Bet, kaip informuoja yahoo.com, naujas tyrimas atrado makaronų rūšį, kuri sveikatai labai naudinga.

Žurnale „Applied and Environmental Microbiology“ išspausdintame tyrime aprašyta, kad žmonėms, valgiusiems makaronų su beta gliukanu, žarnyne padaugėjo gerųjų bakterijų, o organizme sumažėjo blogojo cholesterolio.

Beta gliukanai – sveikatai naudingos skaidulos, kurios šiaip nevirškinamos, tik tam tikros gerosios žarnyno bakterijos gali jas suvirškinti. Ankstesni tyrimai parodė, kad beta gliukanas užkerta kelią vėžiui, taip pat mažina širdies ligų riziką.

Tyrimo autoriai skyrė dalyviams dviejų mėnesių trukmės dietą, į kurią buvo įtraukta 100 g makaronų su beta gliukanu. Prieš tyrimą ir po tyrimo buvo paimti tiriamųjų fekalijų ir kraujo mėginiai.

Tyrimo pabaigoje pastebėta, kad žymiai padaugėjo gerųjų žarnyno bakterijų lactobacilli ir sumažėjo blogųjų žarnyno bakterijų. Taip pat padaugėjo kelių rūgščių, kurios mažina uždegiminius procesus organizme.

Kraujo tyrimai parodė, kad blogojo cholesterolio sumažėjo nuo 107,4 iki 93,8 mg decilitre (standartinis cholesterolio lygio matavimas kraujyje.

Tyrėjai padarė išvadą, kad makaronai su beta gliukanu – puikus prebiotikas. „Rezultatai rodo ląstelienos svarbą ir Viduržemio jūros dietos naudą žarnyno bakterijoms bei apskritai žmogaus sveikatai“, – teigė viena iš tyrimo autorių Maria De Angelis.

Prebiotikai skatina gerųjų mikroorganizmų dauginimąsi mūsų žarnyne. Jie būtinas probiotikų maistas, o probiotikai reikalingi geram virškinimui užtikrinti.

Galbūt skamba neįtikėtinai, kad nedidelė makaronų porcija gali turėti tiek įtakos sveikatai, tačiau dietologė Jessica Cording nesistebi.

„Jei valgomas koncentruotas prebiotikų šaltinis, nereikia jų tonos, kad pajustumėte naudą“, - aiškino ji. Makaronai buvo pagaminti iš 75 proc. kietųjų kviečių miltų ir 25 proc. viso grūdo miežių miltų – abeji yra puikūs prebiotikai.

Dietologė pabrėžė, kad prebiotikų yra avižose, pupelėse, bananuose, obuoliuose, šakniavaisiuose ir apskritai ankštiniuose, taip pat svogūnuose ir česnakuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)