Knygoje „Geros savijautos biblija“, kurią į lietuvių kalbą išvertė ir išleido leidykla „Tyto Alba“, Vakaruose praktikuojantis šeimos gydytojas M. Ali, kurį šeimos gydytoju pasirinko žymūs žmonės – Velso princas, Sylvesteris Stalone, Morganas Freemanas, Kate Moss ir kiti, teigia, kad prasidėjus ligai organizmas pats moka gyti, jei tik jam šiek tiek padedama, ir medicininės intervencijos dažniausiai nė neprireikia. DELFI pateikia iš šios knygos ištrauką, kurioje autorius ir atskleidžia, kaip valdyti migrenos skausmus.

Lėtinio nuovargio sindromo požymiai

Sindromas yra ne liga, o simptomų rinkinys. Sindromas yra negalavimas, kuriam būdinga keletas simptomų, bet tiksli jo priežastis nežinoma. Antai priešmenstruaciniam sindromui būdinga nuotaikų kaita, skysčių susilaikymas, galvos skausmai, mieguistumas ir sunkumas pilvo apačioje. Kokia tikroji priežastis, nežinoma, nors ir daroma prielaida, kad jis pasireiškia dėl hormono progesterono stygiaus kraujyje ir dėl dubens venų stazės, nes tada sumažėja smegenų aprūpinimas krauju. Lėtinio nuovargio sindromas (LNS) irgi gali būti puikus pavyzdys.

LNS dažniausi simptomai: nuovargis (100 proc. atvejų), galvos skausmai (50 proc.), depresija (50 proc.), širdies permušimai (20 proc.), panikos atakos (20 proc.), raumenų skausmai (40 proc.), miego sutrikimai (50 proc.), virškinimo problemos (20 proc.), trumpalaikės atminties praradimas (40 proc.), susikaupimo stoka (25 proc.), skausmingi limfmazgiai (30 proc.), skausmingi sąnariai (40 proc.)

Būta mėginimų nustatyti vienintelę LNS priežastį, tačiau to padaryti nepavyko. Kadangi dauguma simptomų yra psichologiniai, pastebima tendencija priskirti šį sindromą psichiatrijai. Todėl ši būklė sulaukė tokių pašaipių etikečių kaip „japių gripas“, o terapeutai arba psichiatrai jam gydyti skirdavo antidepresantų. Taip jau sutapo, kad LNS varginami pacientai nuo antidepresantų dažnai iš tiesų pasijusdavo geriau, nes šie vaistai nuslopindavo simptomus ir pagerindavo nuotaiką. Todėl gydytojai ėmė klaidingai manyti, jog perprato šią ligą, ir priskyrė ją prie psichikos ligų.

Kai energiją „valgo“ paslaptingas virusas

Mano nuomone, lėtinio nuovargio sindromas, kaip ir dauguma ligų bei sindromų, yra multifaktorinė būklė, kai galima užtikrintai sakyti, kad dalį LNS simptomų sukelia atskirai arba kartu veikiantys skirtingi veiksniai.

25–30 proc. LNS atvejų pagrindinė priežastis – Epsteino ir Barro virusas. Šis virusas konkuruoja su organizmu dėl energijos, prasiskverbdamas į mitochondrijas (energiją gaminančias „jėgaines“ ląstelių viduje) ir jas sunaikindamas. Todėl organizmą ištinka didžiulis energijos stygius, nes mitochondrijos jos pagamina daugiausia. Įvykus tokiam gedimui, visi organai ir sistemos pasidaro vangūs, o kūnas „paralyžiuojamas“ iš vidaus. Tai sunkiausia LNS forma. Pažeidęs migdolines liaukas ir limfmazgius virusas dažnai sukelia karščiavimą, padidėja limfmazgiai ir pan.

Tokie pacientai beveik negali judėti, nes raumenys, kurių ląstelėse gausu mitochondrijų, tampa inertiški ir negyvybingi. Jie skausmingi, nes mitochondrijos negali normaliai deginti gliukozės, todėl kaupiasi pieno rūgštis.

Pacientams būdingi visi prasto fizinio ir psichinio aktyvumo simptomai. Jie labai kenčia, nes gijimas užtrunka itin ilgai, kartais ištisus metus ir daugiau, nors viruso aktyvumas nedidelis.

