„Į „Gemma sveikatos centrą“ tėtį nuvežėme rugsėjo 1-ąją. Tačiau netrukus jis peršaldytas susirgo. Dėl šlapimo takų uždegimo pakilo aukšta temperatūra ir prasidėjo epilepsijos priepuolis. Po savaitgalio visą prifarširuotą raminamųjų jį išvežė į ligoninę. Dar neaišku, kuo viskas baigsis“, – DELFI sakė vilnietė.

Pasak moters, jos tėtis jau 4 metai kaip pusiau paralyžiuotas po insulto. Nekalba, bet į viską reaguoja, viską supranta.

„Nusprendėme jį paguldyti į reabilitacijos ir slaugos ligoninę, kad mama galėtų kažkiek pailsėti ir pati sustiprėti – vis dėlto, ligonio slauga labai sunkus, alinantis darbas, juolab, kad ir jai jau 74 metai. Ilgai ieškojau geresnės vietos, apvažiavau visas panašaus pobūdžio įstaigas. „Gemmoje“ pasirodė, kad sąlygos – pačios geriausios: neseniai pastatytas pastatas, geros lovos, televizorius, neįgaliesiems pritaikytas dušas. Pasirinkom šią vietą, nes pagalvojom, kad privačioje slaugos įstaigoje tėveliu pasirūpins geriau ir galėsim pareikalauti daugiau, o išėjo atvirkščiai“, – pasakojo Julija.

Vilnietės žodžiais, epilepsijos priepuolį tėčiui išprovokavo sukilusi temperatūra. Kaip pasakojo moteris, ji tuomet buvo palatoje ir žinojo, ką daryti. Po insulto vieną kartą tėčiui jau buvo traukuliai, tad palatoje pavertė jį ant šono, iškvietė gydytojus, kurie suleido vaistų

„Prigirdė jį raminančiųjų, po kurių jis tik miegojo, į nieką nereagavo, nei valgė, nei gėrė. Žodžiu, tapo kaip daržovė. Pakartoti kraujo tyrimai parodė, kad ne gerėja, o blogėja, tad su greitąja tėtis buvo išvežtas į ligoninę“, – išgyvena dukra.

Julijai atrodo žiauru, kad tokios būklės žmogus ligoninės priimamajame buvo priverstas laukti tris valandas ir vien tam, kad būtų paguldytas į palatą.

„Daktarai pamatė išrašą iš sveikatos centro „Gemma“ ir iš karto pasakė, kad jie atsikratė tokio ligonio, nes nenorėjo prisiimt atsakomybės“, – medikų žodžius kartoji vilnietė.

Papasakoti visa tai DELFI Julija nutarė, nes norėjo įspėti kitus, kad ieškodami slaugos ligoninės savo artimiesiems neapsigautų gražia aplinka, kaip ji.

„Gemmoje“ personalo trūksta, 30 kambarių, kur žmonės guli po 2, ligonius prižiūri tik 2 slaugės. Jei žmogus pats nevalgo, liks alkanas, niekas jo nepamaitins. Sauskelnes keičia tam tikromis valandomis ir jeigu žmogus padaro reikalą anksčiau, guli ir laukia, kol ateis sauskelnių keitimo valanda. Žadėto rytinio apiprausimo ir dantų valymo išviso nėra. Apie skanų maistą net nekalbu – atvežtas iš įmonės jis visada būdavo patiekiamas šaltas“, – vardijo Julija.

Paklausta, kiek šeima buvo pasirengusi mokėti už tėčio slaugą, moteris sakė, kad mėnuo pasirinktame centre kainuoja 900 eurų. Kadangi tėčiui per metus priklauso 4 mėnesiai kompensuojamos slaugos, privačiai įstaigai už mėnesį būtų reikėję mokėti pusę sumos – 450 eurų.

„Tai – labai dideli pinigai. Tačiau svarbiausia, kad sumokėję juos ne pailsėjome nuo slaugos, o tik dar labiau pavargome. Tėčiu nebuvo tinkamai rūpinamasi. Į centrą jis atvyko daug sveikesnis, nei yra dabar“, – sakė ji.

Kaip šeimai patarė pažįstamas advokatas, paslaugas teikusį centrą ji skųs Valstybinei medicinos audito inspekcijai.

Centro vadovas: pablogėjus sveikatai, privalome ligonį perkelti į antrinio lygio ligoninę

„Gemma sveikatos centro“ direktoriaus Mindaugo Girijoto teiravomės, kaip atsitiko, kad pacientas, kuris buvo atvežtas slaugai, maudomas buvo sušaldytas ir rimtai susirgo, kaip teigia jo artimieji?

