Linsey Joyce iš Didžiosios Britanijos Norfolko grafystės Hečamo miesto gimda ir kiaušidės buvo pašalintos 2013 metais dėl stiprių pilvo skausmų. Tuomet tyrimai ultragarsu parodė, kad ant kiaušidžių yra cistų, galinčių virsti vėžinėmis.

Kadangi moteris jau turėjo du vaikus ir nenorėjo rizikuoti savo sveikata, ji sutiko, kad šie organai būtų pašalinti, rašo dailymail.co.uk.

47 metų moteris praėjusių metų sausį buvo pripažinta sveika ir patikėjo, kad jos problemos pasibaigė. Tačiau balandį L. Joyce vėl pajuto pilvo skausmus. Pilvas išsipūtė, be to, ji dažniau pradėjo varstyti tualeto duris.

Gydytojai jos simptomus priskyrė endometriozei – skausmingai ligai, kai už gimdos ribų aptinkami nedideli gimdos audinio likučiai. Tačiau gruodį ją pradėjo kankinti spazminiai pilvo skausmai, privertę ją kreiptis į ligoninę, kur jai buvo atlikta biopsija.

Moters siaubui tyrimai parodė, kad kiaušidžių vietoje yra vėžinių ląstelių, kurios jau buvo išplitusios į pilvo sienelę.

Galiausiai šių metų sausį jai buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys, nors kiaušidės ir buvo pašalintos. Dabar L. Joyce gydoma chemoterapija. Projektų vadove dirbanti moteris sakė: „Kai man buvo pasiūlyta histerektomija, ilgai nedvejojau. Mano motina mirė nuo krūties vėžio, o aš jau turėjau du vaikus“.

„Jeigu būčiau žinojusi, kad taip gali nutikti, būčiau prašiusi, kad pašalintų ir pilvo sienelę – ypač dėl mano šeimos istorijos. Kiaušidžių vietoje liko vėžinių ląstelių, kurios išplito į pilvo sienelę. Niekada negalvojau, kad galiu susirgti kiaušidžių vėžiu, nes neturėjau jokių kiaušidžių“.

„Tokia diagnozė mane visiškai pribloškė ir dabar gailiuosi, kad nepaprašiau mane peršviesti anksčiau“, - pridūrė ji.

Sveikatos projektų vadovas Abi Begho iš kiaušidžių vėžio organizacijos „Ovarian Cancer Action“ sakė, kad tie atvejai, kai kiaušidžių vėžiu suserga žmogus, neturintis kiaušidžių, yra labai reti, bet kartais „taip nutinka“.

„Gali būti, kad dar prieš tai, kai buvo pašalintos vėžinės ląstelės, kitos ikivėžinės ląstelės pradėjo migruoti ir virto vėžinėmis. Taip būna labai retai, bet kartais taip nutinka“.

„ Paprastai sakoma, kad pašalinus kiaušides, kiaušidžių vėžio pavojus sumažėja 95 proc. Tačiau vis tiek lieka dar penkių procentų tikimybė ir žmonės tai ne visada supranta“, - pažymėjo jis.

L. Joyce, gyvenančiai su savo 47 metų vyru Stephenu ir 20 bei 14 metų sūnumis, pilvo skausmai prasidėjo 2010 metų gruodį.

2011 metų vasarį jai buvo nustatyta endometriozė ir gydytojai ant jos kiaušidžių aptiko cistas.
„Niekas nepagalvojo, kad tai jau buvo vėžio pradžia. Man buvo skirta eilinė cistų pašalinimo operacija. Dėl virtinės problemų ši operacija vis buvo atidėliojama, kol galiausiai 2013 metų balandį cistos buvo pašalintos“.

„Ištyrus cistas paaiškėjo, kad jos yra ikivėžinės, taigi turėjau du pasirinkimus: šalinti kiaušides arba atidžiai tikrintis“.

„Rugpjūtį kiaušidės buvo pašalintos ir po dešimties savaičių aš buvau pripažinta visiškai sveika. Tai buvo didžiulis palengvėjimas“.

Tačiau moters vargai nesibaigė. Praėjusių metų balandį ji vėl pajuto pilvo skausmus. Jos pilvas buvo išpūstas, moteris dažnai vaikščiojo į tualetą.

„Gydytojai šiuos simptomus nurašė endometriozei. Man buvo atliktas tyrimas ultragarsu, bet buvau rami, nes neturėjau kiaušidžių, be to, buvau pripažinta „švari“ nuo vėžio“.

Tačiau gruodį skausmai virto stipriais spazmais. „Man tai sukėlė nerimą, nes tokius skausmus juto ir nuo krūties vėžio mirusi mano motina. Pareikalavau dar vieno tyrimo ultragarsu“, - pasakojo moteris.

Šį kartą jos pilvo ertmėje buvo aptikta skysčių, o biopsija parodė, kad kiaušidžių vietoje yra vėžinių ląstelių. Sausį jai buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys ir paskirtas gydymas chemoterapija.

L. Joyce, kurios dar laukia tolesnis gydymas, sako, kad morališkai ruošėsi galimai vėžio diagnozei, nes jos šeimoje yra artimųjų, sirgusių vėžiu. Tačiau ji tikrai nesitikėjo, kad tai bus kiaušidžių vėžys, ypač turint galvoje, kad jai buvo pašalintas šis organas.

„Tai tik parodo, kaip svarbu klausyti savo kūno ir elgtis ryžtingai, kai junti, kad kažkas yra negerai“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)