Šampūnas tapo populiaria plaukų priežiūros priemonė tik XX amžiaus pradžioje. Tai siejama su konsumerizmo iškilimu ir „New York Times“ leidiniu, kuriame pateiktos rekomendacijos moterims trinkti plaukus kartą per dvi savaites, o ne kartą per mėnesį, rašo „The Independent“.

Pradėkime nuo pradžių. Plaukai tampa nešvarūs dėl išsiskiriančių riebalų, kuriuos gamina riebalų liaukos, o jų yra visur, išskyrus pirštų galiukus ir kojų padus. Dėl išsiskiriančių riebalų prie plaukų prilimpa nešvarumų, taigi šampūnas reikalingas šioms sankaupoms pašalinti. Vis dėlto plaukų trinkimo dažnumas priklauso nuo plaukų tipo.

Ant tiesių plaukų riebalai pasiskirsto greičiau, o storesni ir garbanoti plaukai dažniau būna išsausėję, nes riebalai pasiskirsto lėčiau. „Dėl garbanotų plaukų struktūros riebalai negali laisvai judėti žemyn plauko paviršiumi, štai kodėl tokie plaukai drėgmės netenka neilgai trukus po trinkimo“, - sakė Kimika Hudon.

Taigi plonesnius ir tiesesnius plaukus reikėtų trinkti dažniau, o garbanotus šiurkštesnius plaukus trinkti derėtų kas tris dienas, tokiu būdu juos apsaugant nuo lūžinėjimo. „Plaukus trinkti derėtų du kartus per savaitę arba tiek, kiek jūsų plaukams reikia“, - įsitikinęs plaukų priežiūros specialistas Scottas Cornwallis. „Jei jūsų plaukai labai stori, ilgi ir garbanoti, jų formavimui ir džiovinimui reikia nemažai laiko, taigi pakaktų juos trinkti kartą per savaitę“, - neabejojo jis.

S. Cornwallis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kondicionierius ir šampūnas neturėtų būti naudojami vienu metu – juk šampūnas plaukus nuvalo, o kondicionierius jiems priduoda svorio ir tekstūros. Taigi tiesius plaukus galima trinkti kiekvieną dieną, o kondicionierių naudoti tik kas keturias ar penkias dienas.

Taigi banguotus palukus derėtų trinkti tris kartus per savaitę, tačiau jei atrodo sausi, pakaks vieno ar dviejų kartų per savaitę.

Itin garbanoti plaukai turėtų būti trenkami naudojant drėkinantį šampūną ne dažniau nei du kartus per savaitę.

Ar esate girdėję legendų apie visiškai atsisakiusius šampūno žmones? Kai kurie teigia, kad šampūnas nuo plaukų pašalina natūralius riebalus, o galvos oda savo ruožtu į tai reaguoja išskirdama dar daugiau riebalų, taigi plaukai tampa dar labiau riebaluoti. Šios teorijos gynėjai mano, kad naudojant vandenį ir natūralias medžiagas pasiekiamas galvos odos išskiriamų riebalų balansas.

Labdaros srityje dirbanti ir knygą „Happy Hair: The Definitive Guide to Giving Up Schampoo“ parašiusi Lucy Aitken papasakojo, kad galvą kartą per dvi savaites trenkia vandeniu su kiaušiniu arba soda. Taigi jums patiems lieka apsispręsti, ar ant galvą tepsite kiaušiniu, ar vis dėlto rinksitės dažnesnio plaukų trinkimo variantą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)