„Internete apstu straipsnių, kuriose moterys guodžiasi apie šios ligos padarinius, skausmus. Lietuviškoje literatūroje labai mažai informacijos, kad šią ligą galima stabdyti pakeitus mitybą. Kai sužinojau, kad man 4 stadija, pradėjau ieškoti informacijos užsienio literatūroje. Ten radau daug informacijos apie mitybą sergant endometrioze. Kai pasikonsultavau su savo ginekologe dėl tokios mitybos, ji man pasakė, jei noriu ant kojų nebepastovėti, tai galiu bandyti. Aš vistiek susirinkau daug informacijos ir pasiryžau pradėt naują gyvenimo etapą“, - pasakojo 24-erių moteris.

Lengva nebuvo, sako ji, bet rezultatai ėmė ryškėti jau po poros mėnesių.

„Sumažėjo skausmai, atsirado labai daug energijos. Dabar aš auginu sūnelį ir tikiu, kad mitybos pakeitimas padėjo man tapti mama. Sergant endometrioze reikia stengtis sumažinti estrogeno kiekį kraujyje, nes kuo daugiau moters kraujyje yra estrogenų, tuo didesni būna moterų nusiskundimai. Valgant maistą, kuriame yra natūralių fitoestrogenų, kraujyje esančio estrogeno kiekį galima ryškiai sumažinti.

Ši mityba daugeliui gali pasirodyti nepriimtina. Man jėgų suteikia vien pagalvojimas apie sąaugas, uždegimus ir randus, kurių gali padaugėti jei nuleisiu rankas. Aš tikrai nesakau, kad būtinai laikykitės šios dietos. Ne. Jei bent kažko atsisakysite ar įtrauksite į savo racioną iš to ką toliau paminėsiu, jau bus žingsnelis kariaujant su endometrioze“, - pataria Lina.

Jos teigimu, pirmiausia reikia atsisakyti nikotino, kofeino, alkoholio ir cukraus. Vėliau tenka atsisveikinti ir su šiais produktais:

- Kviečiai – duona, pyragai, makaronai ir kiti produktai, kurių pagrindą sudaro kviečiai.
- Šokoladas.
- Pieno produktai.
- Keptas maistas.
- Sojos produktai.
- Raudona mėsa.
- Kiaušiniai.
- Pusfabrikačiai.
- Cukrus (didina menstruacijų spazmus, slopina imuninę sistemą, sukelia hormonų svyravimus).

„Savo kailiu“ Lina patyrė, kad naudingi produktai, tai - gyvas jogurtas (labai naudingas sveikatai, nes jame yra aktyvių bakterijų, kurios yra naudingos žarnyno florai), imbieras, žalia arbata, vaisiai (obuoliai, raudonos ir violetinės uogos, citrinos, abrikosai, kriaušės, bananai, melionai), petražolės, migdolai, pistacijos, graikiniai riešutai,moliūgų sėklos, šalavijas.

Žuvis
Taip pat efektą suteikia šios daržovės: morkos, pastarnokai, salierai, burokėliai, kopūstai, briuselio kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, ridikėliai, salotos, svogūnai, porai, česnakai, pankoliai, daigintos sėklos, žalios pupelės, agurkai, saldžiosios bulvės, rabarbarai, žirniai, lęšiai, špinatai, artišokai, ropės, ridikai, krienai.

Lina pataria į racioną įtraukti daugiau kruopų, tokių kaip rudieji ryžiai, avižiniai dribsniai, kukurūzai. Labai tinka ir žuvis: atlantinė skumbrė, tunas, silkė, upėtakiai.

„Aš atsisakiau pieno produktų, miltinių produktų, mėsos, išskyrus, ekologišką vištieną, taip pat cukraus, saldumynų, alkoholio. Stengiuosi suvartoti kuo daugiau riešutų, daržovių, vaisių, vandens. Vištieną ir daržoves verdu garų puode. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą“, - pataria ji.

Tiems, kuriems kyla klausimas, iš kur gauti geležies, nevalgant mėsos, ji primena, kad geležies yra pupelėse, lęšiuose, burokėliuose, krienuose, moliūgų sėklose, špinatuose, petražolėse, kopūstuose. Taip pat riešutuose, sėklose.

„Sergant endometrioze yra naudingos omega-3 rūgštys. Jos padeda gerinti tiek fizinę, tiek psichologinę būseną. Omega-3 rūgščių yra sėmenų aliejuje, moliūgų sėklose, graikiniuose riešutuose, tune, saulėgrąžų aliejuje, nakvišų aliejuje. Pradėjusi tokią mitybą išmokau įvairių receptų, daug idėjų semiausi iš veganų receptų. Daugiausiai receptų ieškojau užsienio portaluose. Tikiuosi šis straispsnis padės kovoje su endometrioze“, - reziumavo ligą pažabojusi moteris.

