Gydytoja dermatologė-trichologė Aušrinė Ramanauskaitė įspėja, kad slenkantys plaukai taip pat gali reikšti pablogėjusį bendros sveikatos lygį.

Vidutiniškai žmogaus galvą dengia apie 150 tūkst. plaukų, o visą kūną - netgi 5 milijonai. Paprastai per dieną žmogus netenka 40-150 plaukų, bet dėl įvairių priežasčių šis skaičius gali stipriai išaugti. Anot A. Ramanauskaitės, kiekvienas plaukų slinkimo atvejis yra individualus.

„Kartais tai nulemia netinkamai pasirinktos plaukų priežiūros ir formavimo priemonės, pavyzdžiui, šampūnas, per dažnas plaukų tiesinimas, garbanojimas ir džiovinimas, plaukus įtempiančios šukuosenos. Visgi kur kas dažniau plaukų sveikata priklauso nuo bendros žmogaus organizmo būklės. Reakcinis plaukų slinkimas gali pasireikšti dėl trumpalaikio ir ilgalaikio streso, didelio šoko, hormonų svyravimo, įvairių ligų ir uždegiminių procesų organizme, medikamentų vartojimo, operacijų, chemoterapijos, fizinio išsekimo, psichologinių ir psichikos sutrikimų bei griežtos dietos.

Plaukų būklės suprastėjimas gali būti blogos mitybos, padidėjusio cukraus kiekio kraujyje ženklas. Pleiskanų gali atsirasti dėl skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų. Ploni, lūžinėjantys ir skilinėjantys plaukai reiškia, kad jūsų gvyenimo būdui trūksta judrumo. Tuo metu slenkantys plaukai gali išduoti mažakraujystę ar tai, kad suvartojate per daug vitamino A, bet per mažai baltymų ir geležies.

Reikia nepamiršti ir fiziologinio plaukų slinkimo, kuris priklauso nuo plaukų augimo ciklų ir metų sezoniškumo. Be to, moterims, kaip ir vyrams, gali pasireikšti androgeninis plikimas, nulemtas hormonų pertekliaus.

Tačiau verta turėti omenyje tai, kad negydomas plaukų slinkimas gali sukelti nuplikimą. Gyd. A. Ramanauskaitė teigia, kad dažna žmonių klaida yra bandymas plaukų problemas spręsti kosmetinėmis priemonėmis: „Reikėtų įsidėmėti, kad plaukų svogūnėliai yra įsitvirtinę apie 3-4 milimetrus po oda, o ilgų plaukų siekia net paodžio audinius – todėl plaukai apsaugoti nuo cheminių medžiagų poveikio“.

Į specialistus būtina kreiptis tada, kai intensyvus plaukų slinkimas užtrunka ilgiau nei 2–3 mėnesius, galvos oda niežti ir pleiskanoja gausiau nei įprastai, atsiranda galvos odos paraudimai, pūlinukai ir išplikimo židiniai.

Mediciniškai nustatyti plaukų slinkimo priežastis yra net keletas būdų: „Tikrąją plaukų slinkimo priežastį įmanoma nustatyti atlikus trichogramą ar atlikus papildomus kraujo tyrimus. Jei problema rimtesnė, gali būti taikomas modernus plaukų skaičiaus, tankio bei plaukų svogūnėlių tyrimas, kurio metu plaukuota žmogaus galvos dalis skenuojama ir vėliau analizuojama specialiomis kompiuterio programomis“ , - pasakoja gyd. A. Ramanauskaitė.

Remiantis tyrimų rezultatais, paskiriamas individualus gydymas, kuris gali būti skirstomas į vietinio poveikio priemones, sisteminį gydymą, injekcines terapijas ir alternatyvias priemones. Gyd. A. Ramanauskaitė pabrėžia, kad bandantiems nuo plaukų slinkimo gydytis patiems taip pat reikia pasikonsultuoti su specialistais: „Net ir renkantis tokias liaudiškas priemones nuo plaukų slinkimo kaip česnakai, dilgėlės ar ricinos aliejus, reikia būti atsargiems, nes naudojant šiuos produktus alerginio pobūdžio reakcijos yra ypač dažnos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)