Pasaulį apėmusi nutukimo epidemija.

Daugiau nei trečdalis amerikiečių ir kas penktas Didžiosios Britanijos gyventojas priskiriami nutukusių žmonių kategorijai, dar milijonai žmonių turi antsvorio.

Platėjant žmonių juosmeniui, auga didelio dydžio drabužių poreikis, bet baisiau yra tai, kad vis dažniau diagnozuojamos potencialiai mirtinos ligos.

Pavyzdžiui, vis daugiau žmonių suserga antro tipo diabetu – ši liga siejama su nutukimu. Taip pat, kaip paaiškėjo naujausiame tyrime, nutukimas paskatina ir onkologines ligas.

Tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Lancet“ ir kuriame siekta išsiaiškinti, ar vėžys susijęs su nutukimu, buvo išanalizuoti daugiau nei penkių milijonų žmonių duomenys. Rezultatai abstulbino. Paaiškėjo, kad vien Didžiojoje Britanijoje kasmet užfiksuojama daugiau nei 12 tūkstančių naujai diagnozuotų vėžio atvejų, kurie yra susiję su antsvoriu. Tyrėjų teigimu, augant liemens apimčiai, didėja vėžio rizika.

Pasak jų, kūno masės indeksui išaugus 5 taškais, gimdos vėžio rizika išauga 62 procentais, o inkstų vėžio rizika padidėja 25 procentais. Šią bauginančią statistiką sunku ignoruoti. Tačiau, nepaisant paveldimo vėžio rizikos, tai vienintelis veiksnys, kurį žmogus gali pakeisti, kad sumažintų vėžio riziką, ir suteiktų savo organizmui progą išvengti ligos.

Svorio metimo ekspertė ir Nacionalinės sveikatos tarnybos konsultantė dr. Sally Norton pasakė „Daily Mail Online“, kad viena iš priežasčių, kodėl antsvoris didina onkologinių ligų riziką, yra tai, kad atliekami riebalai ne šiaip sau be darbo tūno ant pilvo ir juosmens.

„Jie gamina hormonus, vienas iš kurių yra estrogenas, – paaiškino ji. – Po menopauzės, kai kiaušidės nustoja gaminti hormonus, riebalai tampa pagrindiniu estrogeno šaltiniu.“

„Tai reiškia, kad antsvorio turinčioms moterims po menopauzės gresia didesnė rizika, kad jų organizme susiformuos estrogeno paskatinti navikai.“

Estrogenas skatina kai kurias krūties vėžio, endometriumo (gimdos gleivinės) vėžio ir kiaušidžių vėžio atsiradimą.

Dr. Sally Norton priduria: „Net 41 proc. gimdos vėžio atvejų gali būti susiję su nutukimu.“

Atliekami riebalai ne tik didina kai kurių krūties vėžio rūšių riziką, bet ir sumažina gydymo veiksmingumą. Dr. Sally Norton nurodo neseniai atliktą bandymą su pelėmis, kuriame paaiškėjo, kad sumažinus suvartojamą maistą, sumažėjo ir krūties vėžio išplitimo rizika.

Šio tyrimo rezultatai paskatino šiuo metu vykdomą bandymą, kai nuo krūties vėžio gydomoms moterims teikiamos konsultacijos mitybos ir svorio metimo klausimais.

O štai antsvorio turintiems vyrams gresia didesnė tikimybė susirgti žarnyno vėžiu.

„Šios ligos rizika išauga žmonėms, kuriems daugiausiai riebalų susikaupę nuo liemens iki klubų – tai yra klasikinis vyriškas alaus pilvas, kuris taip pat siejamas su didesniu insulino kiekiu, būdingu antrojo tipo diabetui“, – „Daily Mail Online“ pasakė dr. Sally Norton.

„Apie 10 procentų žarnyno vėžio atvejų siejama su nutukimu.“

Dar vienas onkologinis susirgimas, siejamas su nutukimu, yra kepenų vėžys.

Didėjant nutukusių žmonių skaičiui, daugėja kepenų suriebėjimo ligų atvejų.

Šia liga taip pat labiau linkę sirgti žmonės, kuriems diagnozuotas antrojo tipo diabetas – taip pat siejamas su nutukimu – ir labiau būdinga žmonėms, kuriems daugiausia riebalų kaupiasi ant pilvo ir liemens (vadinamojo obuolio tipo figūra).

„Kepenų suriebėjimas kai kuriais atvejais gali progresuoti į kepenų cirozę, o ši savo ruožtu yra vienas iš kepenų vėžio veiksnių“, – aiškina dr. S. Norton.