Nėštumo metu organizmas „gydosi“ pats

Endometriozė – tai liga, kuria susergama, kai panašus į gimdos gleivinę audinys atsiranda ir veša už gimdos ertmės ribų. Tai antra pagal dažnį ginekologinė patologija. Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro doc. dr. Jonas Ališauskas DELFI teigė, kad moters teiginiuose – nemažai logijos.

„Iš tiesų, gyvenimo būdas, mityba, piktnaudžiavimas alkoholiu, rūkymas gali daryti įtaką šios ligos eigai. Vienais atvejais, paskatinti, kitais – mažinti. Dar ir šiandien endometriozės kilmė nėra visiškai aiški. Kalbame, kad tai yra kaip autoimuninis susirgimas. Be jokios abejonės, jaunoms moterims ši liga progresuoja tada, kai funkcionuoja kiaušinės, t. y. kai vyksta kiaušidės hormonų (estrogeno) sintezė. Tiek gyvenimo būdas, tiek mityba netiesiogiai, bet gali lemti estrogenų poveikį ar jų metabolizmą – kaip greitai estrogenai suyra“, - pripažino specialistas.

Tiesa, nors kai kurie teiginiai ir labai teisingi, jie esą gali būti labiau teoriniai.

„Kai kurie jos išvedžiojimai yra daugiau teoriniai. Jei organizmas iš šalies gauna estrogenų, tai jų gamyba kiaušidėse, logiška, turėtų būti mažesnė. Estrogenas, patekęs į kraują, nukeliauja į tam tikrus smegenų centrus. Jie stimuliuoja hipofizę, kuri skatina kiaušidžių funkciją. Tačiau augaliniai estrogenai – fitoestrogenai – su receptoriais jungiasi ne taip pat ir neduoda tokio paties atsako kaip natūralūs kiaušidžių estrogenai.

Jei endometriozės progresavimą būtų lengva sustabdyti dieta, vartojamu maistu ar tam tikru gyvenimo režimu, tai būtų labai didelis pasiekimas, kuriuo naudotumėmės visame pasaulyje. Dabar tik žinome, kad šie faktoriai gali padėti, daugiau ar mažiau skatinti ligos padarinius“, - sakė Santariškių klinikų vyr. specialistas ginekologijai, gydytojas akušeris ginekologas.

Ligos progresavimas skirtingoms moterims labai individualus.

„Kiekvienos moters organizme estrogenų metabolizmas skiriasi, vienais atvejais jie suyra greičiau, kitais atvejais jie funkcionuoja ilgiau, tad ir ligos eiga būna skirtinga. Tai liga, kuri moteriai gresia iki menopauzės. Jei pacientė susirgo endometrioze, tikimybė ligai progresuoti išlieka“, - pripažino J. Ališauskas.

Chirurginiu būdu gydomos tik ligos pasekmės, kai kiaušidėse jau būna susiformavę cistiniai dariniai, kai jie trikdo kiaušidžių funkciją, sukelia skausmus ar moteris tampa nevaisinga.

„Kito pasirinkimo tada neturime. Tačiau po chirurginio gydymo, jei moteris planuoja nėštumą, mes neskiriame jokių vaistų, mat pats nėštumas, laktacija gydo šią ligą. Nėštumo metu dominuoja progesteronas, o ne estrogenai, todėl kitur išsisėjusios endometriozės ląstelės neproliferuoja, jos būna neaktyvios. Nėštumas gydo. Jei moteriai, kuriai po chirurginio gydymo nustatyta endometriozė, neplanuoja nėštumo, tada vartojami vaistai. Šiandien yra platus jų pasirinkimas. Jų visų esmė – sumažinti estrogenų, skatinančių gimdos gleivinės bujojimą, poveikį“, - sakė gydytojas.

Jei endometriozė nesukelia neigiamų pasekmių, su šia liga galima ramiai gyventi.

„Dalis endometriozės atvejų – pirmos ar antros stadijos – net nežinomi. Ir tik, pavyzdžiui, atliekant laporoskopijos tyrimą, randami išsisėję židiniai, kurie nesukelia jokių klinikinių simptomų. Tokia ankstyva stadija nebūtinai gydoma, juolab jei, kaip minėjau, moteris planuoja pastoti. Juk medikamentinis gydymas trikdo galimybę pastoti“, - teigė J. Ališauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)