Kaip tvirtina Vilniaus visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus laikinai einanti vedėjos pareigas Dovilė Jakubavičiūtė, prevencinė sveikatos patikra yra svarbi kiekvienam žmogui. Ji padeda nustatyti ligas ankstyvose stadijose, leidžia išvengti galimų susirgimų ir jų komplikacijų, ankstyvų mirčių, taip pat padeda sumažinti gydymuisi skirtas išlaidas.

„Šiuo metu Lietuvoje yra vykdoma ne viena prevencinė programa dėl širdies ir kraujagyslių ligų, gimdos kaklelio, krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio. Pagal šias programas gyventojai nemokamai gali pasitikrinti savo sveikatą. Tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad būtų išduodamas siuntimas pas tam tikros srities specialistą. Taip pat finansuojama ir vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa, dėl kurios reikėtų kreiptis į odontologą“, - pasakoja Vilniaus visuomenės sveikatos biuro atstovė patikindama, kad visi norintys daugiau sužinoti apie konkrečias prevencines programas, tai galės padaryti apsilankę jų stende parodoje.

D. Jakubavičiūtė sako, kad parodoje „Baltmedica“ visuomenės sveikatos biurų atstovai lankytojams taip pat skaitys įvairius pranešimus apie sveiką gyvenimo būdą, supažindins su vykdomomis veiklomis, čia pat bus galima išbandyti ir įvairias prevencines priemones. Vilniaus visuomenės sveikatos biuro kineziterapeutės ves nemokamas mankštas, skirtas laikysenos korekcijai bei mokys, kaip mankštintis darbo vietoje. Profesionalūs šiaurietiškojo ėjimo (ŠĖ) instruktoriai lankytojus supažindins su ŠĖ technika ir kaip taisyklingai naudotis ŠĖ lazdomis.

Medicinos studentai atliks nemokamus sveikatos tyrimus

Šiemet parodoje dalyvaus ir Lietuvos medicinos studentų asociacija. „Mūsų stende parodos lankytojai ir dalyviai turės puikią progą pasitikrinti bendrą sveikatos būklę. Nemokamai kiekvienam norinčiam atliksime gliukozės ir cholesterolio kraujo tyrimus, kūno sudėties tyrimus, kurie parodys, kokią kūno masės dalį sudaro riebalai ir raumenys, matuosime kraujospūdį. Tyrimo rezultatus parodysime iš karto, nes tyrimus atliksime su greitaisiais testais“, - sako Lietuvos medicinos studentų asociacijos laikinai einantis prezidento pareigas Rytis Kalinauskas.

Pašnekovas taip pat teigia, kad antrąją parodos dieną lankytojai galės daugiau sužinoti apie melanomą – vieną iš pavojingiausių ir didžiausiu mirtingumu pasižyminčią odos vėžio formą. „Teiksime lankytojams informaciją, kaip apsisaugoti nuo šios klastingos ligos, kokias apsaugos nuo žalingo saulės poveikio priemones naudoti, aiškinsime, kokia yra saulės įtaka vėžio išsivystymui, kad saulė yra vienas svarbiausių šios ligos vystymosi rizikos veiksnių. Taip pat mokysime, kaip pastebėti pirmuosius melanomos simptomus, aiškinsime, kokie apgamai kelią didžiausią rūpestį, kada jau tikrai reikėtų kreiptis į gydytoją“, - pasakoja R. Kalinauskas. LIMSA atstovas atkreipia dėmesį, kad jų stende taip pat bus atliekami matavimai su specialiais anglies monoksido (CO) matuokliais rūkantiems žmonėms. Lankytojai čia galės pasitikrinti, kiek procentų su iškvepiamu oru jie iškvepia ir CO – kenksmingų dujų.

Interaktyvios veiklos gerai savijautai

Socialinius reabilitacijos projektus parodoje pristatys Všį „Meda Project“. Tai pirmoji ir vienintelė įstaiga Lietuvoje, vykdanti švietėjišką, socialinę, edukacinę, kultūrinę, terapinę ir reabilitacinę veiklą, naudojant unikalią visame pasaulyje Ebru meno - tapymo ant vandens techniką. „Ebru meną, kaip terapinę, ugdomąją priemonę, taikome įvairiuose socialiniuose projektuose, gydymo įstaigose, seminaruose, nuolatos organizuojamose meninėse saviraiškos studijose, kituose renginiuose. Parodoje „Baltmedica“ dalyvausime vedini gražaus tikslo – norime parodyti puikų būdą, kaip šeima – tėvai ir vaikai daugiau laiko gali praleisti kartu. Tėvai su mažais ir vyresnio amžiaus vaikais piešdami ant vandens ir būdami kartu, pajunta pačias geriausias emocijas“, - teigia Všį „Meda Project“ direktorė Eglė Veršininienė. Pašnekovė tikina, kad ne tik tėvams reikia suprasti, kaip vaikai jaučiasi, kokios jų emocijos, bet ir vaikams reikia geriau suprasti savo tėvus.

Všį „Meda Project“ stende parodos lankytojai galės patys praktiškai išbandyti Ebru meno metodą, savo akimis pamatyti įkurtą Ebru tapybos meno studiją. Taip pat čia vyks penktus metus vykdoma socialinė akcija „Už spalvingą ir teisingą vaikystę“, kurios metu surinktos lėšos bus skirtos onkologinėmis ligomis sergantiems ligoniukams.

Tuo tarpu žurnalo „Moters psichologija“ redakcija parodos „Baltmedica“ lankytojams organizuos diskusiją „Ko nori moterys: (ne)sveiki santykiai poroje“. Žurnalo redaktorė Jurgita Šitkauskė kartu su psichologų komanda diskutuos apie tai, kaip kurti darnius poros santykius. „Nelaimingų porų pažįstame visi, net daugiau nei norėtųsi. Ir daugelį kankina įvairūs klausimai: ar įmanoma sukurti gerus santykius, jei nė nenumanai, kaip jie atrodo, iš kur žinoti, kad gyvensime ilgai ir laimingai, kodėl laimingos poros miegoti eina tuo pačiu metu ir net susipykusios taria „Labanakt“. Parodos lankytojams pasakosime apie gera reiškiančius ženklus porų santykiuose. Kartu su psichologais atsakysime į klausimus, kokie vyrų ir moterų skirtumai trukdo susikalbėti, ką turėtų žinoti vyras, kad moteris jaustųsi mylima, kodėl vyrui svarbu jausti moters pasitikėjimą juo ir palaikymą, kaip taikiai spręsti ginčus“, - sako žurnalo „Moters psichologija“ redaktorė J. Šitkauskė. Diskusija vyks šeštadienį nuo 13 val. iki 14.30 val.

Paroda „Baltmedica 2015“ vyks rugsėjo 10-12 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Joje dalyvaus per 100 įmonių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Šveicarijos, Turkijos, Italijos ir Kinijos. Paroda šiemet pristatys bendrosios medicinos, sveikos gyvensenos, odontologijos, optikos naujoves. Parodoje vyks aktualūs šių tematikų renginiai, nemokamos specialistų konsultacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)