„Ne pacientai turėtų būti tie atpirkimo ožiai, kurie atsako už tai, kad yra sukčiaujama. Korupcija mūsų sveikatos apsaugos sistemoje yra labai prasto lygio ir sistemiškai su ja nedirbama. Kalbant apie privalomą rentgeno tyrimą, norėčiau priminti, kad radiologinis tyrimas yra apšvita, gali padaryti žalos žmogaus organizmui, ir privalomai jo atlikti negalima. Jeigu nėščia moteris atsisako atlikti radiologinį tyrimą, negi jai neišduodamas įtvaras? Tai sukelia labai rimtų klausimų“, - laidoje „Aktualioji valanda“ teigė D. Šakalienė.

Dovilė Šakalienė
Pasak jos, Sveikatos apsaugos ministerija nelabai supranta, kad teisė į tinkamą sveikatos apsaugą, į priežiūrą ir tinkamą mechanizmą jį įgyvendinant yra vienas iš labai svarbių visuomenės sveikatos aspektų.

Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė pabrėžia, kad radiologinį tyrimą reiktų daryti tikrai ne kiekvienam norinčiam įsigyti ortopedinių prekių. Pasak jos, tai galėtų būti kas 90-100-tasis pacientas.

„Tai yra nedidelis pacientų segmentas, susijęs su tomis priemonėmis, kur galimai piktnaudžiavimas buvo ir buvo reikšmingas – suaugusiųjų sudėtinga ortopedinė avalynė bei brangūs įtvarai. Siekiant apsisaugoti nuo tų dalykų, kad paskiriamas gaminys, išduodamas pigesnis, o pacientas iš tikro net neturi tam tikros patologijos, kad jam būtų reikalinga individuali priemonė“,- kalbėjo ji.

Seimo Antikorupcijos komisija yra sakiusi, kad ji turi informacijos, jog kai kurie ortopedinės avalynės gamintojai naudoja standartinius serijiniu būdu pagamintus gaminius, bet nurodo, kad jie individualiai pagaminti, ir taip gauna žymiai didesnį apmokėjimą iš Privalomojo sveikatos draudimo biudžeto lėšų. Tad Komisija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama ginti viešąjį interesą.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.