Kaip manote, kurią sumuštinio sudedamąją dalį – kiaulienos kumpį, salotos lapus ar pomidorą – sunkiausia išauginti? Užsiminsime, kad tikrai ne mėsą. „Šiltnamio efektą sukeliančių dujų atžvilgiu valgyti salotas yra triskart blogiau, negu valgyti kumpį, - „Carnegie Mellon“ pranešime spaudai tvirtina Paulas Fischbeckas. – Daugumai įprastų daržovių reikia daugiau išteklių, negu manote. Tai ypač pasakytina apie baklažanus, salierus ir agurkus, jei palyginsime juos su kiauliena ar vištiena“.

Žurnale „Environment Systems and Decisions“ pasirodžiusi studija, kurios bendraautoris yra P. Fischbeckas, nustatė, kad rekomendacijos valgyti daugiau vaisių, daržovių, pieno produktų ir jūros gėrybių iš tikrųjų yra žalingos aplinkai, rašo „Yahoo Health“. „Jei visiškai nekreiptume dėmesio į sveikatą, kokia mityba aplinkai būtų palankiausia? - „Scientific American“ rašė P. Fischbeckas. – Jums tektų valgyti kur kas daugiau riebalų ir vartoti daugiau cukraus“.

Mokslininkai apskaičiavo, kad jei kiekvienas amerikietis laikytųsi JAV žemės ūkio departamento 2010 metų rekomendacijų dėl mitybos ir kalorijų kiekio, žmonės sunaudotų 38 proc. daugiau energijos, 10 proc. daugiau vandens ir išskirtų 6 proc. daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. „Tai, kas sveika žmonėms, ne visada yra sveika aplinkai“, - sakė P. Fischbeckas. Tačiau tai nereiškia, kad neįmanoma maitintis vegetariškai ir to pačiu nekenkti aplinkai.

„Scientific American“ nurodo, kad svogūnai, morkos, brokoliai ir Briuselio kopūstai auginimo prasme yra tarp mažiausiai energijos reikalaujančių daržovių. Viena „Huffington Post“ tinklaraštininkė taip pat atkreipia dėmesį į svarbų skirtumą: „Mokslininkai nenustatė, kad vegetarizmas yra žalingas aplinkai. Jie nustatė, kad ne kiekvienas augalinis produktas yra draugiškesnis aplinkai už bet kokį mėsos produktą“.

JAV žemės ūkio departamentas po kelių dienų turėtų paskelbti atnaujintas mitybos rekomendacijas. P. Fischbeckas pabrėžia, kad pareigūnai turėtų labiau atsižvelgti į atskirus maisto produktus ir jų įtaką aplinkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)