Siekiant didinti supratimą apie ankstyvos diagnostikos reikšmę, Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA), kiekvienais metais aktyviai prisidedanti prie spalio mėnesio iniciatyvų, šiemet sugalvojo visiškai naują akciją, kuri buvo pavadinta „Laiškas kovotojai“. Medicinos studentus įkvėpė panaši idėja, kuri ne pirmus metus yra plėtojama Meksikoje bei čia sulaukė itin didelio pasisekimo.

Pagrindinis akcijos tikslas - psichologinė pagalba pacientėms. Visuomenei svarbu suprasti, jog medicininis gydymas - nors ir svarbiausias, tačiau ne vienintelis dalykas, kuris yra reikalingas sergančiajai šia klastinga onkologine liga. Šiandien daugelis pacienčių susiduria su ilgu gydymo procesu, kurio metu iškyla naujų sunkumų - depresija, sunkumai susitaikant su kūno pokyčiais bei vienatvė, kurią patiria didelė dalis moterų.

Atsižvelgus į šias psichologines problemas buvo pasirinkta neįprasta pagalbos priemonė - tai laisvo stiliaus, paskatinamojo, motyvuojančio pobūdžio laiškas nepažįstamajai, kovojančiai su krūties vėžiu. Viena iš daugelio prie šios akcijos prisidėjusių žmonių - aktorė bei televizijos ir radijo laidų vedėja Beata Tiškevič savo socialinio tinklo paskyroje skatino rašyti laiškus, kurie būtų nuoširdūs bei motyvuojantys: „ Galbūt šiandien kas nors įdomaus jums nutiko ir jūs norite tuo pasidalinti, galbūt per pastarąją savaitę suvokėte tiek daug, kad manote, jog tai kažką gali įkvėpti. O gal tai ištrauka iš mėgstamiausios knygos?

O gal tai tiesiog žodžiai: „Tu reikalinga čia.“ Politikės Irena Degutienė, Agnė Bilotaitė, Agnė Zuokienė, dainininkė Erica Jennings, televizijos laidų vedėja Violeta Baublienė ir dar daugelis kitų taip pat kvietė rašyti ir siųsti laiškus Lietuvos medicinos studentų asociacijai. Organizacijos nariai juos suredagavę ir atspausdinę, spalio mėnesio pabaigoje dalino didžiųjų Lietuvos miestų ligoninėse. Daugiau nei 200 laiškų buvo išdalinti skyriuose, esančiuose Nacionaliniame vėžio institute Vilniuje bei Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikoje.

Nauja idėja, atnešusi didžiulį visuomenės susidomėjimą įrodo, jog žmonės jaučia pareigą būti bendruomeniški. Net ir paprastas, tačiau optimistiškai nuteikiantis ir negatyvias mintis atbaidantis tekstas nepažįstamajai gali būti veiksminga priemonė, padedanti išreikšti psichologinę paramą bei parodyti, jog šiame nelengvame kelyje sergančiosios nėra užmirštos ir vienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją