Šie patarimai ir mažos gudrybės nepakeis jūsų gyvenimo ar svorio per naktį, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje padės jaustis laimingesniais, sveikesniais ir dailesniais. Štai keletas mitybos specialistų patarimų, kurie padės pakeisti mitybą ir kūno linijas, ir kuriuos įgyvendinti galite jau dabar.

Išbandykite kefyrą

Nueikite į parduotuvę, nusipirkite butelį kefyro ir įpraskite jį gerti kasdien, pataria Pensilvanijos universiteto Sporto mitybos skyriaus vadovė dr. Kris Clark. Šiame fermentuotame gėrime yra gyvų mikroorganizmų. Kefyrą galima naudoti vietoj pieno valgant sausus pusryčius, taip pat jis tinka į tirštuosius kokteilius arba galima gerti tiesiai iš butelio.

„Nei vienas kitas prekyboje esantis produktas neturi didesnio probiotikų kiekio – dvylika ar daugiau, priklausomai nuo pasirinkto produkto, – teigia K. Clark. – Probiotikai yra pagrindiniai ingredientai, skatinantys optimalią žarnyno sveikatą, kuri stipriai veikia imuninę funkciją“.

Tyrimai parodė, kad kefyras gali paįvairinti žarnyno bakterijas, atsikratyti blogųjų bakterijų ir sustiprinti imuninę sistemą. Jame taip pat gausu maistinių medžiagų (B grupės vitaminų, kalcio ir baltymų), kurie sustiprina kaulus ir pagerina virškinimą (ypač jeigu netoleruojate laktozės). Tad visiškai nenuostabu, kad kefyro pavadinimas kilęs iš turkiško žodžio keif, kuris reiškia „geras jausmas“.

Jeigu kefyras jums neskanus, yra kitų produktų, kurie palaikys jūsų žarnyno pusiausvyrą. „Kefyras, rauginti agurkai, jogurtas ir rauginti kopūstai – visi šie produktai turi sveikųjų bakterijų, kurios teigiamai veikia žarnyną“, – teigia mitybos specialistė Pegah Jalali iš Niujorko universiteto Langone medicinos centro.

Valgymai turi tilpti į 12 valandų intervalą

Jūsų mitybai svarbu ir tai, kada nusprendžiate valgyti. „Pabandykite dienos valgymus sutalpinti į 10-12 valandų – pataria P. Jalali. – Jeigu valgote visą dieną nuo septintos ryto iki dešimtos vakaro, jūsų organizmas visą dieną išskiria insuliną, kas gali sutrukdyti deginti riebalus“.

Mitybos ekspertė rekomenduoja savo klientams nusistatyti valgymų laiką ir tvirtai laikytis grafiko (pavyzdžiui, valgyti nuo 8 valandos ryto iki 8 valandos vakaro ir niekada prieš ar po šio intervalo).
Neseniai Salko institute su gyvūnais atliktas tyrimas parodė, kad maitinimasis su dvylikos valandų pertrauka gali padėti numesti svorį ir kovoti su aukštu cholesterolio kiekiu, nutukimu ir diabetu. Taip yra todėl, kad valgymas gali paleisti jūsų organizmo laikrodį, taip pat dar vadinamą paros ritmu, kuris savo ruožtu veikia tokius dalykus kaip medžiagų apykaita organizme.

Tai darant taip pat svarbu valgyti dažnai ir mažais kiekiais, o ne dideles porcijas ir retai. Pavyzdžiui, mitybos ekspertė Jacqueline Buell pataria užkandžiams naudoti riešutus – jie labai sveiki, tačiau persistengti neverta, nes jie taip pat dar ir labai kaloringi. „Išdalinkite juos dienos bėgyje ir valgykite saikingai“, – pataria J. Buell.

Atkreipkite dėmesį į miegą

Mityba, miegas ir stresas – visa tai tarpusavyje labai susiję. Sveika mityba nieko nereiškia, jeigu į lovą atsigulate antrą valandą ryto ir po poros valandų jau keliatės į darbą. Pasak P. Jalali, šie pašaliniai veiksniai yra tokie pat svarbūs norint išsaugoti sveikatą kaip ir kasdien pasirenkamas maistas: „Jūsų svoriui, medžiagų apykaitai ir sveikatai įtakos turi ne tik tai, ką valgote, – teigia ji. – Miego kiekis ir kokybė bei patiriamas stresas taip pat yra labai svarbūs“.

Tai, kiek miegate ir kiek patiriate streso, dažnai turi įtakos ir tam, kokį maistą renkatės dienos bėgyje. Kalifornijos universiteto atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad patirdami stresą mes dažnai renkamės saldžius gėrimus ir maistą, nes jie garantuoja greitą panikos ir nerimo atslūgimą, nors vėliau tai neigiamai atsiliepia mūsų smegenims ir visam organizmui.

Kitas tyrimas rodo, kad visą naktį nemiegoję kitą dieną mes valgome daugiau nei įprastai. Tad jeigu norite išeiti iš šio užburto rato, raskite laiko nusnūsti ir pasportuoti. Tai padės atsikratyti įtampos. Taip pat griežtai nusistatykite darbo pabaigos laiką. Nustebsite, kaip tokios smulkios „korekcijos“ pakeis jūsų savijautą.

Pirkite supjaustytas daržoves

Jeigu galite sumokėti kelis papildomus centus, rinkitės parduotuvėje iš anksto supjaustytas daržoves. Kai kažkas daržoves už jus supjausto, tai gali tapti didesne pagunda jas valgyti. „Jūs valgysite jas greičiau ir sistemingiau, jeigu nereikės patiems pjaustyti“, – teigia K. Clark.

Daugeliui gali atrodyti, kad supjaustytos daržovės nėra tokios sveikos kaip perkant jas visas, tačiau Klivlando klinikos mitybos specialistai tvirtina, kad tai netiesa – jeigu daržovės šviežios, pjaustymas jų vertei įtakos neturi.

Vis dėlto, perkant iš anksto supjaustytas daržoves būtina atkreipti dėmesį į keletą dalykų: ar jos yra žalios (nėra apvirtos), šaltos (turi būti laikomos vėsiai), šviežios (atkreipkite dėmesį, iki kada galioja), išsaugojusios drėgmę (jeigu daržovės balkšvos, tai reiškia, kad skystis išgaravo kartu su visomis maistinėmis medžiagomis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)