiką ir pačios sėklos yra nevirškinamos.

- Koks bus jūsų kūčių stalas?

- Tradicinis, bet gana paprastas ir nuosaikus. Nesureikšminsime maisto, valgymo, daugiau dėmesio skirsime bendravimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)