Prieš atliekant pirmąsias kaulų čiulpų transpantacijas Kauno klinikų medikai sulaukė ypatingo vizito. Konsultuoti pacientų ir įvertinti medikų pasirengimo pakviestas Leipcigo universiteto ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovas profesorius Dietgeris Niederwieseris. Kauno klinikų vadovas pasakoja, kad prof. D. Niederwieseris - vienas geriausių specialistų pasaulyje, todėl jo rekomendacijos - neįkainojamos.

„Norime mokslinio bendradarbiavimo, kad mūsų jauni medikai, doktorantai dirbtų kartu. Be abejo, tikimės pagalbos, konsultuojant pacientus, diagnozuojant jų ligą, pritaikant gydymo taktiką“, – sako Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius.

Jam antrina ir Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos vadovė prof. Elona Juozaitytė. Jos teigimu, konsultacinė pagalba išnaudojama tam, kad specialistai būtų gerai pasirengę suteikti kokybiškas paslaugas ir galėtų visus transplantacijos etapus atlikti tvarkingai.

Prof. D. Niederwieseris kartu su Kauno klinikų specialistais aptarė kaulų čiulpų transplantacijoms rengiamų ligonių tyrimų ir gydymo planą, įvertino tokioms transplantacijos reikalingas sąlygas.

„Labai graži ligoninė, labai gražūs ir sutvarkyti pastatai, ypač geri gydytojai, norintys teikti naują paslaugą - metodą skirtą mielominei ligai gydyti - kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijas“, – tvirtina profesorius.

Pirmąsias 20 transplantacijų Kauno medikai atliks mielomine liga sergantiems pacientams. „Ruošiamės vienos iš kamieninių kraujo ląstelių transplantacijos rūšiai – viena kraujo liga sergantiems pacientams persodinamos ląstelės, paimtos iš paties paciento. Tai vadiname autologine kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija – kamieninės ląstelės paimamos iš sergančiojo ir jam paskui grąžinamos“, – aiškina Kauno klinikų Hematologijos skyriaus vadovas doc. Rolandas Gerbutavičius.

Iki šiol kaulų čiulpų transplantacijos buvo atliekamos tik Santariškių klinikose. Remiantis Europos šalių statistika, skaičiuojama, kad 1 mln. gyventojų reikalingas bent 1 kaulų čiulpų transplantacijos centras. Planuojama, kad kasmet Kauno klinikose autologinės kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos bus atliekamos 20–30 pacientų.