Jie tvirtina išanalizavę 61 tyrimą ir padarę „iki šiol išsamiausią išvadą“, kad nuo porcijų dydžio priklauso nesąmoningai suvalgomo maisto kiekis.

Kembridžo universiteto komanda taip pat sakė, kad mažiau maisto suvalgyti norėjusiems žmonėms tai padėjo padaryti mažesnės lėkštės, stiklinės ir stalo įrankiai, rašo bbc.com.

Ekspertai pažymi, kad žmonės „nenori“ palikti lėkštėje nesuvalgyto maisto.

Mokslininkų duomenys, paskelbti leidinyje „Cochrane Database of Systematic Reviews“, rodo, kad įdėjus žmonėms daugiau maisto, jie jį suvalgys.

Komanda įspėja, kad pastaraisiais dešimtmečiais porcijų dydžiai tik didėjo.

Didžiojoje Britanijoje net du iš trijų suaugusių žmonių arba turi antsvorio arba yra nutukę. Jiems yra padidėjusi širdies ligų, II tipo diabeto ir vėžio rizika.

Rezultatai, paremti virtinėje klinikinių tyrimų dalyvavusių 6711 žmonių analize, rodo, kad sumažinus dideles porcijas, per dieną iš žmonių maisto galima pašalinti 279 kcal.

Daktaras Ianas Shemiltas iš Kembridžo Elgesio ir sveikatos tyrimų padalinio „BBC News“ sakė: „Tai yra iki šiol išsamiausias įrodymas, kad žmonės nuosekliai suvartoja daugiau maisto, jeigu jiems patiekiamos didesnės porcijos, didesni paketai ar indai“.

„Vartotojai patys turi imtis iniciatyvos. Pavyzdžiui, kiekvienas iš mūsų galime naudoti mažesnes lėkštes ar stiklines ir restoranuose ar kavinėse paprašyti mažesnių maisto porcijų“.

Mokslininkai pažymi, kad žmonėms lieknėti padėtų ir valdžios priemonės, kurios priverstų siūlyti mažesnius paketus ir ribotų viršutinę itin kaloringų maisto produktų energinės vertės ribą.

„Ši studija aiškiai parodo, kad mažesnės porcijos yra sėkmingas metodas sumažinti kalorijas“, - sakė „Public Health England“ vyriausioji dietologė, daktarė Alison Tedstone.

„Gaminant maistą, apsiperkant ir valgant labai svarbu stebėti porcijų dydį. Tai padės išvengi persivalgymo ir palaikyti sveiką svorį“, - teigė ji.

„Žmonės nenoriai palieka maistą lėkštėje, todėl suvalgo viską, kas jiems įdedama. Be to, didesnės porcijos jiems atrodo patraukliau“, - pažymėjo mitybos profesorius emeritas Robertas Gordonas iš Aberdyno universiteto.

„Kai kurie restoranai ir maitinimo įstaigos jau siūlo įvairesnes porcijas už atitinkamą kainą. Tai irgi būdas padėti žmonėms išvengti persivalgymo“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)