Jei iki maudynių sezono norite sulieknėti, ko gero teks atsisakyti žalumynų dietos, o vietoj salotų pradėti valgyti prieskoniais skanintus troškinius.

Ekspertų teigimu, prieskoniai, naudojami Indijos ir apskritai Azijos virtuvėje, pagreitina medžiagų apykaitą, malšina apetitą ir netgi neleidžia riebalų ląstelėms atsinaujinti po to, kai atsikratoma nereikalingų kilogramų.

Jų teigimu, vien kasdien suvalgius šaukštelį kuminų, galima atsikratyti pusantro kilogramo, o suvalgius aštrų patiekalą, pagardintą pipirais ir aitriąja paprika, sudeginama tiek pat kalorijų, kiek jų sudeginama 20 minučių pasivaikščiojus.

Mitybos ekspertė ir knygų autorė dr. Marilyn Glenville išvardijo dešimt prieskonių, kurie padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų – nuo sibirinio ženšenio šaknies, kuri pagreitina medžiagų apykaitą, iki Kajeno paprikų ir ciberžolių, kurios degina riebalus, ir kiaulpienių, kurios slopina apetitą.   

1. Ženšenis

Ženšenio šaknis yra įprastas pagardas korėjiečių ir kinų virtuvėje, jos galima įsigyti specializuotuose sveiko maisto ar Azijos maisto parduotuvėse. Sveiko maisto parduotuvėse galima įsigyti ženšenio šaknies kapsulių.

Dr. M. Glenville leidiniui „Daily Mail“ papasakojo: „Atlikus bandymus su pelėmis paaiškėjo, kad ženšenis padeda joms atsikratyti nereikalingo svorio, nes suteikia energijos ir pagreitina medžiagų apykaitą. Yra daugybė šio augalo rūšių, bet aš labiausiai rekomenduočiau, ypač moterims, sibirinį ženšenį, kuris laikomas adaptogenu.“

Adaptogenas yra medžiaga, kuri veikia pagal organizmo poreikius. 

„Ženšenis suteikia energijos, kai jos reikia, ir padeda įveikti stresą ir nuovargį, kai jaučiame spaudimą.“

Stresinėse situacijose mes linkę numoti ranka į apribojimus ir prisivalgome nesveiko maisto, o tai skatina nutukimą, sako ji.

„Veikiant streso hormonui kortizoliui, maistas, kurio mums tokiu metu norisi, nusėda ant liemens ir pilvo.“

„Kininis ženšenis yra stipresnis nei sibirinis ženšenis ir dažnai labiau tinka vyrams, nes suteikia daugiau energijos. Moterims jis dažniausiai per stiprus, joms jį galima vartoti ne ilgiau nei kelias savaites“, – aiškina ji.

Išbandykite: išsivirkite sočią vištienos sriubą, paskanintą viena ženšenio šaknimi.

2. Kajeno paprikos

Aštrumą aitriosioms paprikoms suteikia kapsaicinas. Būtent ši medžiaga padeda kovoti su antsvoriu ir nutukimu, nes sumažina kalorijų pasisavinimą ir kraujo riebalų kiekį.

Dr. M. Glenville paaiškino: „Aštrusis kapsaicinas skatina procesą, vadinamą termogeneze, kai kūnas riebalus paverčia šiluma.“ Tai reiškia, kad valgant paprikas, sudeginama daugiau riebalų ir mes lieknėjame.

„Įtraukus šiuos termogenezę skatinančius prieskonius į valgiaraštį, medžiagų apykaita pagreitėja iki penkių procentų, sudeginama iki 16 proc. daugiau riebalų“, – sako ji.

3. Cinamonas

Šiuo visų mėgstamu prieskoniu skaninami ne tik obuolių pyragai. Azijos virtuvėje cinamono beriama ir į karius bei ankštinių sriubas. Jis taip pat pagreitina medžiagų apykaitą.

„Tyrimai parodė, kad cinamonas padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje ir mažina atsparumą insulinui žmonėms, sergantiems antro tipo diabetu“, – aiškina mitybos ekspertė.

Pasistenkite kasdien suvartoti po arbatinį šaukštelį cinamono – skaninkite juo pusryčių košę ar žolelių arbatą.

Tačiau ji įspėja, kad cinamoną turėtų atsargiai vartoti žmonės, geriantys kraują skystinančius vaistus.

„Negalima vartoti daug cinamono, jei sumažėjęs kraujo krešėjimas arba jei geriate kraują skystinančius vaistus, – sako ji. – Cinamono milteliuose yra kurmarino, kuris taip pat skystina kraują.“

Išbandykite: Į pyragaičių ar bandelių įdarą įberkite ketvirtį šaukštelio cinamono.

4. Juodieji pipirai

Šie maži žirneliai, kuriuos malame ir kuriais gardiname patiekalus, turi medžiagos, vadinamos piperinu. Šios medžiagos poveikis panašus į kapsaicino, kurio turi aitriosios paprikos, ir būtent ji suteikia juodiesiems pipirams aštrumo. Aštrumas neleidžia formuotis naujoms riebalų ląstelėms, ypač jei mėgstate burną deginantį maistą su pipirais ir aitriosiomis paprikomis.

