Pagal JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracijos taisykles, iš kavos turi būti pašalinta 97 proc. kofeino, kad ji būtų laikoma kava be kofeino. Jei per dieną išgersite 5–10 tokios kavos puodelių, suvartosite tokį kiekio kofeino, koks yra puodelyje ar dviejuose įprastos kavos.

Kavose be kofeino būna įvairus kofeino kiekis.

Kadangi vienose kavos pupelėse kofeino yra daugiau kitose mažiau, kavos be kofeino puodelyje, pašalinus 97 proc. kofeino, gali likti daugiau nei norite. Įprastos kavos puodelyje yra apie 100 mg kofeino, o prieš kelerius metus darytas tyrimas parodė, kad kavos be kofeino puodelyje yra apie 20 mg kofeino.

Kava be kofeino gaminama skirtingais būdais.

Kofeinas iš kavos šalinamas įvairiais būdais. Rinkitės būdą, kai pupelės pamerkiamos į karštą vandenį, kuris po to perfiltruojamas per aktyvuotą anglį, arba kofeino šalinimą garais ir anglies dvideginiu.

Kas dešimtas kavos mėgėjas renkasi kavą be kofeino.

Maždaug 10 proc. kavos mėgėjų renkasi kavą be kofeino.

Kava sveika kepenims.

10 metų stebėjus 28 000 žmonių paaiškėjo, kad mažiausiai tris puodelius kavos per dieną išgeriančių žmonių organizme buvo mažiau keturių kepenų fermentų, kurie sukelia uždegimą. Lygiai taip naudinga ir kava be kofeino.

Kava be kofeino mažina diabeto riziką.

Lyginant su žmonėmis, kurie apskritai negeria kavos, per dieną išgeriantiems 6 puodelius įprastos kavos 33 proc. sumažėja antrojo tipo diabeto rizika. O jei geriate kavą be kofeino, vienas jos puodelis sumažina antrojo tipo diabeto riziką maždaug 6 proc.

Kava be kofeino gali padidinti cholesterolio lygį.

Amerikos širdies asociacijos duomenimis, kava be kofeino gali padidinti vadinamojo blogojo cholesterolio lygį kraujyje, o tai kenkia širdžiai. Tyrėjai stebėjo tris žmonių grupes – tuos, kurie per dieną išgeria tris puodelius kavos be kofeino, tuos, kurie per dieną išgeria tris puodelius kavos, ir tuos, kurie apskritai negeria kavos. Po trijų mėnesių tik kavą be kofeino gėrusiųjų grupėje buvo padidėjusio blogojo cholesterolio komponento – baltymo apoB rodiklis.

Kava be kofeino mažina prostatos vėžio riziką.

Harvardo tyrėjai ištyrė 47 911 vyrų ir padarė išvadą, kad per dieną šešis ar daugiau puodelių per dieną išgeriantiems vyrams 18 proc. sumažėja prostatos vėžio rizika ir 60 proc. sumažėja rizika nuo jo mirti. Geriantiems kavą be kofeino minėti rodikliai buvo kur kas didesni, tad peršasi išvada, kad nuo prostatos vėžio saugo ne kofeinas, o antioksidantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)