Dėl masažų siūlė tartis su gydytoja

„Mano dukrytei buvo nustatytas padidintas raumenų tonusas, neurologė sakė, kad mums bus reikalingi penki masažai ir užrašė pas reabilitologą. Neurologė taip pat patikino, jog nemokamų masažų skiriama nedaug, o kitą dalį jų reiks nusipirkti. Su viskuo sutikau.

Tačiau nuvykus pas reabilitologę paaiškėjo, jog mano vaikui bus paskirtos tik keturios nemokamos mankštos, o masažai yra tik mokami ir juos teks pirkti. Paklausus, ar nemokamų masažų nors dalį galima gauti nemokamai, atsakymas buvo griežastas - „Ne. Masažai tik mokami“. Taip pat su tuo sutikau ir nesiginčijau“, - atsiųstame laiške rašė moteris.

Jai įtarimą sukėlė tai, kad atvykus į registratūrą susimokėti už paslaugas, registratorė paskambino reabilitologei ir paklausė, ar mergaitei gydytoja skyrusi mokamus ar nemokamus masažus.

„Štai čia man ir iškilo klausimas, tai kaip vis gi yra? Užklausiau registratorės ar masažai gali būti ir nemokami? Akivaizdžiai pasimetusi registratorė pasakė, kad masažai būna tik mokami. Tai jei masažai buvo tik mokami, dėl kokių priežasčių buvo skambinta gydytojai ir klausta, kokius: mokamus ar nemokamus masažus paskirti“, - nesupranta mergytės mama.

Todėl grįžusi namo vilnietė pasikambino į Valstybinę ligonių kasą, kur jai buvo paaiškinta, jog kūdikiams priklauso tam tikra dalis nemokamų masažų, o kiekviena įstaiga pagal savo vidaus tvarką susidariusi ligų sąrašą, pagal kurį patys sprendžia, kiek kokių masažų esant vienai ar kitai patologijai skirti.

„Taip pat bandžiau prisiskambinti ir Antakalnio reabilitacijos skyriaus vedėjai, tačiau nesėkmingai, ragelio niekas nepakėlė. Informacijos skyriuje man buvo duotas vyr. slaugytojos numeris, kuri man paaiškino, kad kiek kokių masažų skirti vaikui sprendžia reabilitologas įvertinęs situaciją, o su juo reikia tartis dėl nemokamų masažų.

Na, ir iki šiol man lieka neatsakyti klausimai: ką reiškia tartis? Kokią reabilitologas dar gali įvertinti padėtį, jei mano vaiko diagnozė aiški: „padidintas raumenų tonusas“ ir vaikui reikia masažų? Ką daryti, jei neturi galimybės susimokėti už paslaugas, o vaikui reabilitacija reikalinga? O gal aš tiesiog nesupratau, jog norint gauti nemokamą paslaugą, turiu paremti gydytoją? Taip ir likome eilėje prie mokamų masažų...“, - daug klausimų sukėlusią istoriją užbaigė mama.

Poliklinika: masažų skaičius griežtai reglamentuotas

Susisiekus su Antakalnio poliklinika buvo patikinta, kad vietos korupcijai ir nesąžiningai skiriamiems masažams – nėra.

„VšĮ Antakalnio poliklinikoje teikiamos fizinės medicinos ir reabilitacijos paslaugos. Šias paslaugas skiria fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas atsižvelgdamas į paciento sveikatos būklę ir galiojančius sveikatos apsaugos ministerijos teisės aktus. 

Siekiant skaidrumo  ir aiškumo, Antakalnio poliklinikoje fizinės medicinos ir reabilitacijos procedūrų skyrimas pacientams yra išsamiai aprašytas vidiniuose dokumentuose. VšĮ Antakalnio poliklinikos direktoriaus įsakymu yra numatytas procedūrų skaičius, kuris gali būti skiriamas pacientui už fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacijos Valstybinės ligonių kasos mokamą kainą. Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus darbo organizavimo procedūroje numatyta, kokias atvejais skiriamas masažas: t.y. kai yra kūdikių cerebrinis paralyžius, hemiplegija, paraplegija ir tetraplegija, kiti paralyžiniai sindromai, raumenų distrofija ir pan.

Visi paminėti dokumentai yra patalpinti skyriaus informacinėse lentose, pacientai su jais gali laisvai susipažinti. 

Vaikams, kuriems diagnozuotas padidintas raumenų tonusas, skiriama 4 individualios kineziterapijos procedūros su masažo elementais. Ši procedūra, apimanti ir mankštos, ir masažo elementus, kurios metu tėvai gali patys pasimokinti ir atlikti procedūrą namuose, yra pati efektyviausia. Pacientui pageidaujant, gali būti teikiama daugiau mokamų procedūrų“, - DELFI paaiškino Antakalnio poliklinikos Direktoriaus pavaduotoja medicinai Ingrida Savickienė.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (391)