Pavyzdžiui, kasdien suvalgykite penkias vaisių ir daržovių porcijas ir išgerkite aštuonias stiklines vandens. Pasirodo, net ir šios rekomendacijos nėra absoliuti tiesa.

Healthista.com atskleidžia, kad iš tiesų mes turėtume suvalgyti aštuonias porcijas vaisių ir daržovių per dieną, ir kad tuomet nereikės išgerti dviejų litrų vandens, nes daug geriau vandenį gauti su maistu, nei tiesiog išgerti.

Dailymail.co.uk paneigia penkis pagrindinius sveikos gyvensenos mitus ir pataria, kaip juos pakoreguoti.

1 Mitas: Žalieji kokteiliai yra sveikatos šaltinis

Tiesa: Žalumynus geriau valgyti. Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo žalieji kokteiliai, ypač juos išpopuliarino garsenybės, „Instagram“ svetainėje skelbiančios nuotraukas su žaliaisiais kokteiliais kur beeitų ir ką bedarytų.

Gwyneth Paltrow puikuojasi savo „Vitamix“ – „Rolls Royce‘u“ tarp trintuvų, kainuojančiu apie 500 svarų (apytikriai 683 EUR). Jame ji gaminasi kokteilį iš lapinių kopūstų, citrinų, vandens ir agavų sirupo.

O Miranda Kerr „YouTube“ svetainėje skelbia vaizdo klipus su įamžintu savo mėgstamų žaliųjų kokteilių ir sulčių gaminimo procesu.

Nors dauguma mūsų žino, kad vaisių sultyse daug cukraus, vis dėlto naujoji žaliųjų kokteilių mada labai išpopuliarėjo. Skelbiama, kad geriant sutrintus vaisius ir daržoves, organizmui nereikia eikvoti energijos jų kramtymui ir virškinimui, tad maistinių medžiagų mes gauname greičiau, nei valgydami žalumynus.

Bet iš tiesų tai nėra gerai.

„Kai vaisius ir daržoves mechaniškai sutriname ir susmulkiname, mums nebereikia jų kramtyti, – sako mitybos ekspertė ir knygos „Riebalai juosmens srityje – kaip jų atsikratyti visiems laikams“ („Fat Around the Middle: How to Lose That Bulge – For Good“) autorė dr. Marilyn Glenville. – Žinoma, taip suvalgome daugiau vaisių ir daržovių, nei paprastai, bet kokteiliai neturėtų pakeisti visavertės mitybos. Žalieji kokteiliai sveikiau nei sultys, nes juose kitaip nei sultyse išlieka minkštimas su ląsteliena, tad organizmui yra ką perdirbti.“

„Tačiau vaisiuose ir daržovėse – pavyzdžiui, vaisių sulčių apologetų taip mėgstamose morkose, burokėliuose ir obuoliuose – esantis natūralus cukrus tokiu būdu greičiau patenka į kraują.“
„Tai reiškia, kad organizmas netenka dalies pasitenkinimo, ir išgėrę savo žaliąjį kokteilį po poros valandų galite pajusti alkio priepuolį, nes skystą maistą virškinimo sistema įsisavina greičiau, nei valgant nesutrintas daržoves.“

Rekomenduojama:

Ir toliau gerkite tirštuosius kokteilius bei sultis, bet neapsiribokite vien jais. Valgykite šviežius ir apdorotus vaisius ir daržoves. Užtenka vieno kokteilio ar stiklinės sulčių per dieną, o jei saldinate juos vaisiais, rinkitės tokius, kurių žemas glikemijos indeksas, pavyzdžiui, uogas arba obuolius.
„Jei norite ilgiau jaustis sotūs, nepamirškite baltymų – tirštuosius kokteilius pagardinkite riešutais ar riešutų pienu arba kanapių baltymų milteliais“, – sako dr. M. Glenville.

2 mitas: nuo becukrių dribsnių nestorėjama

Tiesa: svorio galima priaugti ir nuo natūralaus cukraus.