Kaip lėtinis nuovargis susijęs su kaklo problemomis

Kaklo problemos, lemiančios blogą smegenų audinio aprūpinimą krauju. Ši būklė nustatoma maždaug 60 proc. LNS varginamų asmenų. Amerikiečiai smegenų tyrėjai aptiko, kad 60 proc. tokios būklės žmonių dalis smegenų blogai aprūpinama krauju. Nusilpusi kraujotaka skirtingas smegenų dalis prasčiau aprūpina gliukoze ir deguonimi, todėl atsiranda lėtinis nuovargis.

Smegenų ląstelės labai jautrios deguonies stygiui. Jos gali išgyventi be deguonies keturias minutes, o paskui žūva. Apėmus LNS mažiau gaunama deguonies, todėl smegenų ląstelės patiria energijos trūkumą, kitaip tariant, funkcionuoja mažesniu pajėgumu. Smegenų ląstelės kontroliuoja įvairias organizmo dalis, tad jei jos funkcionuoja blogai, organizmas irgi negali funkcionuoti gerai. Žmogus gali prarasti atmintį, jam sunku susikaupti, kamuoja nuovargis, viso kūno skausmas, galvos skausmai, depresija ir begalė kitų simptomų.

Kraujas patenka į smegenis per dvi arterijų poras. Abiem miego arterijomis kraujas teka į veidą, kaukolę ir sąmoningas funkcijas reguliuojančią smegenų dalį (žievę) – apytikriai išorinę smegenų dalį, kuri kontroliuoja judėjimą, jutimus, psichiką, regą, kalbą bei klausą. Kraujotakos sutrikimas vienoje iš šių arterijų sukelia paralyžių, prarandama kalba, jutimai ir taip toliau. Slankstelinės arterijos eina specialiu kanalu abipus kaklo slankstelių. Gamta apsaugojo šią arterijų porą kaulo kanalu, nes jos aprūpina krauju nesąmoningas funkcijas reguliuojančią smegenų sritį, arba smegenų kamieną, smegenėles ir požievį. Jei šiomis arterijomis teka nepakankamai kraujo, gali apimti nuovargis, varginti galvos skausmas, emocinės problemos, sutrikti pusiausvyra, spengti ausyse, ištikti panikos atakos, prasidėti širdies permušimai, sutrikti posmegeninės liaukos funkcija (tai lemia imuninės sistemos problemas arba sutrikdo hormonų pusiausvyrą) ir varginti bendras negalavimas. Kaklo sužalojimas, sukeliantis visus šiuos simptomus, yra tipiškas pavyzdys, kas gali sutrikti, kai pasislinkę kaklo slanksteliai prispaudžia slankstelines arterijas.

Vitaminų trūkumas ir grybeliai

Vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumas. Tai dar vienas būdingas LNS požymis, nors nežinoma, ar tai priežastis, ar padarinys. Daug kenčiančių nuo LNS žmonių vargina mineralinių medžiagų, dažnai ir vitaminų trūkumas kraujyje. Neaišku, ar jų trūksta prieš simptomų atsiradimą, nes tai sunku nustatyti. Numanau, kad pacientai turi šią bėdą prieš sindromui išaiškėjant, antraip jų nepultų virusas ir jie nesijaustų išsekę. Esant LNS nuovargis yra toks didelis, kad mineralinių medžiagų, vitaminų ir kitų maistinių medžiagų pasisavinimas vyksta taip pat vangiai, kaip ir kitos organų bei sistemų funkcijos.

Mielių ir kitų grybelių suvešėjimas. Žarnyne suvešėjusi mieliagrybių, arba Candida, infekcija irgi paveikia jo funkcijas. Pilvo pūtimas, dirgliosios žarnos sindromas ir kitokie nemalonius pojūčius keliantys simptomai trukdo pasisavinti mineralines medžiagas bei vitaminus, o tai alina organizmą. Maža to, mieliagrybiai gamina žarnyne alkoholį, panaudodami esamus įvairių tipų angliavandenius. Kai kurie alkoholiai (pavyzdžiui, propanolis arba butanolis) daug toksiškesni už etanolį (kurio yra alkoholiniuose gėrimuose). Šie toksiški alkoholiai sukelia didžiulį nuovargį. Be to, pacientus vargina vidurių pūtimas, žarnyno dujos, prastas virškinimas, kartais viduriavimas ir pilvo diegliai.

Kai kurie žmonės, kenčiantys nuo LNS, skundžiasi dideliu nuovargiu, apimančiu praėjus porai valandų po valgio. Nuo mažyčio gurkšnelio alkoholio apsnūsta ar net tampa mieguisti. Alkoholis sugeria iš kraujo deguonį ir sukelia deguonies trūkumą smegenyse, todėl sustiprėja tokie neurologiniai simptomai kaip galvos skausmai, svaigulys ir pykinimas. Mieliagrybių išvešėjimas žarnos gleivinėje padidina jos pralaidumą, todėl kai kurie toksinai, kurie paprastai negali patekti į kraujotaką, prasiskverbia į ją ir sukelia lėtinį nuovargį bei kitų neurologinių ir psichologinių simptomų.

Esama daugybės LNS priežasčių, tik jos ne tokios reikšmingos, kaip ką tik išvardytos. Tai stresas, sutrikusi hormonų (estrogeno, skydliaukės hormonų) funkcija, lėtinis sinusitas, anemija, žemas kraujo spaudimas, geopatinis stresas (sukeliamas, jei aplinkui daug elektroninių prietaisų, aukštos įtampos elektros laidų ir pan.) ir nemiga.

Kodėl LNS ypač gresia vegetarams

Kaip ir visas multifaktorines ligas, LNS sunku išgydyti vienintele terapija. Būtina imtis visų priežastinių veiksnių ir gydyti siekiant sinerginio poveikio. Integruotai medicinai tai pavyksta geriausiai. Reikia gydyti visą kūną.

Pagrindinis visų gydymo būdų motyvas turėtų būti siekis atkurti sutrikusią pusiausvyrą ir suteikti organizmui papildomos energijos. Organizmą paskatinus neveikianti energijos gamybos sistema atsigauna ir pradeda dirbti savo darbą. Tada organizmas pats ima normaliai funkcionuoti.

Nuovargio intensyvumas įvairuoja. Vieną dieną asmuo jaučiasi geriau, bet paskui porą dienų išvis neturi jėgų. Tokios reakcijos dažniausiai nenuspėjamos. Reikia normuoti savo energiją. Jei buvote pernelyg aktyvus ryte, tada popietę reikia praleisti gerokai ramiau, antraip kitą dieną nuovargis gali tapti nevaldomas. Štai kodėl žmones ištinka depresija. Protas nori daryti daugybę dalykų, bet kūnas negali, nes neturi jėgų. Kartais praeina ne vieneri metai, kol nuovargio atsikratoma. Žmonės pripranta ir atitinkamai pritaiko savo gyvenimo būdą, tačiau nėra garantijos, kad organizmas visiškai atsigaus.

Dar vienas sunkiai įveikiamas LNS tipas susijęs su stuburo deformacija. Vegetarai, sergantys osteoporoze, galimybių visiškai pasveikti turi mažai. Labai nedaug kam iš jų padeda ir integruotos medicinos metodai. Stuburas dėl osteoporozės traukiasi, todėl kraujui tekėti slankstelinėmis arterijomis atsiranda nuolatinė kliūtis. Smegenų aprūpinimas krauju nusilpsta, todėl apima nuovargis, svaigulys, sutrinka pusiausvyra, spengia ausyse ir t. t.

Išskirčiau vakariečius vegetarus, ypač veganus, nes jie paprastai labai nereguliariai vartoja baltymus, mat jų mityba ribota ir visų reikalingų aminorūgščių, būtinų organizmo baltymų sintezei, jie negauna. Šalto klimato šalyse, kur trūksta saulės šviesos, vitamino D sintezė odoje (jo gamybą palengvina saulės spinduliai) yra minimali ir vienintelis prieinamas jo šaltinis yra gyvulinės kilmės baltymai (iš mėsos, kiaušinių, žuvies). Vitamino D reikia pasisavinti kalciui iš žarnyno. Vartoti kalcio papildus be vitamino D visiškai nenaudinga, o be kalcio raumenys pasidaro vangūs ir bendrasis nuovargis sustiprėja.

Kiekvienai menkiausiai organizmo funkcijai reikia energijos. Jos stygius pasireiškia nuovargiu, kuris tėra subjektyvus simptomas. Tai tik ledkalnio viršūnė. Vyksta įvairių sutrikimų nuo imuninės, hormoninės, kraujotakos ir virškinimo sistemų susilpnėjimo iki depresijos, panikos atakų, atminties praradimo ir sąmonės aptemimo. Lėtinis nuovargis yra sunki būklė. Kaip ir skausmas, karščiavimas bei viduriavimas, reiškiantys, kad organizmą ištiko bėda, nuovargis yra simptomas, rodantis gyvybinės sistemos gedimą. Energija yra gyvybės šaltinis, o jos stygius rodo, jog gyvybinė jėga, sanogeninė galia arba gijimo geba, blogai veikia. Todėl energiją būtina vertinti rimtai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)