Visuomenėje egzistuoja daug kraštutinių požiūrių apie raukšlių koregavimą atliekant botulino toksino injekcijas. Geriausi Lietuvos plastinės chirurgijos specialistai pastebi du kraštutinumus: arba jos laikomos kenksmingomis bet kokiu atveju, arba priešingai – manoma, kad šį preparatą suleisti gali bet kas ir bet kur. Pasak grožio medicinos ekspertų, botulino toksino leidimas yra saugi procedūra, bet tik tada, kai ją atlieka profesionalus ir licenciją tam turintis gydytojas.

Populiariausia procedūra

Nors Lietuvoje botulino toksinas dažnai šnekamojoje kalboje vadinamas tiesiog botoksu, tai neteisingas žargoninis žodis: šį medicininį preparatą reikia vadinti būtent botulino toksinu, pažymi dermatovenerologė Lina Duobienė.

Lina Duobienė
Pasak jos, botulino toksinas – tai cheminė medžiaga, kurią injekcijos metu specialistas suleidžia į veido raumenis. Suleistas toksinas sukelia lokalinį raumenų paralyžių, taip padėdamas kovoti su veido raukšlėmis.

„Iš visų skirtingų raukšlių panaikinimo procedūrų tipų botulino toksino injekcija neabejotinai pati populiariausia, nes tai trumpa ir saugi procedūra, kurios rezultatai yra akivaizdūs“, – sako L. Duobienė.

JAV botulino toksino injekcijų per metus atliekama apie 6 mln., iš jų daugiau negu 90 proc. – moterims. Botulino toksinas estetiniais tikslais gali būti leidžiamas 18-65 metų asmenims. Pasak dermatologės Jurgitos Stoškienės, pirmosios procedūros laiką kiekvienas asmuo pasirenka pats pagal savo poreikius.

Injekcijos – tik licencijuotose įstaigoje

„Botulino toksino injekcijos gali būti naudojamos ne tik raukšlių korekcijai, bet ir jų profilaktikai. Anksčiau pradėtos leisti injekcijos blokuoja nevalingas mimikas ir vėlina raukšlių atsiradimą.

Jurgita Stoškienė
Raukšlių profilaktika ypač rekomenduojama esant labai intensyviam raumenų aktyvumui“, – teigia J. Stoškienė.

Medikė pažymi, kad svarbu botulino toksino leidimo procedūrą atlikti licenciją turinčioje medicinos įstaigoje, nes tik tuomet ji bus saugi. Ji priduria, kad būtina suvokti, jog botulino toksino leidimas yra ne tik estetinė, bet ir medicininė procedūra.

„Botulino toksino negalima leistis pačiam, kadangi injekcijai atlikti reikalingas išmanymas ir anatominės žinios. Be to, netinkamai suleidus preparatą, galimos komplikacijos. Kompetentingo gydytojo atlikta botulino toksino injekcija yra saugi, tačiau kai injekcijas atlieka nelicencijuoti specialistai ar jos daromos ne gydymo įstaigose, įvairių komplikacijų pasitaiko dažnai“, – sako J. Stoškienė.

Efektas – po kelių dienų

Botulino toksino leidimo procedūra nėra ilga – trunka vos 5-10 minučių, atskleidžia plastikos chirurgas dr. Arūnas Jankauskas. Jo teigimu, injekcija beveik neskausminga, nes atliekama naudojant labai plonas adatas, o ir pats botulino toksinas nėra skausmingas. Efektas, sako chirurgas, atsiranda po 3-4 dienų, o galutinį rezultatą galima įvertinti po savaitės ar šiek tiek daugiau.

Arūnas Jankauskas
„Botulino toksinas gali turėti šalutinį poveikį, be to, jis nesuderinamas su kai kuriais medikamentais bei ligomis, todėl jį skirti turi gydytojas. Šis preparatas neleidžiamas besilaukiančioms, maitinančioms moterims, sergantiems asmenims. Po suleidimo bent parą nerekomenduojama vartoti alkoholio. Keletą dienų negalima eiti į pirtį ar soliariumą. Be to, injekcijos vietoje kartais atsiranda mėlynė, todėl nerekomenduojama injekcijas daryti prieš progas ar svarbius renginius“, – sako A. Jankauskas.

Gydytojas teigia, kad injekciją kartoti galima po 3-8 mėnesių, priklausomai nuo srities ir norimo rezultato. Botulino toksino veikimo laikotarpis kiekvienam pacientui yra individualus.

Mitais apipinta grožio procedūra

Plastiko chirurgas Renaldas Vaičiūnas pastebi, kad įvairių stereotipų apie botulino toksiną visuomenėje vis dar gausu ir todėl reikalingas visuomenės švietimas apie Lietuvos plastikos chirurgų kvalifikaciją.

„Pavyzdžiui, yra sakančių, kad botulino toksinas yra nuodas. Tačiau juk visi vaistai yra nuodai, jei pasirenkama netinkama dozė. Bet patyręs specialistas žino, kokią dozę skirti. Taip pat yra tikinčių, kad prie botulino toksino priprantama, bet tai mitas – šis preparatas nėra narkotikas ir jokio pripratimo paprasčiausiai nėra. Be to, pasigirsta kalbų, kad dėl botulino toksino raumenys atrofuosis, bus paralyžiuoti, žmogus atrodys kaip su kauke. Tačiau taip nutikti gali nebent jei šią medžiagą leis ne profesionalas“, – pabrėžia chirurgas.

Lietuvos ekspertai nenusileidžia užsieniečiams

Nors Lietuvoje kartais tikima, kad botulino injekcija – itin sudėtinga procedūra, kurią atlieka tik JAV žvaigždes aptarnaujančios klinikos, Lietuvos specialistai niekuo neatsilieka nuo kitų šalių atstovų, sako R. Vaičiūnas.

„Lietuvoje naudojamas tas pats botulino toksinas kaip ir visame pasaulyje, visi Lietuvoje su juo dirbantys plastikos chirurgai yra išėję mokslus užsienyje. Mūsų šalies specialistai važinėja po pasaulį, perima gerąsias praktikas, seka pasaulines tendencijas, dalyvauja svarbiausiuose pasauliniuose kongresuose, aktyviai veikia ir Lietuvos plastinės chirurgijos draugija“, – teigia R. Vaičiūnas.

Pasak eksperto, sekdami pasaulines tendencijas, Lietuvos plastikos chirurgai nuolat dalyvauja įvairiuose tobulinimosi renginiuose. Pavyzdžiui, spalio pabaigoje Vilniuje, Prancūzijos ambasadoje, vyks tarptautinė konferencija, kurioje lankysis vienas geriausių pasaulio plastinės chirurgijos ekspertų prancūzas Benjaminas Ascheris. Konferencijos metu Lietuvos specialistai susipažins su prancūziška botulino toksino mokykla ir naujausiais pasiekimais tobulinant šį preparatą. Vienas iš renginio tikslų – šviesti visuomenę, kad estetinės chirurgijos procedūras žmonės patikėtų tik medikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)