Ji pridūrė: „Taip pat išaugo stemplės vėžio atvejų skaičius, ko gero dėl to, kad vis daugiau žmonių skundžiasi rūgšties refliuksu, kuris taip pat siejamas su nutukimu.“

„Atsikračius antsvorio palengvėja nevirškinimo simptomai, todėl sumažėja potenciali vėžio rizika.“

Be to, dr. S. Norton paaiškino, kad nutukimas didina riziką susirgti kasos, tulžies pūslės, skydliaukės ir inkstų vėžiu.

„Nors labai sunku įrodyti, kad numetus svorio pacientui sumažėja vėžio rizika, vis dėlto ištyrus grupes pacientų, kurie po svorio mažinimo operacijos numetė daug svorio, akivaizdu, kad statistiškai sumažėjo ir vėžio atvejų“, – sako dr. S. Norton.

Siekiant sumažinti vėžio diagnozės riziką, dr. S. Norton rekomenduoja stebėti simptomus, ir pastebėjus kažką įtartino, iškart kreiptis į gydytoją, kuris įvertins simptomus ir jei reikia paskirs papildomus diagnostinius patikrinimus. Be to, ji pataria ir kaip veiksmingiausiai atsikratyti antsvorio.

Pagrindiniai simptomai:
1. Sustiprėjęs refliuksas ar nevirškinimas, arba jausmas, kad ryjant maistas stringa gerklėje.
2. Mazgelis krūtyje. Reguliariai tikrinkitės krūtis ir jei reikia, atlikite paskirtą mamogramą.
3. Neįprastas kraujavimas tarp mėnesinių arba po to, kai galvojote, kad mėnesinės baigėsi.
4. Kraujas šlapime arba išmatose, arba pakitęs išmatų pobūdis, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimas.
5. Mazgelis kakle arba pakitęs balsas ar kvėpavimas.
6. Pilvo skausmas, be priežasties mažėjantis svoris arba kiti neįprasti simptomai.

Dr. S. Norton ramina: „Žinoma, dauguma šių simptomų dažniausiai signalizuoja apie kitą, ne tokią pavojingą ligą, tačiau vis vien verta pasitikrinti, kad gydytojas išsklaidytų nuogąstavimus arba jei reikia paskirtų atitinkamus testus.“

Labai svarbu budriai stebėti pokyčius savo organizme ir operatyviai į juos reaguoti, bet paprasčiausias dalykas, kurio galite imtis, kad sumažintume vėžio riziką – atsikratykite antsvorio.
Tačiau dr. S. Norton įspėja, kad svorį mesti reikėtų palaipsniui, nesiimant drastiškų priemonių.

„Nesusigundykite naujausia greita dieta, nes tyrimai parodo, kad visuotinai įprastos dietos neturi ilgalaikio poveikio.“

„Aštuoniasdešimt penkiems procentams žmonių po dietos buvęs svoris sugrįžta per metus arba jie priauga dar daugiau. Verčiau imkitės mažų, bet esminių pokyčių – keiskite ir valgymo įpročius, ir apskritai įpročius, taip svoris mažės nors ir lėtai, bet stabiliai, ir po to nebesugrįš.“

„Daug metų asmeniškai ieškojusi veiksmingiausio metodo, kuris be griežtų dietų padėtų atsikratyti atliekamų kilogramų, atradau, kad veiksmingiausias būdas yra palaipsniui išsiugdyti sveikų produktų rinkimosi ir sveiko valgymo įpročius ir užsiimti mėgstamu sportu, be to, dar labai svarbu gerinti bendrą savijautą ir siekti didesnės gyvenimo pilnatvės“, – sako dr. S. Norton.

„Tad ryžęsi nedideliems ir lengvai įgyvendinamiems savo gyvenimo ir mitybos pokyčiams ne tik atsikratysime nereikalingų kilogramų, bet ir užkirsime kelią potencialiai mirtinoms ligoms.“

Ji reziumuoja: „Mes neieškome atpirkimo ožio, tik teigiame, kad svarbu žinoti, kokią įtaką mūsų svoris gali turėti mūsų sveikatai ateityje, ir svarbu prisiimti atsakomybę už savo sveikatą ir gerovę.

Taip pat įrodyta, kad metant svorį ne dėl estetinių priežasčių, o siekiant rūpintis savo sveikata, procesas būna veiksmingesnis ir malonesnis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)