Ant dribsnių pakelio užrašyta „Be cukraus“, jis atrodo labai prašmatniai, tokia pat prašmatni ir jo kaina. Didžiosios Britanijos parduotuvių milžinė „Tesco“ pranešė, kad 2012 m. „sveikesnių“ dribsnių pardavimai išaugo 20 proc. Tačiau dažniausiai tokiuose dribsniuose būna daug džiovintų vaisių.
„Vadinamuosiuose becukriuose dribsniuose dažniausiai būna džiovintų vaisių, tokių kaip razinos ir abrikosai, iš kurių pašalintas visas vanduo, o likęs vien cukrus, – sako Davidas Gillespie, kuris numetė 40 kg, kai atsisakė cukraus, ir kuris vėliau parašė populiariąją knygą „Saldūs nuodai“ („Sweet Poison“). – Juose esantis cukrus natūralus, bet vis dėlto cukrus.“

Džiovintuose vaisiuose esantis cukrus vadinamas fruktoze, ir būtent ji dažniausiai siejama su antsvoriu.

Šių metų sausio mėnesį Jeilio medicinos mokyklos atliktame tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „Journal of the American Medical Association“, teigiama, kad valgant produktus, kuriuose daug fruktozės, alkio jausmas gali išaugti.

Tyrėjai atrado, kad valgant produktus, kuriuose daug fruktozės, pavyzdžiui, džiovintus vaisius, didėja persivalgymo tikimybė, nes smegenyse aktyvuojamos sritys, atsakingos už alkio jausmą.
Apžvelgus madingų becukrių dribsnių lentyną prekybos centre paaiškėjo, kad nors ant pakelio parašyta „Be cukraus“, juose labai daug agavų sirupo ir džiovintų vaisių – abiejuose šiuose produktuose daug fruktozės. Apskaičiavę gavome 19,5 gramus arba penki šaukštelius vienai porcijai.

Juk nebertumėte tiek cukraus į pusryčių dribsnių dubenėlį, tad kam pirkti tokius, kuriuose tiek jo yra?

Rekomenduojama:

Pusryčiams valgykite paprastus avižinius, kvietinius ar kitų grūdų dribsnius be jokių priedų. Jei mėgstate saldų skonį, įsipjaustykite kiek šviežių vaisių – juose nėra tiek kalorijų ar fruktozės, kiek džiovintuose vaisiuose, pataria D. Gillespie. Po tokių pusryčių ilgiau jausitės sotūs.

3 mitas: humusas su žaliomis morkomis yra tobulas užkandis

Tiesa: Jei valgysite jo per daug, gausite per daug kalorijų.

Žinoma, valgyti į humusą pamirkytas žalias morkas sveikiau, nei valgyti į grietinės kremą pamirkytus bulvių traškučius, vis dėl to ir humusas su morkomis nėra toks nekaltas užkandis, kaip pastaruoju metu propaguojama. Humusas gaminamas iš avinžirnių, kuriuose daug ląstelienos, bet jame taip pat nemažai riebalų.

„Praktiškai visuose masinės gamybos humuso užkandžiuose yra labai daug alyvuogių aliejaus, – sako dietologė, Britų dietologų asociacijos atstovė Azmina Govinji. – Viename šaukšte humuso yra apie 70 kalorijų, bet jis toks gardus, kad mes retai apsiribojame vienu šaukštu, dažnai nė nepastebime, kaip vienu prisėdimu suvalgome visą indelį – o tai jau 700 kalorijų.“

O kalbant apie morkas – jos ko gero irgi nėra geriausias pasirinkimas.

„Sudarydama mitybos planą, visuomet įtraukiu „laisvų“ produktų, kurių galima valgyti bet kada, neribotai. Tai dažniausiai būna žalios daržovės, žiediniai kopūstai, agurkai ir salierai, bet morkos nėra „laisvas“ produktas, nes jose nemažai angliavandenių ir cukraus“, – sako A. Govinji.

Rekomenduojama:

Morkos yra tikrai geresnis pasirinkimas už „Pringles“ traškučius, bet jose yra apie penkis procentus cukraus. Palyginimui, agurko sudėtyje cukraus yra vos 1,5 proc., sako A. Govinji.
Norėdami užkąsti, vienu kartu nevalgykite daugiau nei šaukšto humuso. Į jį dažykite daug vandens turinčias daržoves, pavyzdžiui, agurkus arba salierus.

4 mitas: nevalgykite angliavandenių vakare

Tiesa: angliavandeniai neskiria laiko

Nėra svarių įrodymų, kad vakare valgant daug angliavandenių turintį maistą, auga svoris, – sako Azmina Govinji.

„Svoris auga tada, kai suvartojame daugiau kalorijų, nei sudeginame“, – sako ji.

