Toks atvejis buvo aprašytas medicinos žurnale „The Lancet“.

O viskas prasidėjo nuo to, kad ant vyro kūno atsirado neskausmingi gumbeliai, kurie per dvi savaites išsivystė į pūlingas žaizdas. Vyras buvo gydomas Kinijos Šenjango miesto Pirmojoje universitetinėje ligoninėje. Iš pradžių medikai jam diagnozavo retą odos ligą – gangreninę piodermą. Vėliau jam pakilo temperatūra. Atlikę papildomų tyrimų gydytojai išsiaiškino, kad vyras sirgo ūmia sifilio forma.

Pacientas medikams sakė, kad per praėjusius metus turėjo lytinių santykių su keturiomis moterimis.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo, kad kiekvienais metas chlamidijomis, gonorėja, sifiliu ir trichomonoze užsikrečia 498 mln. 15-49 metų žmonių. Dažniausiai to priežastis yra ta, kad žmonės nenaudoja prezervatyvų.

Medikų teigimu, paprastai fiksuojamos trys sifilio fazės. Iš pradžių ant genitalijų ar kartais prie burnos atsiranda itin užkrečiama žaizdelė. Kontakto, ypač lytinių santykių, metu per šią žaizdelę sifiliu gali užsikrėsti ir kiti žmonės. Žaizdelė išnyksta per dvi-šešias savaites.

Vėliau ant kūno gali atsirasti bėrimas ir skaudėti gerklę, tačiau šie simptomai taip pat išnyksta per kelias savaites.

„Užslėpta“ sifilio fazė gali trukti kelerius metus, ir vėliau gali pasireikšti trečioji ir pavojingiausia ligos stadija. Maždaug trečdalis sifilio atvejų būna jau vėlyvos stadijos, kuomet jau būna pažeistos smegenys, nervai, akys, širdis, kraujagyslės, kepenys, kaulai ir sąnariai.

Ankstyvos stadijos sifilis gydomas antibiotikais.

Besilaukiančios moterys sifilį gali perduoti savo negimusiam kūdikiui. Dėl šios ligos gali įvykti priešlaikinis gimdymas arba kūdikis gali gimti negyvas.

Itin retais atvejais sifiliu galima užsikrėsti perpilant kraują.

Tačiau sifiliu negalima užsikrėsti naudojantis tuo pačiu tualetu su sergančiu žmogumi, dėvint jo drabužius, naudojant tuos pačius stalo įrankius, nes už žmogaus organizmo ribų sifilį sukeliančios bakterijos išgyvena labai trumpai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)