Šis šokas labai dažnai siejamas būtent su tamponų naudojimu, pabrėžia specialistai. Plaukimu užsiimanti Jemma-Louise iš Hindley miestelio ėmė naudoti tamponus dėl jų patogumo, nes taip galėjo treniruotis ir per mėnesines.

Mergaitės mama pasakojo, kad ji pasijuto prastai šeimos atostogų metu: ją pykino, ji viduriavo. Iš pradžių medikai pamanė, kad ji užsikrėtė norovirusu, todėl jos tėvams buvo pasakyta nesilankyti ligoninėse, kad neužsikrėstų kiti pacientai.

Tačiau Jemma-Louise buvo skubiai nugabenta į ligoninę po to, kai jos būklė smarkiai pablogėjo. Tik tuomet gydytojai jai diagnozavo toksinio šoko sindromą – gyvybei pavojingą bakterinę infekciją, kurią sukelia stafilokoko bakterijų išskiriamos toksinės medžiagos, patekusios į žmogaus kraujotaką.
Toksinai pažeidžia audinius, įskaitant odą ir organus, ir gali sutrikdyti daugelių gyvybiškai svarbių organų veiklą.

Infekcija jau buvo išplitusi po visą į ligoninę atvežtos Jemmos-Louise organizmą. Ji mirė po savaitės dėl kraujo išsiliejimo į smegenis. Jos kraujyje buvo rasta stafilokokų, kurie siejami ir su toksinio šoko sindromu, ir su kraujo užkrėtimu.

„Apie toksinio šoko sindromą labai daug kalbėjo devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tačiau dabar retai apie jį išgirsi, – sakė dukrą praradusi ponia Roberts. – Jeigu apie tai kalbėdama padėsiu išgelbėti bent vieną gyvybę, tuomet kalbėti tikrai verta. Mano vyras niekada apie tokį negirdėjo, tad jei bent vienas tėvas tai perskaitys ir jo dukra susirgs, jis galės išgelbėti jos gyvybę.“

Toksinio šoko simptomai

Šį šoką sukelia staphylococcus aureus ir streptococcus pyogenes bakterijos. Paprastai jos nekeldamos grėsmės gyvena ant mūsų odos, nosyje ir burnoje. Tačiau patekusios į kraujotaką jos išleidžia nuodingus toksinus.

Pagrindiniai toksinio šoko sindromo požymiai:

1. Aukštesnė nei 38,9 laipsnių temperatūra.
2. Alpimas.
3. Plokščias raudonas bėrimas ant viso kūno
4. Streikuoja trys ar daugiau organų.
5. Pykinimas, vėmimas, į gripą panašūs simptomai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)