Ištikimieji vandens su citrina gerbėjai teigia, kad toks gėrimas ryte „pažadina“ kepenis, padeda iš organizmo pašalinti toksinus, stimuliuoja virškinimą, padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų ir reguliuoja virškinimą.

Vis dėlto dantų gydytojai įspėja, kad dėl šio gėrimo rūgštingumo gali būti pakenkta dantų emaliui, ant dantų gali atsirasti dėmelių, pasikeisti jų spalva. Profesorius Damienas Walmsley iš Jungtinės Karalystės (JK) dantų gydytojų asociacijos teigia, kad atlikti tyrimai rodo, kad kuo daugiau rūgščių gėrime, tuo labiau toks gėrimas kenkia dantims. Taigi jis įspėja, kad citrinų sultys dantims yra ypač kenksmingos, ypač jei jos yra vartojamos kartu su karštu vandeniu.

Citrinų sulčių rūgštingumas siekia 2-3 pH, tai yra daug, o vandens temperatūra gali sustiprinti šį efektą, nes esant didesnei temperatūrai stiprėja ir kenksmingas poveikis“, - sakė gydytojas. „Atlikti tyrimai rodo, kad šių dantų paviršiaus pažeidimų dabar pasitaiko daugiau nei anksčiau, ypač dažnai šios problemos diagnozuojamos vaikams ir paaugliams“, - informavo D. Walmsley. Gydytojas Nigelis Carteris iš JK dantų sveikatos fondo pritaria kolegos išsakytai pozicijai, kad karštas vanduo su citrina gali sukelti dantų eroziją.

„Citrina su karštu vandeniu – puikus vitamino C šaltinis, tačiau taip galite pakenkti savo dantims“, - įspėjo jis. „Problema ta, kad reguliariai vartojant tokį rūgštų gėrimą dantų emalis suminkštėja ir atsiranda dantų erozija“, - tęsė jis. „Dėl šios priežasties dantys tamsėja, nes tamsesnis dentinas persišveičia per emalį“, - paaiškino N. Carteris. Maža to, gydytojo teigimu, ši problema tampa vis dažnesnė. „Dantų gydytojai pastebi, kad vis daugiau dantų erozijos atvejų nustatoma dėl rūgščių gazuotų gėrimų vartojimo“, - sakė jis.

Norint sumažinti erozijos padarinius gydytojas rekomenduoja gėrimus gerti per šiaudelį, nes tada išvengiama tiesioginio tokių gėrimų patekimo ant dantų paviršiaus. Dar vienas patarimas – gerti rūgščius gėrimus per vieną kartą, nes tada rūgtys su dantimis kontaktuoja trumpiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)