Anot T. Rimkaus, kelionėse paprastai susiduriama su persivalgymo, skrandžio arba vietinio maisto netoleravimo problemomis. Dažniausiai, teigia jis, taip nutinka tiems, kurie apsigyvena viešbučiuose, kur viskas įskaičiuota į kainą: „Reikia maistą skanauti, nemaišyti patiekalų, nors paprastai jų būna labai daug ir jie visi atrodo labai skanūs. Reikia nepersivalgyti prieš miegą, nemaišyti užkandžių, nepiktnaudžiauti alkoholiu ir pan. Dažniausiai žmonės su skrandžio problemomis ir susiduria tada, kai pasirinkimas labai didelis ir nesugeba savęs kontroliuoti.“

– Ar kelionių agentūros sulaukia klausimo, kur keliauti, kad vietinis maistas nepakenktų figūrai?

– Kelionių agentūros sulaukia įvairiausių klausimų. Dažniausiai jie yra apie kainą ir kryptis, kur šilta ir kur saugu keliauti. Bet sulaukiame ir kitokių klausimų. Važiuojant tingių atostogų prie baseino, kažkur į Viduržemio jūros regiono šalis, tas klausimas gana paprastas, nes ten vasara trunka labai ilgai, daug jūros gėrybių ir daržovių, todėl figūros klausimas nesukelia didelės problemos.

– Ar yra tokių šalių, kurių virtuvė savaime susijusi su sveikata, sveika mityba?

– Minėtas Viduržemio jūros regionas pasižymi tuo, kad ten labai populiarūs jūros gėrybių patiekalai, daug daržovių. Taigi jų mityba iš dalies tokia, kuri nesukelia problemų. Sveikai maitinamasi ir Japonijoje ar kitose panašiose šalyse. Žmonės tikrai renkasi atostogas tokiose šalyse, kur gali ne tik kažką pamatyti.

Šiemet, kaip ir kasmet, mes atlikome apklausą – net 10 proc. žmonių mano, kad vietinės virtuvės ragavimas yra esminė atostogų dalis. Tai nereiškia, kad likę 90 proc. su tuo nesusiduria, bet 10 proc. specialiai vyksta tam, kad paskanautų patiekalų. Tai jie dažniausiai ir daro tose šalyse, kur maistas yra specifinis, skanus ir sveikas.

Termiškai neapdorotos jūros gėrybės, nevirintas vanduo ir t. t. gali pernešti ir tam tikras ligas. Ar žmonėms tai įdomu ir ar Jūs suteikiate papildomos informacijos?

– Svarbiausia sveika nuovoka ir savisaugos jausmas. Kai nuvykstama atostogų, dažniausiai nevalgoma bet kur ir bet kaip. Labai svarbu pasirinkti vietą, pasižiūrėti, kas valgoma, kur maistas gaminamas. Jei maitinamasi viešbutyje, greičiausiai tokių problemų nekyla. Be to, informacijos, ar vanduo iš krano yra geriamas, ar ne, suteikia ir kelionių agentūros, ir pats viešbutis. Be abejo, maistas restorane ar kavinėje yra sveikesnis negu, tarkim, nusipirktas turguje ir net nenuplaustas.

Jei daržoves ar vaisius perkame turguje, juos reikia nuplauti. Jei valgome viešojo maitinimo įstaigose, jas reikia rinktis atsakingai ir neiti bet kur. Geriausia yra klausti rekomendacijų, pasiieškoti jų internete. Niekada nereikia stačia galva pulti į malonumus.

– O kokiose šalyse galima susigadinti figūrą?

– Nemanau, kad yra nerekomenduojamų šalių. Šiaurės virtuvės mėgsta sunkų maistą, bet niekas nepasakys, kad, nuvykęs ten, susigadinsi sveikatą valgydamas vietinį maistą. Pagrindinė taisyklė – jausti saiką ir nepamesti galvos. Dažniausiai susiduriama su persivalgymo, skrandžio arba vietinio maisto netoleravimo problemomis.

Tais atvejais, kai žmogus nuvažiuoja, tarkim, į „viskas įskaičiuota“, labai svarbu neprarasti saiko. Reikia maistą skanauti, o ne valgyti, nemaišyti patiekalų, nors paprastai jų būna labai daug ir jie visi atrodo labai skanūs. Taigi reikia nepersivalgyti prieš miegą, nemaišyti užkandžių, nepiktnaudžiauti alkoholiu ir pan. Dažniausiai žmonės su skrandžio problemomis ir susiduria tada, kai pasirinkimas labai didelis ir nesugeba savęs kontroliuoti.