Būdama 168 cm ūgio Ieva pradėjo lieknėti sverdama 78 kg ir kaip pati juokauja, jai jau pavyko grįžti į „penkių“ zoną, nes šiandien mergina sveria 59 kg ir jaučiasi nuostabiai. Tad Ieva mielai dalinasi patirtimi kaip jai pavyko tai padaryti be itin didelių pastangų.

Naktinės nuodėmės

„Savo storumo viršunę pasiekiau baigdama trečią kursą“, - be užuolankų pokalbį pradeda Kaune studijuojanti Ieva.

Ieva
Mergina pasakoja, jog tuo metu metė futbolo treniruotes, o besiruošdama egzaminams tapo dažnas greito maisto restoranų naktinis svečias. Dažnai vidurnaktį užklysdavo ir į šaldytuvą: „Nagi, kas atsitiks, jei čia truputį daktariškos dešros su duona užkąsiu?“ Vis dėlto, nepaisant šių nuodėmių Ieva galvodavo apie ketinimus susiimti. „Vasarą turėjau vyktį į praktiką Atėnuose ir norėjau numesti svorio, kad smagu būdų dėvėti sukneles, ne gėda eiti į papludimį, o mūvint trumpus šortus šlaunys nesitrintų viena į kitą“, - atvirai nuogąstavo studentė.

Tačiau viskas su šiuo noru tąkart ir pasibaigė. Negana to, Ieva prisimena, kad apsipirkimas neteikdavo moteriško malonumo, o ne kartą skaičiuotas kūno masės indeksas paskaitų metų versdavo jaustis nesmagiai: „Juk esu būsima gydytoja, jaučiu pareigą rodyti pavyzdį žmonėms ir turėti sveiką kūną.“

Lemtingi pokyčiai

Niekada nesikonsultavusi su treneriu ar dietologu, vieną dieną Ieva nusprendė, jog laikas pamiršti nuodėmingąjį greitą maistą ir nebevalgyti vakarais po devynioliktos valandos.

Ieva
„Pagrindiniais produktais man tapo daržovės, vištiena, grikiai. Na, o mėgstamomis picomis, mėsainiais ir „kitu blogiu“ nusprendžiau pasimėgauti kartą per savaitę – juk galima leisti sau ir atsipalaiduoti“ – prisiminimais dalinasi mergina. Puikiu įpročiu Ievos mityboje tapo gausūs pusryčiai (ji renkasi omletą be pieno arba vištienos salotas), sotūs pietūs ir ne tokia „sunki” vakarienė.

„Metant svorį valgyti sočiai yra būtina, nes tuomet nebūna minčių apie nuodėmingus užkandžiavimus. Be to, atsisakiau mėgstamų saldžių kavų ir iškeičiau jas į juodą kavą be cukraus, kuri neturi kalorijų”,- pakeistais įpročiais džiaugiasi istorijos herojė.

Ieva nepamiršo ir tapti aktyvesnė fiziškai, tačiau vietoje sporto klubo ji pasirinko ilgus vaikščiojimus pėsčiomis: „Stengiuosi pamiršti apie nuolatinį viešojo transporto bilietą, tad kasdien į paskaitas (į vieną pusę apie 50 minučių) keliaudavau pėsčiomis. Na, o šiemet viešėdama Atėnuose į praktiką ligoninėje kasdien nueidavau apie 10km!” Mergina prisipažįsta, kad tiek vaikščiojant ir skanus maistas tampa nebe toks nuodėmingas. „Vaikščiojimas atima daug laiko, tenka keltis anksčiau, tačiau sporto klube žmonės praleidžia apie dvi valandas, o man tai yra nuobodi kankynė, tad įsijungdavau muziką ir smagiai keliaudavau“, - išbandytais patarimais dalinasi Ieva.

Įkvėpimas kitiems

Drastiškų priemonių nesiėmusi mergina džiaugiasi nuosekliai kritusiu svoriu ir teigia, kad nusivilti tekdavo tik anksčiau, kai numesti pora kilogramų sugrįždavo po asmeninių išgyvenimų numalšinimo maistu.

