Mitybos temomis rašantis Benjaminas Brownas siūlo daugiau vartoti šių septynių aliejų.

Nors retas kuris yra girdėjęs apie juodųjų kmynų aliejų, jis turi puikių medicininių savybių. Net sakoma, kad jis padeda nuo visko, išskyrus mirtį. Klinikiniai tyrimai rodo, kad jis lengvina alerginių kvėpavimo takų reakcijų, įskaitant šienligę, simptomus, ir efektyviai malšina artritinį skausmą.

Juodųjų kmynų aliejaus galima vartoti po šaukštelį (jo skonis šiek tiek primena anyžius) arba galima vartoti šio aliejaus kapsulių.

2. Žuvų aliejus (taukai)

Gėlavandenėse žuvyse yra gausu unikalių riebiųjų rūgščių, kurios naudojamos žuvų taukams gaminti. Tačiau dabar žuvų taukai iš esmės skiriasi nuo tų, kuriuos anksčiau vaikams duodavo močiutės. Jie beveik neturi žuvies skonio ir yra tokie naudingi, kad yra įtraukti į daugelio šalių nacionalines sveikatos rekomendacijas.

Žuvų taukų rekomenduojama vartoti todėl, kad daugelio žmonių mityboje trūksta omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios turi didžiulį teigiama poveikį žmogaus organizmui.

Žuvų taukų rekomenduojama vartoti po arbatinį šaukštelį per dieną.

Linų sėmenų aliejus yra ne tik naudingas sveikatai, bet yra ir puikus kulinarinis priedas jūsų virtuvėje.

Linų sėmenimis ir jų aliejumi galima gardinti įvairius patiekalus. Aliejus pasižymi puikiu riešutiniu skoniu.

Šis aliejus yra itin naudingas odai. 12 savaičių trukmės tyrimas atskleidė, kad linų sėmenų aliejaus vartojusios moterys pastebėjo, kad oda nebėra tokia jauti, tapo glotnesnė ir švelnesnė.

Linų sėmenių aliejaus taip pat rekomenduojama vartoti po arbatinį šaukštelį per dieną.

Ką nors ruošiant iš moliūgų jų sėklos dažnai yra išmetamos. Tačiau jas galima paskrudinti ir iš jų išspausti tamsiai žalios spalvos aliejaus, kuris yra labai skanus ir yra itin naudingas sveikatai.
Tokios tamsiai žalios spalvos aliejui suteikia sėklose esantys karotinoidai luteinas ir zeaksantinas bei vitamino E. Jų sudėtyje taip pat yra fitonutrientų ir sveikų riebalų. Tad nenuostabu, kad moliūgų sėklos yra itin naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai.

Moliūgų sėklų aliejaus nebūtina vartoti kasdien, tačiau reikėtų vartoti reguliariai.

Tą kvapą, kuri jaučiate užplikę pipirmėčių arbatos, suteikia eteriniai aliejai. Tokio aliejaus galima pasigaminti distiliuojant žalius pipirmėčių lapus. Gaunamas natūralus produktas, gerinantis virškinimą.

Ne vieną dešimtmetį naudotas ir daugiau nei dvidešimties klinikinių tyrimų objektų tapęs aliejus yra naudojamas virškinamojo trakto sveikatai užtikrinti. Tyrimai rodo, kad pipirmėčių aliejus šalina spazmus, pilvo pūtimo simptomus, skausmą.

Specialistai pabrėžia, kad vartojant pipirmėčių aliejaus kapsules labai svarbu rinkis lėto poveikio preparatus, nes staigaus veikimo kapsulės dažnai sukelia nemalonų refliuksą.

Kokosų aliejus yra spaudžiamas šaltuoju būdu iš kokoso riešutų ir tapo neatsiejama Azijos virtuvės ir medicinos dalimi. Kokosų aliejus turi natūralių antibakterinių ir priešuždegiminių savybių, jų sudėtyje yra gausu antioksidantų. Kokosų aliejus naudojamas kai kurioms odos ligoms gydyti.
Verta paminėti, kad skirtingai nuo kitų maisto gamybai naudojamo aliejaus, kokosų aliejus nesudaro toksinių junginių, kurie neigiamai veikia cholesterolio lygį.

Sezamo aliejus gausiai naudojamas Ajurvedinėje medicinoje, ypač darant masažą. Tuomet naudojamas įvairiomis atpalaiduojantį poreikį turinčiomis žolelėmis praturtintas aliejus.

Aliejus spaudžiamas ir sezamo sėklų. Jis pasižymi gintarine spalva ir salsvoku skoniu ir kvapu.
Šį aliejų galima naudoti kepti ar salotoms gardinti. Tačiau ar žinojote, kad sezamo aliejų galima naudoti burnos higienai? Kelios mokslininkų grupės tyrė šio aliejaus poveikį burnos ertmei.

Skelbiama, kad burnos skalavimas aliejumi padeda sumažinti bakterijų ir apnašų kiekį, padeda kovoti su blogu burnos kvapu ir apskritai daro teigiamą poveikį burnos ertmės sveikatai.

Rekomenduojama šalto spaudimo sezamo aliejumi skalauti burną maždaug 10 minučių ir vėliau perskalauti ją šiltu vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)