Teigiamų pokyčių tikimasi patobulinus įstatymus – tuomet efektyviausi tyrimai turėtų tapti labiau prieinami ir geriau atpažįstami, rašoma pranešime spaudai.

„Diagnostikos plėtrai Lietuvoje koją neretai kiša iš nežinojimo kylančios žmonių baimės: jie bijo išgirsti diagnozę, baiminasi skausmingų tyrimų, nėra susipažinę su diagnostikos ir gydymo alternatyvomis“, – sako diagnostikos centrų tinklo „Affidea Lietuva“ radiologė med. m. dr. Jurgita Ušinskienė.

Medikės teigimu, būtina nuolat edukuoti pacientus ir detaliai pasakoti jiems apie visas galimas tyrimų alternatyvas bei jų atlikimo tvarką. Pasak specialistės, taip bus išsklaidyti mitai ir vis daugiau žmonių ligos diagnozę išgirs laiku – tada, kai ją galima sėkmingai įveikti.

„Laikas – vienas svarbiausių faktorių, lemiančių paciento pasveikimo galimybes. Pavyzdžiui, rugsėjį patobulinta magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimų skyrimo tvarka – puikus pavyzdys, kaip efektyviau išnaudoti Lietuvos medicinos resursus ir išsaugoti brangų paciento laiką“, – sako J. Ušinskienė.

Pasak medikės, pagal atnaujintą tvarką esant įtarimams dėl konkrečių ligų atvejų gydytojas pats gali iškart parinkti, kurį tyrimų metodą – kompiuterinės tomografijos (KT) ar MRT – skirti. Nuo vasario iki rugsėjo galiojo nuostatos, pagal kurias pirmiausia bet kuriuo atveju turėjo būti atliekamas KT tyrimas, o MRT skiriamas tik pakartotinės diagnostikos atveju.

Kompiuterinė tomografija yra patikrintas ir patikimas diagnostikos būdas, kai jis naudojamas tikslingai. Visgi praktika rodo, kad kai kuriais atvejais MRT tyrimas yra efektyvesnis ir tam tikras patologijas nustato ypač ankstyvoje stadijoje. Todėl būtent mediko kompetencija yra parinkti geriausią metodą, supažindinti pacientą su procedūra ir laimėti kuo daugiau laiko“, – teigia radiologė.

Vasarį patvirtinta ir rugsėjį patobulinta KT ir MRT tyrimų atlikimo tvarka parengta vadovaujantis mokslo įrodymais apie KT ir MRT tyrimų jautrumą tam tikrai ligai ar būklei diagnozuoti ar ligos išplitimui įvertinti. Pagal šią tvarką iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamus KT arba MRT tyrimus gydytojas skiria esant ligoms ar būklėms, įtrauktoms į specialų Sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tokių ligų ir būklių sąrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)