Grįžti į aktyvų gyvenimą planuoja po mėnesio

Prezidentas iš ligoninės išėjo savomis kojomis ir su šypsena veide. Jis patikino, kad jaučiasi gerai ir padėkojo jį gydžiusiems medikams. „Jaučiuosi gerai ir esu laimingas. Žinoma, gal kai ko daryti, ką darydavau anksčiau, šiandien negaliu, bet po kokio mėnesio atsigausiu visiškai. Būsiu aktyvus, grįšiu į normalų gyvenimą", - sakė pro ligoninės duris išėjęs V. Adamkus.

Prezidentą operavęs Santariškių klinikų Urologijos centro vadovas prof. Feliksas Jankevičius dar kartą patvirtino, kad operacija praėjo gerai, pooperacinis periodas taip pat vyko gana sklandžiai. Jo teigimu, šiuo metu paciento būklė pakankamai gera: prezidentas aktyvus, bendrauja telefonu, rašo, dirba internetu, kasdien praeina nemažas distancijas koridoriumi. Žinoma, jis dabar negali minti dviračio ar plaukioti baseine, atlikti sunkaus fizinio darbo, tačiau ateityje visai tai bus įmanoma.

„Viskas puikiai sugijo, pooperacinė žaizda sugijo labai gerai, neturėjome nei didesnių, nei mažesnių komplikacijų. Gal ilgėliau užtruko buvimas ligoninėje todėl, kad reikėjo atlikti tyrimus ir pooperacinės reabilitacijos priemones, norėjosi, kad prezidentas išeitų iš ligoninės geros fizinės būklės. Jam buvo atliktos standartinės procedūros – gydomoji mankšta, masažas ir palaikomasis ne tik inkstų, bet ir kitų sistemų (širdies, plaučių) gydymas. Artimiausiu metu jokių procedūrų tikrai neprireiks. Bus atliekama tik stebėsena“, - sakė medikas.

Paklaustas, ar su liga susidorota, F. Jankevičius teigė, kad tikisi, kad šiame etape su liga iš tiesų susidorota. O kaip klostysis situacija ateityje, parodys gyvenimas. Onkologinės ligos reikalauja griežtos stebėsenos, kuri vyksta visą gyvenimą. Taip pat namuose bus tęsiama ligoninėje pradėta reabilitacija.

Kalbant apie stebėseną, prezidentui greičiausiai po keturių mėnesių bus pakartota kompiuterinė tomografija.

Medikai gyrė gerą V. Adamkaus fizinį pasirengimą

Ilgametis prezidento gydytojas doc. Remigijus Nargėla teigė, kad prezidento būklė stebėtinai greitai atsistatė. „Aišku, jis fiziškai ne toks stiprus, kaip anksčiau, bet manome, kad tikrai greitai atgaus pirmykštę būklę. Kaip matėte, jis atrodo geros nuotaikos, tačiau jis ir nesugeba parodyti blogos nuotaikos – bet kuriame veiksme. O kad užsibuvo ligoninėje ilgiau nei planuota, t. y. ilgiau nei savaitę, standarto, kiek turi išbūti pacientas nėra. Norėta, kad sustiprėtų jo fizinė būklė, kad nereikėtų jo išvežti vežimėliu“, - teigė medikas.

Jis patikino, kad jaučiasi ramus, kad prezidentas grįžta namo. Buvo svarstyta dėl reabilitacijos, bet pats prezidentas esą pasakęs, kad gyvena gamtoje, gražioje vietoje Turniškėse, kur galės sėkmingai ją tęsti. Jis ir toliau bus stebimas gydytojų, taigi namuose galės jaustis visiškai saugus. Su dietologu aptarta jo mityba, kurią teks keisti – V. Adamkus turės atsisakyti druskos, aštraus maisto.

Kaip atrodys prezidento dienotvarkė? „Aš įsivaizduoju, kad ryte atsikėlęs jis papusryčiaus, peržiūrės laikraščius, susipažins su elektroniniu būdu atsiųsta darbo medžiaga, su naujausia informacija, seks žinias per televizorių. Taip pat jam bus skirta ambulatorinė reabilitacija“, - pasakojo R. Nargėla.

Santariškių klinikų generalinis direktorius akademikas prof. Kęstutis Strupas pridūrė, kad džiaugiasi ligoninės medikų kvalifikacija. „Dar prieš metus parinkta taktika atlikti radikalią operaciją, kadangi anksčiau atliktos šaldymo procedūros – tik tarpinė stotelė, buvo teisinga. Taip pat noriu pagirti mūsų prezidento sportinę formą, nes jau po savaitės galėjome jį išleisti į namus, bet patys sulaikėme, kadangi negalėjome patikėti, kad viskas taip gerai. Taip pat, žinodami aktyvų prezidento gyvenimo būdą, norėjome jį apsaugoti nuo to, kas jo laukia išėjus iš ligoninės. Manau, toks mūsų atsargumas pasiteisino“, - tikino ligoninės vadovas.

Pirmieji V. Adamkaus žodžiai po operacijos: „Gyvenim“

Kaip DELFI jau rašė, birželio 4 d. 88-erių metų V. Adamkui Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose buvo atliktas endoskopinis šlapimo pūslės ištyrimas ir pašalintas dešinysis inkstas kartu su šlapimtakiu.

Iškart po operacijos prof. Feliksas Jankevičius teigė, kad operacija praėjo sklandžiai, ji truko apie tris su puse valandos.

Gydytojai teigė esantys patenkinti operacijos rezultatu ir artimiausiu metu jam tokios operacijos neprireiks. Pasak jų, prieš tai prezidentui taikyta šaldymo operacija tikrai nepasiteisino, mat navikas buvęs gyvybingas, jį reikėjo šalinti, tačiau likęs kadenciją baigusio prezidento antrasis inkstas „dirba“ gerai. Endoskopinis tyrimas taip pat parodė, kad šlapimo pūslėje neaptikta jokių patologijų. „Tačiau prezidento liga yra kiek kitokia, tai ne visiškai inkstų, tačiau viršutinių šlapimo takų gleivinės liga, į kurią įtrauktas ir inkstas, tad jį reikėjo pašalinti kartu su šlapimtakiu“, - detalizavo F. Jankevičius. „Prezidento žodžiais, dėl operacijos buvo padėtas taškas ir apie tai daugiau nebuvo diskutuojama. Prezidentas operaciją priėmė puikiai ir net žinodamas apie ją, jis dalyvavo viešuose priėmimuose, susitikimuose ir buvo aktyvesnis nei anksčiau“,- pasakojo R. Nargėla.

Paklaustas, kokie buvo pirmieji po operacijos pabudusio V. Adamkaus žodžiai, gydytojas teigė, kad prezidentas ištarė „Gyvensim“. Prezidentas visą laiką buvo geros nuotaikos, šypsojosi, mielai bendravo su ligoninės personalu. Gydytojų teigimu, prezidentas keliskart pabrėžęs, kad nori būti operuojamas Lietuvoje, kad pasitiki šalies chirurgais.

Prieš trejus metus V. Adamkaus inkste aptikta vėžio pažeistų ląstelių, tuomet jam atlikta naviko užšaldymo procedūra, taikytas chemoterapijos kursas. Praėjusių metų pabaigoje medikai teigė, kad 90 proc. naviko pavyko sunaikinti. Tačiau šį pavasarį patikrinus kadenciją baigusio prezidento sveikatą nustatyta, kad liga progresuoja, todėl nuspręsta atlikti chirurginę operaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (418)