Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos ekspertai metė abejonių šešėlį ant pastarojo meto studijų, kurios buvo reabilitavusios sviestą ir grietinėlę, rašo dailymail.co.uk.

Dešimtmečiais dietologai tvirtino, kad reikia riboti riebaus pieno, mėsos ir kitų pieno produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, vartojimą.
Tačiau keli stambūs tyrimai pastaruoju metu rodė, kad žmonės, vartojantys daug sočiųjų riebalų, nemiršta anksčiau negu likusieji.

Dabar Harvardo mokslininkai tvirtina radę įrodymų, kurie paneigia šiuos tyrimus. Jų teigimu, žmonės tikrai turėtų vengti sočiųjų riebalų.

Pasak jų, svarbiausia, kad sočiųjų riebalų vartojimą sumažinę žmonės pakeistų juos sveikesnėmis alternatyvomis.

Vietoj sočiųjų riebalų pradėjus vartoti nesočiuosius riebalus, pavyzdžiui, margariną, augalinį aliejų, alyvuogių aliejų ir riešutus, širdies ligų pavojus iš tikrųjų ryškiai sumažėja, rodo tyrimas.

Tačiau mokslininkai pažymi, kad mažiau sviesto ir riebių pieno produktų vartojantys žmonės pradeda valgyti daugiau rafinuotų angliavandenių, pavyzdžiui, baltos duonos.

Tai gali būti priežastis, kodėl ankstesni tyrimai rodė, jog tarp sočiųjų riebalų vartojimą sumažinusių žmonių mirtingumas nesumažėja.
„Mūsų tyrimas nereabilituoja sočiųjų riebalų“, - sakė studijos autorius, profesorius Frankas Hu.

„Jei kalbėsime apie širdies ligas, sotieji riebalai ir rafinuoti angliavandeniai yra vienodai žalingi sveikatai“, - pažymėjo jis.

„Mūsų rezultatai rodo, kad žmonėms nusprendus keisti savo mitybą, kardiologai turėtų skatinti juos vartoti tokius nesočiuosius riebalus kaip augalinis aliejus, riešutai ir sėklos, taip pat tokius sveikus angliavandenius kaip visadaliai grūdai“.

Profesoriaus F. Hu komanda analizavo 127 tūkst. amerikiečių mitybą ir sveikatos duomenis.

Rezultatai, pristatyti leidinyje „Journal of the American College of Cardiology“, parodė, kad 5 proc. energijos iš sočiųjų riebalų pakeitus polinesočiaisiais riebalais, koronarinės širdies ligos rizika sumažėjo 25 proc.

Tą patį kiekį sočiųjų riebalų pakeitus mononesočiaisiais riebalais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, širdies ligų pavojus sumažėjo 15 proc.
Tačiau vietoj sočiųjų riebalų pradėjus vartoti rafinuotus angliavandenius, širdies ligų pavojus nesumažėjo.

„Mūsų tyrimas rodo, kad 9-ojo ir 10-ojo dešimtmečio tendencijos vartoti neriebius, bet daug angliavandenių turinčius produktus nėra efektyvios vengiant širdies ligų“, - sakė vienas iš tyrėjų Yanpingas Li.

„Tai reiškia, kad žmonės neturėtų keisti sočiųjų riebalų rafinuotais angliavandeniais ir atvirkščiai“, - pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)