Ieva
„Tuomet atrodydavo, kad aš daugiau niekada nebebūsiu liekna ir graži“, - liūdnai Ieva grįžta į praeitį. Tačiau dabar prisipažįsta, kad žino, kada yra laikas skirtas save palepinti, o kada riboti.

Taip pat mergina pastebi, kad atsirado daugiau energijos, oda skaistesnė, sustiprėjo imunitetas, o ir šypsena didesnė, kai gali nusipirkti gražų, o ne „saugų“ maudymosi kostiumėlį.

„Gera žinoti, kad esu sveika, ir labai daug sulieknėti nebenorėčiau, o klausiantiems patarimo atsakau, kad į save reikia „dėti” tik gerus dalykus“, - nuoširdžiu paprastumu dalinosi studentė. Na, o paklausus, kaip įkvėptų kitus, kurie galvoja apie svorio metimą, Ieva atsakė: „Jauniems žmonėms norisi pasakyti: „Kada gi turėsite galimybę būti tokie gražūs, jei ne jaunystėje?“, o vyresniems: „Bet kokiame amžiuje saugoti savo sveikatą yra labai svarbu, tad jei apie tai iki šiol negalvojote, pats metas pradėti!“.

Ievos istoriją komentuoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Išgirdusi merginos istoriją specialistė iš karto atkreipė dėmesį, jog ši nusprendusi mesti svorį pasirinko teisingus spendimus tikslo įgyvendinimui. Pirmiausia V. Kurpienė pabrėžė, jog Ieva apribodama savo mityboje nesveiką maistą ir pasirinkusi didesnę maistinę vertę turinčius produktus, nesukėlė savo organizmui streso, o priešingai – suteikė sau daugiau energijos.

Vaida Kurpienė
„Greitas maistas ir kiti nesveiki produktai sukelia sotumo jausmą tik trumpam, o po to paskatina alkį, priešingai nei maistingi produktai, kurie savo energine verte nenusileidžia, tačiau jėgų suteikia daug ilgesniam laikui bei neskatina noro užkandžiauti“, - mitybos principais dalinosi specialistė.

Kitas puikus dalykas, ką darė Ieva, yra tai, jog ji nusprendė kartą per savaitę leisti pasimėgauti norimu maistu. „Aš taip pat rekomenduočiau turėti tokią dieną, kai leidžiama sau „nusižengti”. Tai svarbu dėl emocinės sveikatos, nes kuo labiau drausime, tuo labiau geisime, o galėdami kažkada suvalgyti norimų patiekalų mes žinosime, kada tai galime padaryti ir nesikankinsime kitomis dienomis, kai tai bus draudžiama“, - merginos atvejį komentavo specialistė.

Vaida Kurpienė pabrėžė ir tai, jog šaunu, kad Ieva pradėjo ne nuo sporto, o nuo fizinio aktyvumo.

„Dažniausiai nusprendę mesti svorį žmonės pradeda bėgioti, eiti į aerobikos treniruotes, tačiau neturint išankstinio fizinio pasiruošimo, taip jie save tik žaloja“, - pastebi specialistė. „Na, o Ieva į savo dienotvarkę įtraukė fizinį aktyvumą, kurį gali atlikti kasdien be didžiulių pastangų sau tinkamu intensyvumu“, - nieko nekainuojantį studentės pasirinktą judėjimo būdą pagyrė moteris.

Taip pat sveikos mitybos specialistė dalinosi žiniomis, kad lieknėjant visada reikia stebėti savo kūno masės indeksą. Žemiau jo normose nustatytų ribų moteris sulieknėti nerekomenduoja, nes tai gali sutrikdyti moteriškų hormonų balansą. O Ievai norint ir toliau tobulinti savo kūną V. Kurpienė rekomenduoja pradėti sportuoti 2-3 kartus per savaitę. Tačiau reikėtų pasirinkti treniruotes, skirtas ne svorio metimui, o apimčių dailinimui. Tokiu būdu mergina sustangrintų savo kūną bei sumažintų riebalinį sluoksnį. Galiausiai specialistė džiaugėsi teisingais Ievos pasirinkimais lieknėjant ir palinkėjo sėkmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)