„Pagrindinė nesusikalbėjimo ir nemalonių kaltinimų priežastis ta, kad mūsų klientė vertina „Gemma sveikatos centrą“ kaip visavertę gydymo įstaigą. Tačiau „Gemma“ turi tik pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigos licenciją, pagal kurią gali gydyti tik lengvas ligas bei teikti tai, ką moka daryti geriausiai – reabilitacijos ir slaugos paslaugas“, – rašoma DELFI atsiųstame komentare.

Kaip pabrėžia centro vadovas, pagal Lietuvos įstatymus, pablogėjus ligonių sveikatai jo vadovaujama įstaiga neturi pasirinkimo – privalo juos perkelti į antrinio lygio sveikatos įstaigą. „Tai nėra joks bėgimas nuo atsakomybės ir mes labai abejojame, kad koks nors profesionalus ir įstatymus išmanantis gydytojas galėtų taip pasakyti“, – pabrėžė M. Girijotas.

Komentare pateikiama detali įvykių chronologija, kaip tai matė „Gemma sveikatos centro“ darbuotojai.

Kaip viskas vyko. Slaugytojų pasakojimas

„Pacientas į „Gemmą“ atvyko rugsėjo 1 d. Rugsėjo 2 d. pacientas buvo išmaudytas, nes taip prašė artimieji ir žmona. Be to, pagal mūsų vidines taisykles kaip tik rugsėjo 2 d. maudėme šioje ir gretimose palatose gyvenančius asmenis.

Paralyžiuotą asmenį išmaudyti nelengva, reikia turėti tam skirtas sąlygas. Maudymo metu personalas teigia, jog buvo uždaryti langai, durys. Rugsėjo 1 ir 2 d. buvo karščiai, todėl peršalti tikrai negalėjo. Po maudymosi pacientas buvo apklotas papildomai dviem antklodėmis.

Pacientas karščiuoti pradėjo tik rugsėjo 4 d. ir buvo paskirti papildomi kraujo, šlapimo tyrimai. Nedelsiant suleidus prieštraukulinių vaistų, priepuolis nurimo.
Po epilepsijos priepuolio pacientai visuomet būna mieguisti, vangūs. Po vaistų suleidimo pacientą apžiūrėjo neurologas, padidino vaistų prieš traukulius dozę. Tos dienos vakare pakilo temperatūra.

Rugsėjo 5 d. pacientą papildomai apžiūrėjo gydytojas, paskyrė vaistų. Būklė negerėjo. Buvo nuspręsta pacientą perkelti į antrojo lygio sveikatos įstaigą su greitąja pagalba rugsėjo 7 d., pirmadienį, papildomai pacientą apžiūrėjus medikui.

Tris valandas pacientas laukė ne „Gemma“, bet ligoninėje, kur pacientas šiuo metu gydomas.“

Užtikrino, kad elgėsi profesionaliai

„Negalime komentuoti menamų šios ligoninės gydytojų pasisakymų – kaip jau minėjome, pablogėjus sveikatai įstatymas liepia mums ligonius perkelti į kitokias medicinos paslaugas teikiančią įstaigą“, – akcentavo centro vadovas, pridurdamas, jog negalėtų sutikti ir su klientės atsiliepimu apie personalo trūkumą.

„Išties, plėsdami veiklą ieškome naujų kolegų, tačiau pacientai yra maitinami pagal numatytą maitinimo grafiką. Apiprausimas rytais ir kitos žadėtos higienos ir priežiūros procedūros tikrai vyksta. Galėtume sutikti tik su tuo, kad konkrečiai šiam pacientui nebuvo atliktas dantų valymas – tačiau barzdos skutimą ir dantų valymas organizuojamas pacientų artimiesiems atnešus tinkamas priemones“, – atkreipė dėmesį M. Girijotas.

„Apibendrindamas komentarą centro vadovas apgailestavo, kad klientė liko nepatenkinta. „Prisiimame kaltę, kad prieš pasirašant sutartį mes aiškiai neišaiškinome kokias sveikatos priežiūros paslaugas teikiame – nors tai ir buvo nurodyta sutartyje. Tačiau galime užtikrinti, kad elgėmės profesionaliai ir suteikėme net daugiau paslaugų negu turėjome pagal įstatymą bei slaugos sutartį“, – užtikrino „Gemma sveikatos centro“ direktorius Mindaugas Girjotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)