Pasak jos, kai kurie tyrimai netgi parodė, kad vakare suvalgius tam tikrų angliavandenių, pagerėja miegas, nes organizmas išskiria tam tikras chemines medžiagas, pvz., triptofaną.

Ši cheminė medžiaga padeda gamintis smegenų neuromediatoriams, kurie nuramina nervų sistemą ir padeda užmigti bei miegoti.

„Puikus užkandis prieš miegą – avižinė košė su liesu pienu, nes joje mažai riebalų ir daug vitaminų B, kurie ramina nervų sistemą“, – pataria ji.

Jei dar turite abejonių – pasirodo, net treneriai pataria pusryčius sukeisti su vakariene.

„Jei norite numesti svorio, angliavandenius valgykite vakare, – sako treneris ir MPH metodo kūrėjas Mattas Hodgesas. – Dabar mes žinome, kad vėlyvosiomis miego fazėmis mūsų organizme suaktyvėja medžiagų apykaita ir deginami riebalai, tad mintis, kad sustorėjote nuo maisto, kurį suvalgėte prieš eidami miegoti, yra nesąmonė.“

Jis taip pat mano, kad prieš miegą suvalgius daug angliavandenių turinčio maisto, padedame raumenims naudoti glikogeną – raumenų maistą, kurio jiems reikės ryte sportuojant.

Vis dar abejojate? 2011, metais tyrėjai iš Izraelio nusprendė patikrinti šią teoriją ir surinko 70 savanorių, kuriuos padalijo į dvi grupes. Vienos grupės savanoriai angliavandenių turintį maistą valgė dieną, o kitos – 80 proc. tokio maisto valgė vakare.

Per šešis mėnesius savanoriai iš antrosios grupės atsikratė daugiau nereikalingo svorio ir kūno riebalų, o dieną jautė mažesnį alkį.

Rekomenduojama:

Prieš miegą suvalgykite kumščio dydžio porciją pilno grūdo angliavandenių.

M. Hodgesas sako, kad geriausia valgyti patiekalus iš bolivinės balandos, rudųjų ryžių ar batatų arba – ypač jei esate linkę į nemigą – išbandykite nedidelį dubenėlį avižinės košės.

5 mitas: išgerkite 8 stiklines vandens kasdien

Tiesa: vandens gauname ir su maistu.

Ne vienus metus mums nuolat kalama, kaip svarbu yra gerti vandenį. Aštuonios stiklinės vandens sudaro du litrus, o turint omenyje, kad vidutinis žmogaus skrandis yra kumščio dydžio, toks vandens kiekis jam gerokai per didelis.

Idėją, kad žmogui per dieną reikia išgerti aštuonias stiklines vandens, pirmą kartą paskelbė JAV mokslų akademija 1945 metais, ir ją iškart pasigavo ir ėmė įnirtingai reklamuoti įmonės, parduodančios vandenį buteliuose.

Dr. M. Glenville pripažįsta, kad svarbu reguliariai gerti vandenį – tai padeda mums aiškiai mąstyti ir išvengti dehidratacijos, bet ne mažiau svarbu, kaip mes vandenį geriame.

„Jei vandens prisigersite prieš eidami miegoti, tai gali sutrikdyti miegą, nes jus pažadins pilna šlapimo pūslė“, – sako ji.

Jei visą kiekį išgersite vienu ypu, tai labai apkraus inkstus ir išplaus iš organizmo vertingas maistines medžiagas, kurios pasišalins su šlapimu, kraujui dar nespėjus jų pasisavinti.
„Per didelis vandens kiekis varo šlapimą ir kartu su toksinais iš organizmo išplauna ir jam reikalingas medžiagas“, – įspėja M. Glenville.

Rekomenduojama:

Valgykite daug vandens turinčius produktus, pavyzdžiui, agurkus, salierus, arbūzus ir braškes, pataria M. Glenville. Ir stebėkite, kokios spalvos jūsų šlapimas. Jei jis šviesiai geltonas, reiškia, organizmui užtenka skysčių.

„Nepamirškite, kad žolelių arbatos ir sriuba taip pat vertinamos kaip skysčiai“, – priduria ji.
Bet jei vartojate alkoholį ar kofeiną arba gausiai prakaituojate, vandens reikia gerti daugiau. O jei turite problemų su inkstais, pasitarkite su gydytoju, kiek vandens per dieną jums reikia išgerti.
Vandenį gurkšnokite, o ne rykite dideliais gurkšniais, o vakarais stenkitės gerti jo mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)