Kaip rašo britų dienraštis „The Independent“, geležis yra itin svarbus elementas užtikrinant pakankamą kiekį raudonųjų kraujo kūnelių, kurie po visą mūsų organizmą išnešioja deguonį. Jeigu geležies kiekis yra nepakankamas, gali išsivystyti mažakraujystė, todėl mūsų organizmui bus sunkiau funkcionuoti.

Kaskart mums įkvėpus, deguonis susijungia su hemoglobinu ir yra išnešiojamas po mūsų organizmą. Geležies stygius reiškia, kad kraujas gali būti per mažai prisotintas deguonies. Tai gali sukelti įvairiausių simptomų, tačiau pagrindinis simptomas yra nuovargis.

Geležies deficitas yra dažniausias pasitaikantis mitybos sutrikimas pasaulyje ir dažniausia anemijos priežastis. Tokią būklę galima lengvai išgydyti, tačiau svarbu nustatyti jos priežastį, nes geležies trūkumas taip pat gali būti rimtas signalas, jog kažkas organizme yra gerokai rimčiau, ir to negalima ignoruoti.

Kiek man reikia geležies?

Daugumos žmonių organizme yra maždaug keturi gramai geležies. Pusė šio kiekio yra kraujyje, o likusi dalis kepenyse ir tulžyje. Jeigu mums trūksta geležies, pirmiausia tai turi įtakos kraujo kokybei.

Sveikai subalansuotai maitindamasis žmogus turėtų gauti pakankamą kiekį geležies su maistu. Konkrečiam žmogui reikalingas geležies kiekis priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant amžių ir lytį, tačiau paprastai vyrams rekomenduojama per parą suvartoti 8,7 miligramus, o moterims – 14,8 miligramus geležies.

Moterims didesnio geležies kiekio reikia dėl mėnesinių ir nėštumo, kuomet būtinas didesnis geležies kokis. Ypač akylai geležies kiekį turi stebėti besilaukiančios moterys, nes jos trūkumas gali sukelti rimtų komplikacijų, nėščiosioms gali būti didesnė infekcijų rizika.

Kas sukelia geležies deficitą?

Paprastai geležies trūksta, nes jos nepakankamai gaunama su maistu arba jeigu organizmas nepakankamai jos įsisavina. Kartais žmogui reikia didesnio nei įprastai geležies kiekio. Taip būna brendimo ar nėštumo laikotarpiu. Geležies moterys netenka menstruacijų metu.

Vyrams ir menopauzės sulaukusioms moterims geležies dažniausiai trūksta dėl kraujavimo virškinamajame trake. Žmonės gali net nežinoti, kad taip vyksta, nes kraujo ne visuomet būna išmatose. Tokį kraujavimą gali sukelti opos ar tam tikrai medikamentai.

Pavyzdžiui, be recepto parduodami priešuždegiminiai vaistai gali padidinti skrandžio rūgštingumą, dėl ko padidėja skrandžio sienelių erozija ir gali susidaryti opos. Labai retais atvejais kraujavimas virškinamajame trakte gali rodyti, kad takte yra piktybinių darinių.

Geležies stygiaus simptomai

Nors išsekimas yra dažniausias geležies trūkumo simptomas, jūsų organizmas dažnai siunčia ir kitokių signalų. Dėl kraujyje sumažėjusio deguonies kiekio žmogus būna labiau išbalęs. Be to, gali trūkti oro, svaigti galva, žmogus gali jausti silpnumą, būti irzlesnis. Taip pat gali būti žemas kraujo spaudimas. Retesniais atvejais gali slinkti plaukai, žmogui gali būti sunku nuryti, gali pakisti maisto skonis.

Verta paminėti, kad šiemet žurnale „The British Medical Journal“ buvo aprašytas tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, jog esant geležies trūkumui kraujyje padaugėja glikuoto hemoglobino kiekis, dėl ko žmogui gali būti klaidingas nustatytas diabetas.

Kaip didinti geležies kiekį?

Geležies deficitas gali būti nustatytas arba atliekant bendrą kraujo tyrimą, arba tyrimą feritinui nustatyti. Pastarasis rodiklis rodo, kiek organizme yra geležies. Jos lygį galima padidinti vartojant specialių preparatų, koreguojant mitybą, taip pat atliekamos geležies infuzijos (skiriama geležies lašinė).

Pacientai turi žinoti apie galimą šalutinį poveikį vartojant geležies preparatus. Jie gali sukelti vidurių užkietėjimą, išmatos gali pajuoduoti arba gali kilti kitų virškinamojo trakto veiklos sutrikimų. Jeigu šalutinis poveikis yra labai varginantis, būtina kreiptis į gydytoją.

Žinoma, labai didelės įtakos turi tai, ką mes valgome. Specialistų teigimu, labai svarbu vartoti produktų, kurių sudėtyje yra geležies. Tai raudona mėsa, žaliosios lapinės daržovės, pilno grūdo produktai ir net juodasis šokoladas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)