„Vizualiai nieko nesimatė, tiesiog apčiuopdama krūtis vienoje vietoje jaučiau, kad maždaug dviejų ar trijų centimetrų plote oda buvo kitokia, šiurkštoka, – pasakojo moteris, su partneriu ir paaugle dukra gyvenanti Tauntone, Somerseto grafystėje. – O šiaip viskas atrodė normalu, neužčiuopiau jokių darinių, iš spenelio niekas nebėgo.“

Tačiau šiurkščios odos lopinėlis nedingo, o po keturių mėnesių Fiona pastebėjo, kad oda toje vietoje dar labiau sukietėjo, nors guzelio nebuvo. Apie tai ji pasakė savo partneriui, kuris paragino ją skubiai kreiptis į gydytoją.

Bendrosios praktikos gydytojai šis simptomas taip pat pasirodė įtartinas ir jį Fioną nusiuntė į vietos ligoninę. Čia atlikus mamogramą, ultragarsinį tyrimą ir biopsiją, jai buvo diagnozuota ankstyva krūties vėžio forma – duktalinė karcinoma in situ, kuomet vėžinių ląstelių randama pieno latakuose.

Jai buvo atlikta krūties pašalinimo operacija, kurios metu gydytojai taip pat aptiko du auglius, kurie nebuvo susiję pirmine diagnoze. Vienas jų buvo išplitęs į limfmazgius.

„Man buvo pasakyta, kad vėžys plito, todėl man taip pat prireikė chemoterapijos. Laimei, vėliau mano limfmazgiuose vėžinių ląstelių nebuvo aptikta. Taigi, vėžys buvo aptiktas laiku. Nors patyriau šoką, džiaugiuosi, kad liga buvo aptikta laiku. Jeigu būčiau laukus guzelio, būtų per vėlu“, – sakė F. Lewis.

Moteris jau trejus metus gyvena be vėžio ir grįžo prie darbų. Tačiau jos atvejis parodo, kad būna ir kitų krūties vėžio simptomų, kuriuos moterys turi žinoti: gali pasikeisti odos tekstūra (ji gali būti tarsi grūdėta arba panaši į apelsino žievelę), ji gali raukšlėtis ar storėti, gali aplink spenelį atsirasti bėrimas, bėgti išskyros. Be to, gali pasikeisti krūties dydis ir forma, gali būti juntamas skausmas ne tik pačioje krūtyje, bet ir pažastyje. Taip pat gali išsiplėsti ir būti labiau matomos venos ant krūtinės.

Skirtingi simptomai gali būti susiję su skirtinga vėžio padėtimi krūtyje, sakė labdaros organizacijos „Breast Cancer Care“ atstovė dr. Emma Pennery.

„Pavyzdžiui, pieno latakuose esančios vėžinės ląstelės gali nesuformuoti guzelio, nes liga pasiskirsto pagal latako ilgį krūties audiniuose. Kai kurios moteris pastebi krūtyje įdubimą. Taip yra todėl, kad vėžys audinius traukia į vidų“, – aiškino medikė.

Venų išsiplėtimas gali signalizuoti, kad vėžys blokuoja kažkurią kraujagyslę, pridūrė ji.

Medikai pabrėžia, jog labai svarbu, kad moterys sektų savo krūtų išvaizdą ir būklę, kad kaip galima anksčiau pastebėtų net ir pačius subtiliausius pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)