„Juoduosius pipirus sumaišius su kitais aštriais prieskoniais, turinčiais kapsaicino, organizme sudeginama tiek pat kalorijų, kiek jų sudeginama 20 minučių pasivaikščiojus“, – paaiškino ji.
Išbandykite: į patiekalus vietoj druskos berkite juodųjų pipirų.

Nors salotoms galite prisirinkti kiaulpienių lapelių patys, geriausia jas pirkti iš ūkininkų parduotuvių ar specializuotų svetainių, jei šiuos geltonus žiedus norite įtraukti į savo racioną.   

Daugeliui žmonių kiaulpienės yra erzinančios sodo ir daržo piktžolės, bet tradiciškai kiaulpienių šaknys ir lapeliai naudojami kaip vaistai nuo pilvo pūtino ir virškinimo sutrikimų.   

„Kiaulpienės turi daug ląstelienos, todėl padės jums ilgiau jausti sotumo jausmą ir taip kontroliuos jūsų apetitą“, - aiškino daktarė M. Glenville. 

Tačiau daugelio naikinamas augalas tinka ne tik svorio kontrolei – jis turi ir virtinę kitų naudingų savybių. 

„Kiaulpienių lapeliuose yra labai daug vitaminų, tarp jų A, C ir B grupės. Juose taip pat yra daug mineralų: geležies, magnio, cinko, kalio, mangano, vario, kalcio, boro ir silicio“, - sakė ji.   

Kadangi maistiniu požiūriu kiaulpienių lapeliai yra labai vertingi, jie itin tinka moterims, kurioms artėja menopauzė, arba tiems žmonėms, kurių mityba nėra visavertė.   

Tačiau venkite kiaulpienių šaknų – jos žadina apetitą.

„Šaknys gali didinti apetitą“, - sakė M. Glenville.   

Išmėginkite: pridėkite kiaulpienių lapelių į salotas arba per dieną išgerkite puodelį kiaulpienių arbatos.   

Garstyčios
Jose dar kartą sutinkame kapsaiciną ir jo medžiagų apykaitą gerinančias bei riebalus deginančias savybes. 

„Garstyčios priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai. Šios šeimos daržovės yra labai naudingos sveikatai. Tai kopūstai, žeidiniai kopūstai, brokoliai ir Briuselio kopūstai“.   

„Jeigu perkate jau paruoštas garstyčias, įsitikinkite, kad jose nėra cukraus, nes jis duos priešingą poveikį jūsų svoriui“, - pažymėjo M. Glenville.   

Išmėginkite: atsisakykite daug cukraus turinčių kečupų ir vietoj jų naudokite garstyčias. Šaukštas garstyčių yra viskas, ko jums reikia.   

Geltonos spalvos ciberžolės milteliai, gaminami iš vienos šaknies, yra būtent tas prieskonis, kuris suteikia patiekalams su kariu geltoną spalvą.   

Aktyvioji šio prieskonio medžiaga yra kurkuminas. Nors tyrimai nepatvirtina, kad kurkuminas padeda atsikratyti antsvorio, manoma, kad jis neleidžia sugrįžti riebalams, kai kažkas atsikrato papildomų kilogramų“, - sakė M. Glenville.   

„Tai gali būti naudinga, nes daugybei žmonių po lieknėjimo dietų svoris sugrįžta“, - pažymėjo ji.
Išbandykite: įmaišykite pusę arbatinio aukštelio ciberžolės į stiklinę vandens ir išgerkite, arba įberkite ciberžolės į troškinamas daržoves. 

8. Imbieras

Imbieras gali turėti tokį patį termogenezinį poveikį, kaip ir kapsaicinas, nes jis skleidžia šilumą, kuri dar labiau aktyvina riebalų deginimo veiklą.   

„Palaikykite užvirintame vandenyje kelias riekeles imbiero šaknies. Taip gausite imbierinę arbatą, kuri padės virškinimui. Imbieras maiste daro tokį patį poveikį“, - teigė ji.   

Išmėginkite: įdėkite kelias imbiero šaknies riekeles virdami ant garų daržoves ar žuvį. 

Kuminai
M. Glenville teigimu, žmonės, kurie kumino sėklas įtraukia į savo mitybos planus, atsikrato daugiau antsvorio negu tie, kurie kuminų nevartoja.  

„Tyrimai yra parodę, kad tris mėnesius į jogurtą dedant vos vieną šaukštelį kuminų, numesite 1,5 kg daugiau, negu jų nevartodami“, - sakė ji. 

„Tie žmonės, kurie vartojo kuminus kiekvieną dieną, atsikratė triskart daugiau kūno riebalų (beveik 15 proc.), negu ta grupė, kuri tiesiog valgė jogurtą be kuminų“, - pažymėjo M. Glenville.   

Išmėginkite: įberkite į jogurtą arbatinį šaukštelį kuminų ar naudokite juos Bolonijos padažui. 

10. Kardamonas

Šios mažos, žalios ankštys garsėja nauda virškinimui, bet kardamonas taip pat padeda deginti riebalus. 

„Manoma, kad kardamonas suintensyvina riebalų deginimą, pagerindamas medžiagų apykaitą“, - sakė ji. 

„Taip pat jis gerina virškinimą, mažindamas dujų kaupimąsi ir bendrą virškinamojo trakto diskomfortą“, - pridūrė M. Glenville.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)