„Turėkite nors vieną žmogų, su kuriuo galėtumėte pasidalinti svajone pasveikti ir laimingai gyventi. Ir svarbu pačiam tuo tikėti.“ Tokį palinkėjimą sergantiesiems onkologinėmis ligomis perdavė ir rugsėjo 15 d. Katedros aikštėje vyksiančio renginio metu ant Vilties medžio užkabins „Subtilu–Z“ narys Povilas Velikis. Šis simbolinis medis vėliau bus perkeltas į VUL Santariškių klinikas, siekiant įkvėpti vilties visiems onkohematologiniams pacientams.

„Iki rugsėjo 14 d. kviečiame visus norinčius Lietuvos gyventojus savo mintimis įkvėpti stiprybės ir drąsos sergantiesiems ar palinkėti sveikatos konkrečiam žmogui. Visi atsiųsti palinkėjimai papuoš Vilties medį, o rugsėjo 15 d. nuo 11 iki 16 val. linkėjimus rašyti ir ant šio medžio kabinti galės sostinės gyventojai“, – sakė Onkohematologinių pacientų bendrijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė.

Anot jos, Vilties medis yra VUL Santariškių klinikų Kraujo centro ir OHLB „Kraujas“ organizuojamo renginio „Tu mano viltis“ dalis: „Šiuo renginiu siekiame pabrėžti, jog onkologinė liga nėra tokia gąsdinanti, kai mus visus sieja stiprus tarpusavio bendradarbiavimo, nuoširdaus rūpesčio ir palaikymo ryšys, o pasipriešinti ligos keliamiems iššūkiams ir sunkumams galime tik būdami vieningi. Padėti sergančiam žmogui galima įvairiais būdais – prisidedant prie bendrijos veiklos, savanoriaujant ir skiriant laiką pacientams, o galima ir parašius nuoširdų linkėjimą – ir tą tikrai padaryti galime kiekvienas.“

Palaiko kraujo ir kaulų čiulpų donorystę

Kraujo vėžiu sergančius, jau pasveikusius žmones, jų artimuosius, kraujo ir kaulų čiulpų donorus, gydytojus, savanorius vienijančios OHLB „Kraujas“ nariams rugsėjo 15 d. koncertuosiančios grupės „Subtilu–Z“ nariai sutartinai sako, jog tarp kraujo ir muzikos yra labai daug bendra: „Kraujas, kaip ir muzika yra gyvybiškai svarbūs žmogui.“

„Gydymosi metu neapsakomai svarbu turėti artimųjų palaikymą, kuo daugiau šypsotis ir pozityviai mąstyti. Menai, sportas ir visokia veikla, suteikianti sergančiajam teigiamų emocijų, yra itin reikalingi dalykai. Muzika yra viena iš galimų pasveikimo priežasčių, nes ji gali suteikti gražių emocijų ir padėti žmogui atitrūkti nuo jo ligos“, – pridūrė P. Velikis.

Grupės nariai ne tik prisideda prie kilnaus renginio „Tu – mano viltis“, bet ir patys palaiko kraujo ir kaulų čiulpų donorystės idėją. Jau penkerius metus reguliariai kraują donuojantis ir į kaulų čiulpų registrą užsiregistravęs Laurynas Vaitkus, sako, jog tą daryti jis apsisprendė, kai kraujo vėžiu susirgo jo bendraamžio draugo mergina.

„Nusprendžiau užsiregistruoti į kaulų čiulpų registrą, kad pasitaikius galimybei, galėčiau kam nors dovanoti gyvenimą. Jei taip kada gyvenime nutiks – būsiu labai laimingas. Beje, draugo panelei surado kaulų čiulpų donorą Vokietijoje ir ji dabar sveika, laiminga gyvena“, – šypsojosi L. Vaitkus.

L. Vaitkus pasakojo, jog po kraujo donacijų jis jaučiasi puikiai ir džiaugiasi, galėdamas kažkam padėti: „Pasąmonė man sako: „Šaunuolis, šiandien pasielgei kilniai“ ir tai tikrai motyvuoja. Be to, donuojant, yra vienas didelis privalumas – nuolat atliekami tyrimai ir jeigu galiu duoti kraujo, žinau, kad esu sveikas. Taigi, prisidedu prie kito žmogaus sveikimo, bet ir pats gaunų tam tikrą naudą“, – aiškino grupės narys.

Mitus griaus gyvoji biblioteka

Nors apie piktybines kraujo ligas kalbama nemažai, vis dar susiduriama su giliai įsišaknijusiomis nuostatomis bei įsitikinimais, stipriai veikiančiais ne tik sergančiuosius, jų artimuosius, bet ir visuomenės reakciją į vėžio ligą bei vėžiu sergančiųjų grupę. Griauti su onkohematologinėmis ligomis susijusius mitus renginio „Tu – mano viltis“ metu padės gyvoji biblioteka.

Ieva Drėgvienė
„Siekiant mažinti atskirtį tarp sergančiųjų ir sveikų žmonių, paneigti vyraujančius mitus ir didinti žinomumą apie kraujo ligas bei jų gydymą, renginio metu veiks gyvoji biblioteka, o praeiviai galės sužinoti atsakymus į jiems rūpimus klausimus. Katedros aikštėje įsikūrusioje gyvojoje bibliotekoje nuo 11 iki 16 val. pabendrauti bus galima su gydytojais hematologais, kitais šioje srityje dirbančiais specialistais, kraujo ir kaulų čiulpų donorais, buvusiais pacientais bei savanoriais“, – idėją pristatė I. Drėgvienė.

Pasak pašnekovės, daugybę informacijos apie kraujo vėžį ir jo gydymo būdus galima rasti ir internete, bet kas geriau gali atsakyti į klausimus, jei ne žmonės, susidūrę su liga, donoryste ar konkrečia situacija: „Pasveikę pacientai, nuolatiniai kraujo donorai, savo laiką pacientams skiriantys savanoriai – tai patys geriausi visų mitų griovėjai ir efektyviausi „gyvi lankstinukai“.

VUL Santariškių klinikų Kraujo centras ir Onkohematologinių pacientų bendrija „Kraujas“ rugsėjo 15 d. organizuoja renginį „Tu – mano viltis“, kuriame laukiami visi, norintys daugiau sužinoti apie „Draugų kalendoriaus“ savanorystės programą ar pabendrauti su savanoriais, donuoti kraujo, užsiregistruoti į negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą, apžiūrėti savanorystės akimirkas atskleidžiančią parodą. Nuo 11 val. veiks VUL SK Kraujo centro donorystės palapinė ir informacijos centras, o 16 val. bus atidaryta A. Valiaugos fotografijų paroda.

Daugiau informacijos apie renginį ir palinkėjimus Vilties medžiui rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją