Vis dėlto šie nuostabūs vaizdai tebuvo merginos fantazijos vaisius. Tuo metu ji buvo komos būsenos ir gulėjo ligoninėje, rašo „The Daily Mail“. C. Wineland iš Kalifornijos nuo gimimo vargina cistinė fibrozė. Tai būklė, kai plaučius ir virškinamąjį traktą užpildo klampus skystis.

Prieš penkerius metus dabar jau 18 metų merginai diagnozuota gyvybei pavojinga infekcija, todėl merginai dirbtinai sukelta koma, kad pavyktų išgelbėti jos gyvybę.

Medicininiais tikslais koma sukeliama tam, kad pacientas laikinai būtų panardintas į nesąmoningą būseną tokiu būdu apsaugant jo smegenis nuo pažeidimų ar infekcijų.

Dirbtinai sukeliama koma skiriasi nuo dėl patirtų traumų, apsinuodijimo ar deguonies trūkumo smegenyse ištinkančios komos.

Dirbtinai gydytojai komą sukelia suleisdami vaistų.

Priklausomai nuo parinkto gydymo medikai gali skirti pacientams skirtingus nesąmoningumo būsenos lygmenis.

Kartais pacientai šios būsenos gali atsakyti į klausimus ir linksėti galva. Nors jie tuo metu yra be sąmonės, gali girdėti šalia vykstančius pokalbius ir vėliau prisiminti, kas buvo kalbėta.

C. Wineland patyrusi tai savo kailiu nusprendė pasidalinti savo patirtimi, todėl internetinėje svetainėje „Youtube“ pasidalino vaizdo įrašu, kurį jau peržiūrėjo per 500 tūkst. vartotojų. „Jie dvi savaites man reguliariai leido vaistų, kad būčiau miego būsenos“, - aiškino mergina.

„Kai esi komos būsenos, vis dar esi čia, supranti, kas vyksta aplink, bet visa ta informacija pereina šį keistą filtrą smegenyse“, - pasakojimą tęsė C.Wineland.

Per šias dvi savaites mergina matė haliucinacijas, jai atrodė, kad yra Aliaskoje, o šią patirtį ji vadina geriausiu komos būsenos aspektu.

„Niekada nesu buvusi Aliaskoje, kur auga pušys, mačiau neįtikėtinai gražias apylinkes, kur ganėsi elniai“, - nuostabiomis patirtimis dalijosi ji.

„Toks jausmas, kad man nerūpėjo niekas net jei būčiau labai sušalusi“, - stebėjosi mergina.

Kai mergina buvo pažadinta iš komos, gydytojai jai papasakojo, kad ant jos kūno dėjo ledo gabalėlius tam, kad atvėsintų jos organizmą, nes tokiu būdu buvo kovojama su jos organizmą varginusia infekcija.

„Taigi aš jaučiau, kad šalia yra ledo, todėl, matyt, ir pagalvojau apie Aliaską“, - samprotavo ji.

Taip pat mergina pasakojo prisimenanti mamos ir močiutės pokalbius, tačiau matė haliucinacijas, kad šios dvi moterys – tai mergaitės vasaros stovykloje, apkalbinėjančios kitą stovykloje taip pat poilsiaujantį žmogų.

Iš tikrųjų sergančios merginos mama ir močiutė tuo metu turbūt kalbėjosi apie slaugytoją ar kokį kitą šeimos narį. „Mano galvoje jos kažką apkalbinėjo ir aš joms net atsakinėdavau. Puikiai atsimenu, kad kažką joms sakiau, nors ir suprantu, kad negalėjau kalbėti, nes buvau komos būsenos. Kai dabar apie tai galvoju, mano galvoje tai kelia sumaištį“, - pasakojo mergina.

„Mano galvoje vyko keistas pokalbis“, - tikino ji. Šį vaizdo įrašą ji paskelbė „Youtube“, „The Clarity Project“ paskyroje, kur mergina dalinasi įrašais apie tai, kaip jai sekasi gyventi su cistine fibroze. Tai ji daro siekdama, kad žmonės apie šią ligą sužinotų daugiau, o taip pat ir norėdama parodyti humoristinę šios ligos pusę.

Vaizdo įraše apie dirbtinai sukeltą komą C. Wineland dalijasi prisiminimais, kad tuo metu, jai ji gulėjo komos būsenos, gydytojams teko ją guldyti nepatogiomis pozomis, o jos smegenys tuo metu kūrė istorijas, kodėl ji guli būtent taip.

Gydytojams teko pasukti pacientės lovą taip, kad jos pėdos būtų pakeltos 15-30 proc. kampu.

Merginos smegenys tuo metu „sukūrė“ istoriją, kad ji aukštyn kojomis kabo hamake.
„Man atrodė, kad kabojau tame hamake ir galvojau, kad tai labai keista, juk logika tuo metu nepadeda“, - teigė mergina.

Taip pat ji papasakojo, kad jos nuotaikai ir galvoje vykstantiems dialogams įtakos turėjo žmonių balsai, kuriuos mergina girdėjo būdama komos būsenos.

Kai mergina sugrįžo į realų pasaulį, ji prisiminė, kad tuo metu, kai mama su tėčiu kalbėjosi jos palatoje, ji įsivaizdavo, kad šis pokalbis vyksta labai gražiame kraštovaizdyje.

„Kai kalbėdavosi tie, kurių beveik nepažįstu, būdavo keista, jaučiausi pasimetusi, nežinojau, kur esu“, - pasakojo ji.

Taigi ši buvimo komos būsenos patirtis merginai leido suprasti, kad žmonių patirtys ir prisiminimai apie įvykius susiję su tuo, kas juos tuo metu supa.

„Pradėjau mąstyti apie tai, kas gi vyksta realiame gyvenime, kai žmogui nėra suleidžiama šių vaistų. Man pasidarė įdomu, kaip aplinkiniai veikia mūsų pasaulio suvokimą“, - pasakojo ji.

„Iš esmės juk komos būsena – tai gilesnio miego variantas“, - įsitikinusi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)